Κυκλάδες: Πόσο αυξάνονται επιδόματα και μισθοί δημόσιων γιατρών

Με βάση την πρόσφατη ΚΥΑ η οποία δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίστηκαν οι προβληματικές και άγονες περιοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στις οποίες δίνονται οικονομικά κίνητρα στους υπηρετούντες γιατρούς.

Όλα τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του νομού Κυκλάδων, συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία Α’ άγονων και προβληματικών περιοχών και τα νέα κίνητρα που θεσπίστηκαν στοχεύουν στην προσέλκυση γιατρών ώστε να υπηρετήσουν στα νησιά και να ενισχύσουν τις μονάδες υγείας, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο στελέχωσης.

Τα νέα οικονομικά κίνητρα αφορούν στις εξής ιατρικές ειδικότητες: Εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων.

Τι αλλάζει

– Στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ.

– Για τις 18 παραπάνω ιατρικές ειδικότητες καταβάλλεται α) επιπλέον στα προηγούμενα μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους τριακοσίων 300 ευρώ (δηλαδή συνολικά 600 ευρώ), εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι ιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 800-1.000 ευρώ (δηλαδή περίπου 100 ευρώ το μήνα).

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ιατροί/οδοντίατροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μία από τις 18 ειδικότητες, 7.200 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *