Η Σέριφος, είναι ένα από τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Βρίσκεται ανάμεσα στη Σίφνο και στην Κύθνο, ενώ απέχει από το λιμάνι του Πειραιά 73 ναυτικά μίλια. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πανέμορφη Χώρα (ή Σέριφος), χτισμένη αμφιθεατρικά σε έναν λόφο, σε υψόμετρο 200 μέτρων. Με χαρακτηριστικά μεσαιωνικού οικισμού αμυντικού χαρακτήρα, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και απέχει μόλις 5 χλμ. από το φυσικό λιμάνι, στον όρμο Λιβάδι. Άλλοι μεγάλοι οικισμοί είναι ο Κουταλάς, το Μεγάλο Λιβάδι, ο Κένταρχος και το Γάνεμα. Η έκταση του νησιού ανέρχεται στα 75,207 τ.χλμ. ενώ η ακτογραμμή του φτάνει τα 83 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2021 ανέρχεται σε 1.258 κατοίκους, μειωμένος ελαφρά σε σχέση με την απογραφή του 2011, όπου καταγράφηκαν 1.420 κάτοικοι.

Το σχήμα του νησιού είναι σχεδόν κυκλικό, με ακτές διαμελισμένες σε ιδιαίτερα γραφικούς όρμους και κολπίσκους. Το στίγμα του νησιού είναι 37°30’16” γεωγραφικό πλάτος και 25°9’5″ γεωγραφικό μήκος. Διοικητικά, η Σέριφος ανήκει στο Νομό Κυκλάδων, πρωτεύουσα του οποίου είναι η Ερμούπολη Σύρου.

Η γεωγραφία της Σερίφου προσομοιάζει την τυπική εικόνα των Κυκλαδίτικων νησιών. Σχετικά άγονο, με χαμηλά βουνά και μεσογειακού τύπου βλάστηση. Η ψηλότερη κορυφή είναι ο Τούρλος με υψόμετρο 585 μ. 

Θα ακούσετε ή θα δείτε γραμμένο πως το νησί, παρ’ όλο το σχετικά μικρό του μέγεθος, έχει πάνω από 70 παραλίες και ουσιαστικά δεν πρόκειται για υπερβολή. Γύρω -γύρω η Σέριφος πλαισιώνεται από πανέμορφους κολπίσκους και μαγευτικούς ορμίσκους. Στους περισσότερους υπάρχει πρόσβαση από δρόμους ή από το δίκτυο μονοπατιών που διατρέχει το νησί, αλλά κάποιοι είναι προσβάσιμοι μόνο δια θαλάσσης.

Η Σέριφος χαρίζει στον επισκέπτη χαρακτηριστικές Κυκλαδίτικες εικόνες. Στους οικισμούς τα λευκά σπιτάκια με τις επίπεδες στέγες παρατάσσονται στη σειρά, μέσα στα στενά παραδοσιακά σοκάκια, ενώ η ύπαιθρος χώρα είναι διάσπαρτη με μικρά εκκλησάκια και περιστερώνες. Εκτός όμως από την νησιωτική αυθεντικότητα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βρεθεί για μια στιγμή σε μια άλλη εποχή, την εποχή που το νησί άκμαζε λόγω της μεταλλευτικής και είχε 4.000 κατοίκους, με τα μεταλλεία να βγάζουν σιδηρομετάλλευμα από τα σπλάγχνα της γης και τους εργάτες να μοχθούν για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μια εποχή που σημάδεψε την ιστορία της Σερίφου, όπως μαρτυρούν οι παλιές κατοικίες των μεταλλωρύχων, τα απομεινάρια των μεταλλευτικών υποδομών, το νεοκλασικό διοικητήριο των μεταλλείων στο Λιβάδι, οι σκάλες φόρτωσης του μεταλλεύματος και τα χιλιόμετρα σιδηροτροχιών που ζώνουν το νησί.

Όπως και να το κάνεις, η Σέριφος έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει στον κάθε επισκέπτη.