Με ψυχραιμία και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι φορείς του ελληνικού τουρισμού την επόμενη μέρη της παύσης των εργασιών του FTI, του τρίτου μεγαλύτερου διοργανωτή ταξιδίων (Tour Operator) στην Ευρώπη, εξέλιξη η οποία, αρχικά, “μούδιασε” την εγχώρια τουριστική σκηνή.
Μπορεί τα βέλη της παρούσας κρίσης να έπληξαν άμεσα μικρή αλλά όχι αμελητέα μερίδα ξενοδόχων που συνεργάζονταν μαζί του, ωστόσο μακροπρόθεσμα προβληματισμός διαγράφεται για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στους ευρωπαίους Tour Operators, οι οποίο τροφοδοτούν με ξένους επισκέπτες την Ελλάδα.
Η περιοχή που βρέθηκε περισσότερο εκτεθειμένη από την δυσμενή εξέλιξη στον FTI είναι η Κρήτη, με τον Εμμανουήλ Τσακαλάκη πρόεδρο των ξενοδόχων Ρεθύμνου αλλά και πρόεδρο του συνδέσμου ξενοδόχων Κρήτης να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το 70% του προγράμματος του συγκεκριμένου tour operator αφορούσε την Κρήτη. Ένα 20% αφορούσε την Ρόδο και ένα υπόλοιπο 10% άλλες περιοχές της χώρας, τόνισε. Σε απόλυτα νούμερα, η οικονομική πληγή για τους ξενοδόχους της Κρήτης ανέρχεται σε 800.000 ευρώ. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι ο γερμανικός tοur operator έχει στείλει επιστολή στα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται στην χώρα μας, επισημαίνοντας ότι οποιοσδήποτε οικονομικός κραδασμός τυχόν υπάρξει από την πτώχευση του FTI θα αποσβεστεί θεσμικά μέσω του Γερμανικού Ταμείου Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRFS).
Για τις Κυκλάδες, πάντως, οι συνέπειες από το “κανόνι” του tour operator θα είναι μηδαμινές, μιας και για το συγκεκριμένο πακέτο του FTI, ένα ελάχιστο κομμάτι αφορούσε τα νησιά του νομού.
(Πηγή: https://cyclades24.gr/)