Την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2021 -2027, υπέβαλε ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Χρήστος Ροϊλός, για την πράξη με τίτλο «Ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος αντιμετώπισης περιστατικών, μέσω τηλεϊατρικής, που σχετίζονται με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια».
Η πράξη υπεβλήθη στο πλαίσιο πρόσκλησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο», με τίτλο «Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων τηλεϊατρικής και λύσεων εξ αποστάσεως φροντίδας/υποστήριξης ευάλωτων και γεωγραφικά απομονωμένων ομάδων του πληθυσμού» και είναι προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1.000.000 ευρώ.
Η πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αφορά στην υποβολή πράξης χρήσης καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα της τηλεϊατρικής με παράλληλη εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής για την παροχή εξ αποστάσεως υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της πιεστικής ανάγκης για βελτίωση της πρόσβασης των κατοίκων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και την άρση της υγειονομικής απομόνωσης λόγω του πολυνησιωτικού χαρακτήρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η τηλεϊατρική εξειδικεύει σε περιφερειακό επίπεδο την Εθνική Στρατηγική Υγείας και παρεμβαίνει στα πεδία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, τη μείωση των ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών, την πρόληψη και την προαγωγή υγείας.
Η συγκεκριμένη πρόσκληση αφορά σε σχεδιασμό προγράμματος στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) για την αντιμετώπιση ασθενών με οξύ Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) στη 2η ΥΠΕ.
Η εφαρμογή τηλεϊατρικής για τα ισχαιμικά εγκεφαλικά στη 2η ΥΠΕ μπορεί να αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς με ΑΕΕ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για την επέκταση της τηλεϊατρικής για τα ΑΕΕ σε ολόκληρη την επικράτεια.
Η εκτίμηση ενός ασθενούς με ΑΕΕ μέσω τηλεϊατρικής τόσο στην οξεία όσο και στην υποξεία φάση συνίσταται στα κάτωθι βήματα:
1. Ταχεία νευρολογική εκτίμηση
2. Εξέταση της νευροαπεικόνισης (αξονική τομογραφία)
3. Οργάνωση θεραπευτικού πλάνου
Α) Αποκλεισμός άλλων διαγνώσεων
Β) Έναρξη ενδοφλέβιας θρομβόλυσης σε περιφερειακά νοσοκομεία (spoke)
Γ) Περαιτέρω θεραπευτικά βήματα
Δ) Αμεση διακομιδή για περαιτέρω αντιμετώπιση σε τριτοταγή κέντρα αντιμετώπισης των ΑΕΕ
Ενδεικτικά η δράση περιλαμβάνει:
Δημιουργία NUB-Β Νευρολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» και λειτουργία αυτού
– Αναβάθμιση σταθμών ΕΔΙΤ στους περιφερειακούς κόμβους SΡΟΚΕ και λειτουργία αυτών (Γενικά Νοσοκομεία Σύρου, Νάξου, Σαντορίνης, Κω, Καλύμνου, Λέρου και Ρόδου).
– Αναβάθμιση και λειτουργία σταθμών ΕΔΙΤ Πρωτοβάθμιας αξιολόγησης
(Πηγή: https://www.kykladiki.gr/, 19/01/2025)