«Στο τυροκομείο της Ρίτας Παρασκευοπούλου να πας», με συμβούλεψαν ενθουσιωδώς στη Σέριφο, όταν ρώτησα πού μπορώ να βρω ωραία ντόπια τυράκια. Και είχαν απόλυτο δίκιο. Στο μικρό πρατήριο του τυροκομείου τους η Ρίτα Παρασκευοπούλου και ο σύζυγός της, Γιώργος, τυροκόμος μερακλής και με σπάνιες γνώσεις της τέχνης του, δεν διαθέτουν απλώς «τυράκια», αλλά μεγαλειώδη, σπανιότατα τυριά που παρασκευάζουν με γάλα από τα κοπάδια τους. Καθώς φτιάχνονται όλα από απαστερίωτο γάλα, έχουν αυτή τη σύνθετη και ρωμαλέα νοστιμιά. Η αιγοπρόβεια γραβιέρα τους, που ωριμάζει έως και 3 χρόνια, ξεκινά με μια επιθετική γαλακτερή γεύση και ανά δευτερόλεπτο μεταβάλλεται. Φτάνει στην ωραία πικράδα της ζύμωσης, για να καταλήξει σε μια φωτεινή, λουλουδιαστή επίγευση που σου μένει για ώρα στο στόμα. Το μικρό «τρελοτύρι» από γίδινο γάλα είναι ένα ροκφοράκι μικρού μεγέθους, με πικάντικες σπίθες και μαλακή, βουτυρένια υφή. Έχω παραγγείλει και αναμένω να δοκιμάσω το ντόπιο τυρί «του λάκκου», ένα αποκλειστικά σεριφιώτικο τυρί, που πλέον παρασκευάζεται μόνο σε τούτο το τυροκομείο, με την παλιά μέθοδο, δηλαδή με τα τυριά μέσα σε κοφίνια καλυμμένα με λάσπη, βυθισμένα σε έναν λάκκο ντυμένο με τα περίφημα φρύγανα του νησιού. Έχουν επίσης φρέσκια μυζήθρα και πέτρωμα, ένα λευκό τυρί που σε κάθε Κυκλαδονήσι το φτιάχνουν με μικρές παραλλαγές. Στη γεύση των τυριών του τυροκομείου Παρασκευόπουλου ανιχνεύεις τα περίφημα αρωματικά φρύγανα που βόσκουν τα κοπάδια στις σεριφιώτικες πλαγιές, και τρώγονται με την παχιά, ανομοιογενή και απαλή επιδερμίδα τους.
Τυροκομείο Ρίτας και Γιώργου Παρασκευόπουλου, Λιβάδι Σερίφου (πίσω από το κτίριο ΔΕΔΔΗΕ), Σέριφος, Τ/22810-51.434 & 6944-450.193
Δεν τα διαθέτουν εκτός Σερίφου, μπορούν όμως να σας τα στείλουν με το καράβι ή με κούριερ, σε ολόκληρα κεφάλια ή σε κομμάτια, που συσκευάζουν σε κενό αέρος
(Πηγή: https://www.gastronomos.gr/, της Βιβής Κωνσταντινίδου, 3/10/2024)