Η σκέψη για την δημιουργία αυτού του κειμένου προέκυψε από την επίσκεψη του δημάρχου της Τήνου στον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες. Θέμα της επίσκεψης ήταν η λειτουργία του Κέντρου Υγείας της Τήνου που και αυτό -όπως και τόσα άλλα- αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Προσωρινές λύσεις δόθηκαν, αλλά είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς να εργαστούν στα νησιά.
Ακούγεται θετικό ότι στις επόμενες μέρες περνάει ξανά τροπολογία που θα δίνει τη δυνατότητα να έρθουν στρατιωτικοί γιατροί στα νησιά, αλλά δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα αναγνωρίζοντας τη νησιωτικότητα, κίνητρα που δεν θα πρέπει να είναι μόνο οικονομικά αλλά και θεσμικά.
Μια από τις προτάσεις “που έπεσαν στο τραπέζι” είναι να γίνει ενοποίηση των ΔΥΠΕ προκειμένου να υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή γιατρών (στο λεκανοπέδιο Αττικής μιλάμε για 35.000 ιατρούς). και τα νοσοκομεία να είναι υποχρεωμένα να δίνουν τη δυνατότητα σε γιατρούς να μεταβαίνουν στα κέντρα υγείας στα νησιά για ένα χρονικό διάστημα και η υπηρεσία τους σε εκεί να μετράει στην εξέλιξή τους διπλά. Έτσι, και σε συνδυασμό με τα οικονομικά κίνητρα και με την υποχρέωση των δήμων να τους παρέχουν κατοικία, ίσως δημιουργηθούν τα επιπλέον κίνητρα.
Αυτή τη στιγμή πολλοί διαγωνισμοί/ προκηρύξεις για θέσεις γιατρών στα νησιά, βγαίνουν άγονοι γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα ώστε να δουλέψει ένας γιατρός για 3 χρόνια στο νησί και γυρίζοντας πίσω να έχει ένα συν στην εξέλιξή του, στην καριέρα του. Εμπόδια επίσης υπάρχουν και από την κείμενη νομοθεσία ώστε ο Δήμος να μπορεί να “πληρώνει” για θέματα που έχουν σχέση με την υγεία των κατοίκων.
Το υπουργείο μπορεί μεν να αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά ορατή λύση δεν υπάρχει στον ορίζοντα. O δήμαρχος της Τήνου μετά τη συνάντηση είπε επιγραμματικά: “Εγώ αυτή τη στιγμή εκπροσωπώ 10.000 κατοίκους που κινδυνεύουν, αυτή είναι η πραγματικότητα και άλλους δεκάδες χιλιάδες που έρχονται το Πάσχα και το καλοκαίρι στην Τήνο. Η δυνατότητα και αρμοδιότητά μας ως Δήμου είναι συγκεκριμένη. Μεταφέρω το πρόβλημα και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε…”
Κατά τη γνώμη μας δεν ακούγεται και κακή ιδέα η κατ’ ιδίαν όχληση των αρμοδίων Υπουργών με τη θεσμική ιδιότητα του Δημάρχου, όταν τα προβλήματα αρχίζουν και συσσωρεύονται. Έτσι δεν είναι;