Την τιμητική της είχε και φέτος η νησιωτική περιφέρεια του Ν. Αιγαίου κατά την απονομή των Χρυσών Σκούφων, του κορυφαίου γαστρονομικού διαγωνιστικού θεσμού, αφού 14 από τους 45 Χρυσούς Σκούφους απονεμήθηκαν σε εστιατόρια των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Γ. Χατζημάρκος: «Η Περιφέρεια μας, με διακρίσεις, τίτλους και δικό της σήμα γαστρονομίας, έχει συμβάλει καθοριστικά στο κτίσιμο αυτής της κουλτούρας που την φέρνει ψηλά κάθε χρόνο στα βραβευθέντα εστιατόρια».
Οι Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας, τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, στο «Asteria Domus» της Γλυφάδας, σε μια λαμπερή τελετή απονομής.
Στην 32η χρονιά ενδελεχούς έρευνας, αξιολόγησης και αποτύπωσης του γαστρονομικού status της χώρας, οι Χρυσοί Σκούφοι βρήκαν την ελληνική γαστρονομική σκηνή να συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία, επιβραβεύοντας συνολικά 45 εστιατόρια, οι επιχειρηματίες και οι σεφ των οποίων παρέλαβαν με πλατύ χαμόγελο την κορυφαία ελληνική διάκριση.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε και φέτος την τιμητική της στη γεωγραφική διασπορά των βραβείων, καθώς 14 Χρυσοί Σκούφοι ταξίδεψαν αμέσως μετά την απονομή με τους αποδέκτες τους προς τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Ανάμεσά τους, η Σαντορίνη καμαρώνει και φέτος για τους περισσότερους, (6) εξ αυτών. Το Νότιο Αιγαίο έχει ακόμα να επιδείξει τέσσερις νέες εισόδους εστιατορίων που εισήλθαν για πρώτη φορά στο κλαμπ των βραβευμένων, εκ των οποίων δύο βρίσκονται στην Πάρο, που βλέπει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο της γεύσης να ανεβαίνουν, και δύο στη Μύκονο.
Στην τελετή, απονεμήθηκε και η τιμητική διάκριση TopNotch, την οποία απέσπασαν 23 εστιατόρια, φτάνοντας ένα μόλις βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν το Χρυσό Σκούφο. Παρατηρείται και εδώ ότι το ένα τρίτο των βραβείων-οκτώ στα είκοσι τρία-βρίσκεται στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός πως τρία από τα οκτώ αποτελούν νέες εισόδους στο θεσμό, δύο εκ των οποίων πάλι στην Πάρο και ένα στη Ρόδο.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος παρέδωσε βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευμένων εστιατορίων, δηλώνοντας: Στηρίζουμε τον θεσμό των Ελληνικών Βραβείων Γαστρονομίας, γιατί απηχεί και εκφράζει και τον δικό μας μεγάλο αγώνα για διάδοση της ιστορίας, της παράδοσης, της ταυτότητας μας. Η Περιφέρεια μας, με διακρίσεις, τίτλους και δικό της σήμα γαστρονομίας, έχει συμβάλει καθοριστικά στο κτίσιμο αυτής της κουλτούρας που την φέρνει ψηλά κάθε χρόνο στα βραβευθέντα εστιατόρια, αλλά πάνω απ’ όλα στο να γεμίζουν οι κουζίνες με νέους ανθρώπους που με την δημιουργικότητα τους αναδεικνύουν αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο των νησιών μας, της πατρίδας μας.
Βραβεία απένειμαν ακόμα μεταξύ άλλων η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) Ελένη Ζωντήρου,η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος, η πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ, δημιουργός και επικεφαλής του θεσμού Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Την τελετή απονομής παρουσίασαν η Ναταλία Δραγούμη και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους σε μια βραδιά με θέμα «Υψηλή γαστρονομία και υψηλή μόδα – Εκλεκτικές συγγένειες».
Το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2025 δημιούργησαν και μαγείρεψαν αυτοπροσώπως οι executive chef της μισελενάτης «Gucci Osteriada Massimo Bottura» στη Φλωρεντία, Karime López και Takahiko Kondo.
Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων διεξάγεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και του Δήμου Αθηναίων.
Δείτε εδώ τα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου που βραβεύτηκαν:
(Πηγή: https://www.kykladiki.gr/, 12/3/2025)