Για την Ελλάδα η φράση «τα άγρια πρόβατα» ίσως ακούγεται περίεργη, αλλά στη Σέριφο αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας…
Τα τελευταία χρόνια οι διαμαρτυρίες αγροτών για καταστροφές των καλλιεργειών τους από αδέσποτα πρώην εκτρεφόμενα πρόβατα και κατσίκια, έχουν πολλαπλασιαστεί στη Σέριφο.
Μιλήσαμε με τον κο Γιώργο Χρυσολωρά από τον Καλλίτσο, ο οποίος μας πληροφόρησε πως μόνο στην περιοχή του υπάρχουν γύρω στα 150-200 άγρια ζώα, κυρίως πρόβατα. Λυμαίνονται την παραλιακή περιοχή από τον Κένταρχο μέχρι τον Πλατύ Γιαλό και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα καταστρέφοντας αμπέλια, μποστάνια, αλλά και ελαιώνες…
Ο κος Θωμάς Γούναρης, από την ίδια περιοχή, μας λέει πως το ίδιο πρόβλημα έχουν και άλλες περιοχές, όπως το Όρος, το Σκλαβογιάννη, η Γαλανή, αλλά αδέσποτα θα συναντήσουμε στην άλλη πλευρά από την Παναγία, στα 5 Πηγάδια, σ τον Αγιο Παντελεήμονα και μέχρι το Μ. Λιβάδι, και τον Καραβά. Ο κος Γούναρης ανεβάζει τον αριθμό των αδέσποτων στο νησί σε περισσότερα από 300, πρόβατα και κατσίκια μαζί.
Ο κος Γιώργος Μαγουλάς από το Μία (Μεγάλο) Χωριό κάθε φορά που το καλοκαίρι συναντά ξένους στην καθημερινή του περιπατητική διαδρομή για να φροντίσει τα ζώα του, δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει για τα αδέσποτα και το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργούν στους κατοίκους του νησιού και στον ίδιο.
Όσον αφορά την προέλευση όλων αυτών των ζώων, οι συνομιλητές μας αποκαλύπτουν πως πρόκειται για ζώα που τα εγκατέλειψαν πρώην κτηνοτρόφοι και πολλαπλασιάστηκαν στη φύση – και δεν πρόκειται για διαφυγόντα ζώα από την μεγάλη φωτιά του 2013, αφού εκείνα τα ζώα τα ξαναμαζέψανε. Και επειδή δεν υπάρχει κανείς να τα ταΐζει, καταφεύγουν στα μποστάνια και τα αμπέλια των Σερφιωτών καλλιεργητών. Επίσης αυτά τα ζώα σε άγρια πλέον κατάσταση γεννούν 2 φορές το χρόνο και καθώς τα μεγαλύτερα αρσενικά διώχνουν τα μικρότερα, αυτά δημιουργούν το δικό τους κοπάδι και το πρόβλημα διογκώνεται .Όσο αριθμός των ζώων αυτών αυξάνεται, το φαγητό λιγοστεύει οπότε πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές.
H κυρία Μαρία Αλιφραγκή από το Μεγάλο Λιβάδι, η οποία έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την στείρωση και τον περιορισμό αύξησης του πληθυσμού των γατιών, επισημαίνει πως είναι πολύ δύσκολο να μαντρώσεις τα ζώα στη Σέριφο, πόσο δε μάλλον όταν αυτά είναι σε ημιάγρια κατάσταση και συνεχίζει: “Δεν ξέρουμε πόσα είναι, δεν είναι εύκολο να γίνει απογραφή. Και μπαίνουν παντού, όπου είναι ανοιχτό… και τρώνε τα πάντα! Μόνο καπαριές και πικροδάφνες αφήνουν…τα περισσότερα πίνουν νερό της θάλασσας και … έχω δει άγριο πρόβατο 30 κιλά!”
Φαίνεται πως το πρόβλημα έχει αρχίσει να γίνεται σοβαρό και όσο πάει θα επιδεινώνεται αφού τυπικά δεν υπάρχει λύση. Το «κυνήγι» αυτών των ζώων δεν προβλέπεται αν δεν υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση και κάθε άλλη κίνηση αιχμαλώτισης ή παγίδευσης πιθανόν να χαρακτηριστεί νομικά κολάσιμη με τις ανάλογες επιπτώσεις.
Οι κάτοικοι των χωριών φαίνεται να έχουν φτάσει στα όριά τους και αναζητούν συνολική λύση. Ίσως αν βρεθεί μια έκταση ώστε με κινητοποίηση όλων να συγκεντρωθούν τα αδέσποτα αιγοπρόβατα, να φροντίζονται, για να περιοριστεί το πρόβλημα φαντάζει ως πιθανό “σενάριο”.