2,2 χλμ. -1ω 15λ

Ο “δρόμος των Πλακών” ή και μονοπάτι των μεταλλωρύχων είναι ένα από τα ωραιότερα λιθόστρωτα των Κυκλάδων. Ως κατέβασμα προσφέρει επιπλέον πανοραμική θέα της Χώρας που είναι σκαρφαλωμένη στο βράχο του Κάστρου, αλλά και σε όλες τις νότιες Κυκλάδες.

Ξεκινώντας από την πλατεία με τη στάση του λεωφορείου στην Πάνω Χώρα, ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο προς τους ανεμόμυλους κι απο κει τσιμεντόδρομο στο πλάι τους (πινακίδα πεζοπορίας [2]). Σύντομο πετρώδες μονοπάτι μας οδηγεί στο υπέροχο παλιό λιθόστρωτο που διατρέχει την άγονη βουνοπλαγιά με καλοδιατηρημένους τοίχους αντιστήριξης. 

Διαγράφοντας μια καμπύλη προς τα αριστερά, φτάνουμε στο διάσελο με το λιτό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Μπροστά μας, ανοίγεται μια γυμνή πλαγιά, με το ελικοδρόμιο στα αριστερά και μακριά, στον ορίζοντα, το μικρό τετράγωνο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Συνεχίζουμε για λίγο σε πετρώδες μονοπάτι, πλάι στη βραχώδη πλαγιά του Πετριά, και φτάνουμε σε μικρό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί αριστερά στο ελικοδρόμιο. Συνεχίζουμε ευθεία μέχρι να φτάσουμε στον κεντρικό ασφαλτόδρομο. Εδώ η περιοχή λέγεται Γύφτικα.

(Στην περιοχή αυτή πρέπει να είχαν τα εργαστήριά τους σιδεράδες, ένα επάγγελμα που στο παρελθόν ασκούσαν συνήθως “γύφτοι” – Ρομά, εξ ου και το τοπωνύμιο Γύφτικα).

Μονοπάτι Μεταλλωρύχων. Θέα στη Χώρα