2,2 χλμ,. – 1 ώρα

Μια διαδρομή που μας εισάγει στην πεζοπορία στο νησί και μας οδηγεί σε μια από τις ωραιότερες Χώρες των Κυκλάδων, σκαρφαλωμένη στον απόρθητο βράχο.

Ξεκινάμε από τον παραλιακό δρόμο στο σημείο όπου υπάρχει γεφυράκι θυμίζοντας την εποχή εκείνη που η ρεματιά έτρεχε νερό (σήμερα έχει γίνει δρόμος). Περπατάμε στο χωματόδρομο ανάμεσα σε καλαμιώνες και παλιά κτήματα που σιγα-σιγά μετατρέπονται σε ξενοδοχεία.
Βγαίνουμε στον κεντρικό δρόμο, τον ακολουθούμε για 250 μ. και πιάνουμε το φαρδύ καλντερίμι με σκαλοπάτια. Συναντάμε βρύση και το ξωκκλήσι των Αγίων Ιωάννη Πρόδομου και Ισίδωρου. Το χτιστό μονοπάτι συνεχίζει ανηφορικό και τέμνει 3 φορές τον κεντρικό ασφαλτόδρομο, μέχρι να φτάσει στο κάτω άκρο της Κάτω Χώρας.

Πρώτη εκκλησία, η Παναγία Ξεκουράστρα, σημαδιακό όνομα μετά τη συνεχή ανηφόρα. Διασχίζουμε άλλη μια φορά τον ασφάλτινο δρόμο κι αμέσως στα δεξιά μας είναι ο ολόλευκος ναός του Σταυρού.
Λίγα μέτρα ψηλότερα ο Άγιος Αντώνιος απέναντι από το Λαογραφικό Μουσείο, κι ένα πολύ καλαίσθητο δημοτικό σχολείο με ευρύχωρη αυλή που τη σκιάζει ένα θεόρατο πεύκο. Απέναντι το Ηρώο των πεσόντων στους πολέμους του 20ου αιώνα.

Βρισκόμαστε στη συνοικία Βάρδα και περπατάμε ανάμεσα σε περιποιημένα σπίτια κάποια με νεοκλασικά στοιχεία. Εδώ βρίσκεται και η Κάτω Πιάτσα, η πλατεία της Κάτω Χώρας με τη μεγάλη εκκλησία της Ευαγγελίστριας που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με δωρεές Σερφιωτών της Αιγύπτου και της Κωνσταντινούπολης. Ο ναός ξεχωρίζει από μακριά με τους τοίχους στο χρώμα της ώχρας, τις κόκκινες στέγες και το μπλε τρούλο. Συνεχίζουμε σε πλακόστρωτο δρόμο μέχρι τη φουρκέτα του ασφαλτόδρομου. Είμαστε στην είσοδο της Πάνω Χώρας. Αφήνουμε στα δεξιά μας δρομάκι για το Κάστρο, προχωράμε 50μ και πιάνουμε ξανά καλντερίμι ανηφορικό κάτω από εντυπωσιακούς βράχους, που μας οδηγεί στην Πάνω Πιάτσα, την πλατεία της Πάνω Χώρας. Σ αυτή την όμορφη πλατεία δεν μπορείς να μην κάτσεις για καφέ ή μεζεδάκι θαυμάζοντας το νεοκλασικής αρχιτεκτονικής Δημαρχείο και την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, Μητρόπολη της Σερίφου.

Χώρα Σερίφου- Εναέρια λήψη