4,5 χλμ.- 2 ώρες

Μια από τις ομορφότερες διαδρομές του νησιού που περνά από αγροτικά τοπία και παλιούς συνοικισμούς, με πολλά ωραία σημεία θέας.

Απο τη Χώρα (πίσω από το Μίνι Μάρκετ) κατηφορίζουμε προς την περιοχή των Κήπων. Στην αρχή σε τσιμεντόδρομο κι ύστερα σε χωματόδρομο που τελειώνει σε στάνη. Εδώ ξεκινά το φαρδύ μονοπάτι πλαισιωμένο με τοιχάκια δεξιά αριστερά. Οι πλαγιές γύρω μας είναι διαμορφωμένες σε πεζούλες. Σύντομα φτάνουμε σε ρεματιά με πέτρινο γεφύρι και κρήνη με ποτίστρα και δεξαμενή νερού. Στην κοιλάδα ψηλότερα ξεχωρίζουν 3 περιστεριώνες. Φτάνουμε σε ένα σύμπλεγμα από καλύβια δίπλα στο ξωκλήσι του Αγίου Στεφάνου, όπου καταλήγει και χωματόδρομος. Πιο πέρα σε ύψωμα στα δεξιά μας υπάρχει κι άλλο σύμπλεγμα από ερειπωμένα καλύβια όπου στέκει η εκκλησία του Κάτω Σταυρού

Τη μεγάλη ρεματιά που καταλήγει στο φράγμα την περνάμε με σιδερένια γέφυρα. Λίγο πιο πέρα το παλιό μονοπάτι ανάμεσα στις ξερολιθιές έχει κλείσει απο τη βλάστηση κι έχει δημιουργηθεί παρακαμπτήριο μονοπάτι στην πετροπλαγιά δίπλα του. Το μονοπάτι συνεχίζει πια στενό και φτάνει στο ξωκλήσι του Πάνω Σταυρού. Τα χτιστά σκαλοπάτια στο πλάι του ναού, μας προκαλούν να ανεβούμε στη στέγη του που προσφέρει πανοραμική θέα προς τη Χώρα και τις ανατολικές παραλίες. Το μονοπάτι από δω και πέρα ήταν χτιστός δρόμος που όμως έχει καταληφθεί από βλάστηση στο μεγαλύτερο μέρος του και διαγράφει μια ήπια ανηφορική τραβέρσα έχοντας στα δεξιά την περιοχή Παλιομιτάτα με σκόρπια ερειπωμένα καλύβια. Φτάνοντας στον ώμο στο Βουνάκι είναι το σημείο για να αγναντέψουμε την περιοχή του Καλλίτσου. Μας απομένει άλλωστε μόνο ένα κατηφορικό δρομάκι, πνιγμένο κι αυτό στη βλάστηση που καταλήγει στον ασφαλτόδρομο λίγα μέτρα έξω από το χωριό. Κατηφορίζουμε τα χτιστά σκαλοπάτια και φτάνουμε στη μικρή δροσερή πλατεία του οικισμού.

Οικισμός Καλλίτσος