Τα μέτρα που σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας έχουν ενιαίο πλάνο.

Αντικατάσταση των παλιών δικτύων, ώστε να αποφευχθούν όσο γίνεται περισσότερο οι διαρροές του νερού, κατασκευή λιμνοδεξαμενών, μονάδες αφαλάτωσης κ.ά., περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατάλογος με τις επεμβάσεις που ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας που πλήττει πολλές περιοχές της Ελλάδας. Τα μέτρα συζητήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, επειδή κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα ενιαίο μέτρο για όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό, αποφασίστηκε σε πρώτη φάση να γίνει μια προτεραιοποίηση των περιοχών προκειμένου στη συνέχεια να επιλεγεί η κατάλληλη λύση για το πρόβλημα. Επιπλέον, αποφασίστηκε η σύσταση μιας task force από τα αρμόδια υπουργεία, η οποία θα τρέξει το όλο πρόβλημα και θα αναλάβει να βρει και πρόσθετη χρηματοδότηση.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργεια, όπως έχει γίνει γνωστό, προωθεί ως μια από τις λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας τη χρήση αφαλάτωσης σε συνδυασμό με την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Ειδικότερα, το σχέδιο που επεξεργάζεται (και στο οποίο έχει αναφερθεί και ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης) περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Οπως εξηγούν παράγοντες από το ΥΠΕΝ, η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους όσο και ως αποθήκη ενέργειας, καθώς τις ώρες που η ζήτηση της ενέργειας θα είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολογικά και φωτοβολταϊκά πάρκα υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια ενέργεια θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.

Σημειώνεται πως η προκήρυξη των έργων αναμένεται το φθινόπωρο, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των έργων θα κατανέμεται στην κατασκευή πράσινων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο Αιγαίο λειτουργούν συνολικά 57 μονάδες αφαλάτωσης, ενώ στις Κυκλάδες το 51% του πληθυσμού χρησιμοποιεί νερό από αφαλατώσεις, δευτερευόντως από υπόγεια συστήματα και ένα μικρό ποσοστό από επιφανειακές πηγές.

Οπως προαναφέρθηκε, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει προτεραιοποίηση των περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό.

Ετσι, όπως λένε πηγές του ΥΠΕΝ, οι μελέτες θα δείξουν σε ποια σημεία και τι τεχνολογία θα εγκατασταθεί. Εάν δηλαδή θα είναι έργα ΑΠΕ και αφαλάτωσης, όπου ανάλογα με τη δυναμικότητα της αφαλάτωσης θα εγκατασταθούν δυο με τρεις ανεμογεννήτριες, ή ΑΠΕ –αντλησιοταμίευση-αφαλάτωση.


(Πηγή: https://www.in.gr/, του Προκόπη Γιόγιακα, 31/7/2024)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *