“Φωτιά” στο real estate των Κυκλάδων. Σύμφωνα με το γράφημα δεν ισχύει το ίδιο για τη Σέριφο.

Σε ποια νησιά πουλήθηκαν τα περισσότερα ακίνητα την τελευταία πενταετία; Οι περισσότεροι πιθανότατα θα απαντούσαν στη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Όμως η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική και κρύβει αρκετές εκπλήξεις. 

Οι περισσότερες από 12.000 ιδιοκτησίες που «άλλαξαν χέρια» από το 2020 έως σήμερα στις Κυκλάδες βρίσκονται στην Πάρο και την Τήνο, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Σαντορίνη, η Σύρος και η Νάξος. Σημαντικός σε σχέση με το μέγεθός τους είναι και ο αριθμός των αγοραπωλησιών που έχουν συντελεστεί σε κάποια από τα μικρά νησιά, όπως η Αντίπαρος και το Κουφονήσι. Τα στοιχεία δείχνουν τις εσωτερικές, συχνά όχι τόσο εμφανείς, αλλαγές που συντελούνται την περίοδο αυτή στις Κυκλάδες, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στη διατήρηση της φυσιογνωμίας και της ταυτότητάς τους.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» προέρχονται από το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Όπως ξεκαθαρίζει ο φορέας, η εικόνα δεν είναι απόλυτα ακριβής, καθώς σε αυτή δεν έχουν συμπεριληφθεί οι αγοραπωλησίες σε περιοχές όπου τα υποθηκοφυλακεία δεν έχουν στο σύνολό τους απορροφηθεί από οριστικό κτηματολογικό γραφείο (όπως η Αμοργός και η Κύθνος). Επίσης, δεν έχουν συμπεριληφθεί στοιχεία αγοραπωλησιών για το διάστημα στο οποίο σε κάποιο νησί λειτουργούσε μόνο υποθηκοφυλακείο, πριν ξεκινήσει να κτηματογραφείται. Τέλος δεν περιλαμβάνεται η Φολέγανδρος, καθώς η κτηματογράφηση ξεκίνησε πρόσφατα. Στα υπόλοιπα νησιά όμως είναι πλήρης.

Συνολικά, λοιπόν, στο διάστημα που εξετάζεται (Ιανουάριος 2020 – Ιούνιος 2024) η κατάσταση έχει ως εξής:

  • Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Πάρος, στην οποία πραγματοποιήθηκαν 2.172 αγοραπωλησίες. Κάθε έτος πωλούνται σταθερά περισσότερες από 300 ιδιοκτησίες στο νησί – το 2021 και το 2022 περισσότερες από 500. Φέτος, μέχρι τα τέλη Ιουνίου έχουν «αλλάξει χέρια» 422 ακίνητα, ενδεικτικό της δυναμικής που εξακολουθεί να υφίσταται.
  • Στη δεύτερη θέση, σε πολύ μικρή απόσταση, βρίσκεται η Τήvos, με 2.127 αγοραπωλησίες ακινήτων. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, καθώς το νησί δεν έχει βρεθεί «στα φώτα της δημοσιότητας» ως στόχος του real estate. Οι περισσότερες ιδιοκτησίες πουλήθηκαν το 2022 και το 2023 (643 και 649 αντίστοιχα).
  • Η Σαντορίνη βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 1.873 αγοραπωλησίες. Οι δικαιοπραξίες ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία από το 2022, όπως για τα περισσότερα νησιά.
  • Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Σύρος, με 1.508 δικαιοπραξίες. Όπως και στην περίπτωση της Τήνου, οι διεργασίες αυτές δείχνουν να γίνονται «αθόρυβα», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αλλαγή δεν είναι αισθητή στο νησί.
  • Την πεντάδα συμπληρώνει η Νάξος με 1.355 αγοραπωλησίες ακινήτων, ακολουθούμενη σε μικρή απόσταση από τη Μύκονο.

Πολύ ενδιαφέροντα όμως είναι τα στοιχεία και για τα μικρότερα νησιά. Σε αυτά ξεχωρίζει η Αντίπαρος με 291 αγοραπωλησίες (όταν η Σίκινος και η Ανάφη, με σχεδόν ανάλογο μέγεθος, έχουν 63 και 13 αντίστοιχα). Το Ανω Κουφονήσι, όπου παρότι είναι το μικρότερο κατοικημένο νησί των Κυκλάδων (με έκταση μόλις 5,7 τχλμ.) έχουν τα τελευταία χρόνια αλλάξει χέρια 67 ακίνητα. Αλλά και -πάντα αναλογικά- η Σχοινούσα, με 46 αγοραπωλησίες.


(Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Γιώργου Λιάλιου, 28/7/2024)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *