Αντέγραψε, κόψε-κόλλησε, κάντα δικά σου, γίνε στρατευμένος λακές, αλλά μη προσπαθείς να πουλήσεις  άποψη  “γιούχου” και λογοτεχνία από τα Lidl…

Ξεσπάθωσε λοιπόν και χτύπησέ με με τσιτάτα από άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών του 2019…

Διάβασα με ενδιαφέρον (λέμε τώρα…) το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο https://giannisserfanto.blogspot.com/2024/03/blog-post_82.html με τίτλο «Καύσωνας παντού», υπογραφή © Pericles Alkidis και ημερομηνία Συκαμιά, Σέριφος 1-7-2021. 

Από κάτω έχει ένα υστερόγραφο, (ΥΓ), το οποίο σίγουρα δεν γράφτηκε το 2021. (Αν το έγραψε ο ίδιος άνθρωπος σίγουρα αντιμετωπίζει θέματα διπολισμού!!!) 

Πάμε στην ουσία τώρα….

Ασχολούμαι με το Υστερόγραφο, διότι το “λογοτεχνικό” κείμενο χρήζει άλλου είδους ανάλυση. Εξάλλου όσο καλά και να τα πηγαίνω με τον Ηράκλειτο και τον Ελύτη, o Χάιντεγκερ και ο Καμύ μου κάθονται στο λαιμό….

ΠΡΟΦΑΝΩΣ όποιος έγραψε (ή μάλλον αντέγραψε) το Υστερόγραφο δεν κατάλαβε το παραμικρό των όσων γράφτηκαν εκατέρωθεν για το συγκεκριμένο θέμα ή δεν διάβασε τα κείμενα και είναι ένας απλός «εντολοδόχος» για να χρησιμοποιήσω μια από τις αγαπημένες του λέξεις, ή –χειρότερο απ’ όλα– να μην καταλαβαίνει τι διαβάζει. Πιθανότατα αν έβγαζε τις παρωπίδες του να έβλεπε την όλη εικόνα. ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ έχουν ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση από τον Υπερτουρισμό. Τώρα, αν κάποιος καταλαβαίνει πως ο υψηλών προδιαγραφών τουρισμός «θα φτάσει το 2030 τους τουρίστες στα ύψη» δεν μπορώ να βοηθήσω περαιτέρω…

Έχει πάρει λοιπόν ένα προ πενταετίας άρθρο της «Εφημερίδας των Συντακτών» με ημερομηνία 18/7/2019 του Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Χάρη Ναξάκη, (διαβάστε το εδώ). https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/204208_toyristiki-apoanaptyxi ) έχει κάνει copy-paste κάποιες παραγράφους και έχει κολλήσει όπου βόλευε το «Κυκλάδες» ή το «νησί μας»…

Αντιπαραθέτω την πρώτη παράγραφο από το άρθρο στο giannisserfanto.blogspot.com και την «Εφημερίδα των Συντακτών» αντίστοιχα:

Υπερτουρισμός: Οι αρνητικές επιπτώσεις της μετατροπής του παραγωγικού ιστού ενός τόπου, που αποτελεί προορισμό, σε τουριστική μονοκαλλιέργεια με συνέπεια την υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας του συστήματος του νησιού να δεχθεί άλλους τουρίστες και με αποτέλεσμα την καταστροφή του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της περιοχής. Αλήθεια, τι επιπτώσεις θα υπάρχουν στη φέρουσα ικανότητα του νησιού  όταν μέχρι το 2030 οι τουρίστες φθάσουν στα υψη

Υπερτουρισμός: Οι αρνητικές επιπτώσεις της μετατροπής του παραγωγικού ιστού ενός τόπου που αποτελεί προορισμό σε τουριστική μονοκαλλιέργεια, με συνέπεια την υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας ενός συστήματος να δεχθεί άλλους τουρίστες και με αποτέλεσμα την καταστροφή του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της περιοχής. Αλήθεια, τι επιπτώσεις θα υπάρχουν στη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη Γη όταν μέχρι το 2030 οι τουρίστες φτάσουν το 1,8 δισεκατομμύριο;

Πάμε στα επιμέρους…

Ο καθηγητής Σπιλάνης και λόγω της ακαδημαϊκής του εμπειρίας και λόγω της μακράς ενασχόλησής του με τα κοινά, σίγουρα δεν έχει ανάγκη «υπεράσπισης» του τύπου που πάει να προσφέρει το άρθρο. Και δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοεί ο αρθρογράφος: «να μην υποδεικνύει σε ένα καθηγητή πανεπιστημίου πως θα διαχειριστεί επικοινωνιακά την μελέτη που του ανέθεσε ο Δήμος»… Η μελέτη κύριοι είναι του Δήμου και των δημοτών (εκτός αν την πλήρωσε ο δήμαρχος από ίδιους πόρους). Περιμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης είπαμε, να δούμε τι προτείνει για τη Σέριφο. Τίποτε λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Που ζορίζεται ο αρθρογράφος;

Παρακάτω…

Αν στόχος μας ήταν η απαξίωση του δημάρχου, υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό. Μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει και θα σας το εξηγήσω πάραυτα: Επί μια ολόκληρη θητεία η δημοτική αρχή συνήθισε να μην ελέγχεται και τώρα της κακοφαίνεται που υπάρχουν φωνές όχι αντίθετες, αλλά να ασκούν κοινωνικό έλεγχο. Κανένα ρόλο αντιπολίτευσης. Υπάρχει αντιπολίτευση, κάνει τη δουλειά της υποθέτουμε και αυτή ελέγχεται για το έργο και την παρουσία της.

Συνεχίζω….

«Παρακολουθώ τις εξελίξεις από το 2012 στο νησί όπως όλοι οι Σερφιώτες αυτό με τον τουρισμό υψηλών προδιαγραφών δεν το καταλαβαίνω με τι υποδομές και με τι χρηματοδότηση που ζείτε άραγε μάλλον στον κόσμο σας»… Να βοηθήσουμε να καταλάβει ο αρθρογράφος λοιπόν. Οι υποδομές δεν φυτρώνουν την άνοιξη, υπάρχει κάτι που λέγεται επένδυση και κεφάλαια. Τα οποία μπορούν να είναι και ιδιωτικά ξέρετε…. Δεν υπάρχει μόνο το κράτος-πατερούλης…

Και φτάνω στην κορυφαία ανυπέρβλητη στιγμή του πονήματος… Ένα κρεσέντο δημιουργικής γραφής: «Μας παροτρύνουν να μην γκρινιάζουμε απο από την ημέρα που ανοιξαν το ρημάδι τους γκρινιάζουν σε σημείο εξευτελιστικό που προσβάλουν την νοημοσύνη και την κουλτούρα του απλού Σερφιώτη μας θεωρούν και μαλάκες δηλαδή ποιοι οι εντολοδόχοι Κάντε επενδύσεις καντε τα μονοπάτια καντε δρόμους καντε το ενα καντε το άλλο ήρθαν οι φωστήρες να μας πουν πως ειμαστε ανεπρόκοποι γιουχου ρε»(!!!). Προφανώς το «ρημάδι» ecoserifos.gr ενοχλεί, ε; Και φυσικά προσπαθείτε να ενεργοποιήσετε ανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού… «Μας προσβάλλουν την νοημοσύνη και την κουλτούρα, μας θεωρούν μαλάκες…»… Μμμμμ…. Δεν βλέπω να πετυχαίνει…. Συνέχισε όμως σύντροφε, που ξέρεις… Με την επιμονή….

Και ερχόμαστε σε αυτό που προσπάθησε ο αρθρογράφος να πει από την αρχή:

Όπως αντιγράφει από το άρθρο του Ναξάκη, «Η λύση για χώρες που είναι τουριστικά υπεραναπτυγμένες, όπως η Ελλάδα, είναι η τουριστική αποανάπτυξη ή τουλάχιστον η επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης του τουριστικού τομέα. Ειδικά στις Κυκλάδες»…Να σημειώσω πως το «ειδικά στις Κυκλάδες» δεν είναι του Ναξάκη, είναι του αντιγραφέα….

Ο Σύριζα λοιπόν, του οποίου φερέφωνο ήταν και είναι η στρατευμένη «Εφημερίδα των Συντακτών», δια στόματος αρκετών στελεχών, Λαφαζάνη, Τσιρώνη, δήλωνε οπαδός της αποανάπτυξης. Εν μέσω μιας Ευρώπης η οποία πάσχιζε να ενσωματώσει στην έννοια της ανάπτυξης την βιωσιμότητα και την αειφορία οι σύντροφοι προτιμούσαν την μη-ανάπτυξη, διότι έτσι δεν δίνεις και πολύ αέρα στον ιδιωτικό τομέα… Και όπως έχουμε ξαναγράψει, οι σύντροφοι έχουν αλλεργία σε οτιδήποτε έχει μπροστά τον επιθετικό προσδιορισμό «ιδιωτικός»… Είτε τομέας είτε επένδυση, είτε κεφάλαια, είτε πρωτοβουλία….

Ας το πούμε ανοικτά λοιπόν: Για ένα παράξενο λόγο, που μόνο ως ιδεοληψία μπορώ να το εκλάβω, κάποιοι προτιμούν να παραμείνει το νησί στη σημερινή τουριστική κατάσταση με τον υπερτουρισμό των 60 ημερών, την αδυναμία εξυπηρέτησης λόγω έλλειψης υποδομών, μακριά από τις σύγχρονες τουριστικές τάσεις, μια κατάσταση η οποία προέρχεται μεταξύ άλλων από την αδράνεια, την έλλειψη εμπιστοσύνης για συνεργασίες και ανοίγματα (εμείς δεν έχουμε ανάγκη ούτε την Περιφέρεια ούτε κανέναν…), από την άρνηση σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και από την εγκατάλειψη του τουριστικού τομέα στην τύχη του.

Πάμε να τελειώσουμε κι εμείς με μερικά υστερόγραφα:

Υ.Γ.1. Τελικά, σύντροφε, το όλο θέμα είναι πολιτικό; Αντιπαράθεση πολιτικών θέσεων; Για να ξέρουμε κι εμείς…

Υ.Γ.2. Η δεοντολογία επιβάλλει όταν αντιγράφουμε ένα άρθρο ή κομμάτια του να παραθέτουμε την πηγή. Και προς τον συγγραφέα του πρωτότυπου, αλλά και προς τους αναγνώστες…

Υ.Γ.3. Η κάθε είδους εξουσία πάντα φοβόταν τον έλεγχο. Ειδικά στα αριστερά απολυταρχικά καθεστώτα είχαν και τρόπους να… τον εξαφανίζουν… Ευτυχώς δεν ζούμε σε κάτι τέτοιο….

Υ.Γ.4. Εντολοδόχος είναι αυτός που πράττει κατ’ εντολήν. Εμείς πράττουμε κατά συνείδηση… 

Υ.Γ.5. Αν δηλώναμε και είμαστε γνώστες σε αντικείμενα που δεν κατέχαμε, θα κάναμε μόνοι μας τη μελέτη και δεν θα περιμέναμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Και μην προσπαθείτε γλοιωδώς να μας θέσετε απέναντι από την ομάδα έρευνας του Σπιλάνη. 

Υμέτερος 

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

Ο εμπαθής ανιστόρητος γραφιάς της δεκάρας (με ύφος περισπούδαστο)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *