Περιοχή Ακονιδιά – Άσπρος Πύργος – Κουταλάς

Υπάρχει σήμανση, αλλά και προβλήματα στη διέλευση

Το  μονοπάτι ξεκινάει 1,5 χλμ μετά τη διασταύρωση για Σκλαβογιάννη – Αγία Θέκλα πάνω στον ασφαλτόδρομο που οδηγεί προς Μέγα Λιβάδι. Είναι εμφανές και κατηφορίζει με όμορφη θέα στον κόλπο του Κουταλά. Περνάμε από στάβλους και μετά  κατηφορίζουμε σε  πλακόστρωτο μονοπάτι ανάμεσα σε τοίχους που καταλήγει σε χωματόδρομο. Σε 200 μέτρα φτάνουμε στον ασφαλτόδρομο, όπου πάμε αριστερά – πινακίδα [3] σε ένα στύλο. Στα δεξιά μας υπάρχει χωματόδρομος με οδικές πινακίδες προς Άσπρο Πύργο. Η διαδρομή [3]  δεν περνάει από τον πύργο, αλλά  μικρή παράκαμψη 5 λεπτών μας οδηγεί στον καλοχτισμένο ολόλευκο πύργο, με το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους δίπλα του και θέα στο κωνικό ύψωμα του Κάστρου της Γριάς (ανατολικά).

Επιστρέφουμε στο εμφανές μονοπάτι που κατηφορίζει προς τη μικρή κοιλάδα με τις πικροδάφνες και φτάνουμε δίπλα σε σπίτι που κατοικείται, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες πεζοπόρων οι ιδιοκτήτες του εμποδίζουν τη διέλευση για τη συνέχεια του μονοπατιού.

Αν αυτό ισχύει ακόμα θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές διαδρομές.

1η εναλλακτική 

900 μ πιο κάτω από τη διασταύρωση για τον Άσπρο Πύργο πιάνουμε μονοπάτι που κατηφορίζει μέσα σε ζώνη παλιών μεταλλείων (υπάρχουν ανοιχτές τρύπες και ράμπες οπότε θέλει προσοχή)

2η εναλλακτική.

250 μ μετά τη διαστύρωση για Σκλαβογιάννη – Αγία Θέκλα μπορούμε να ακολουθήσουμε τη ράχη Ρείκι και στη συνέχεια περνώντας δυτικά από ύψωμα του Κάστρου της Γριάς να καταλήξουμε στο δρόμο πάνω από τον Κουταλά.

Άσπρος Πύργος