Tων πισίνων οι δείκτες… καλά μόνο 43 έχουμε στη Σέριφο;

Διαβάζω μια ανάρτηση στη σελίδα Save Paros του Facebook, με τίτλο «Οι πισίνες ως δείκτης υπερτουρισμού»! Δεν ξέρω ποιος… σατανικός εγκέφαλος το σκέφτηκε αυτό, αλλά όπου και να το δείξαμε, ακόμη γελάνε…

Το κακό είναι ότι άρχισε να αναπαράγεται και σε άλλους ιστότοπους όπως το parallaximag.gr.

Η ανάρτηση υποστηρίζει πως «Εκτός από μια απλή καταμέτρηση, ο αριθμός των πισινών αναδεικνύει τις περιοχές των νησιών που είναι πιθανότερο να πληγούν από την υπερδόμηση και τον υπερτουρισμό»!!! (Ε; ορίστε; Τι είπατε;)

Δεν θα αναφερθώ στο κράξιμο στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση, αλλά τελικά είναι αδύνατον να υποστηρίξω την δήλωση αυτή με κάποιο επιχείρημα…. Μπάζει από παντού… Η μόνη λογική εξήγηση, ο αρθρογράφος να μην γνωρίζει τι είναι υπερτουρισμός και υπερδόμηση…

Κατ’ αρχάς να αποκλείσουμε το γεγονός πως οι πισίνες είναι δείκτης υπερτουρισμού… Είναι σαν να λέμε πως όσο περισσότερες πισίνες έχει ένα νησί τόσο περισσότεροι επισκέπτες θα πάνε… Ο κάθε νοήμων αναγνώστης καταλαβαίνει ότι όχι μόνο δεν ισχύει αυτό, αλλά το πιθανότερο είναι να ισχύει το αντίθετο… Και αυτό διότι οι πισίνες συνήθως συνδέονται με τον τουρισμό πολυτελείας… Βίλες με πισίνες, κ.λπ… Και οι τουρίστες πολυτελείας αποφεύγουν τον μαζικό τουρισμό σαν τον χειρότερο εφιάλτη τους… Αποζητάνε ιδιωτικότητα και ησυχία…  Άρα για ποιο μαζικό τουρισμό μιλάμε; 

Τώρα αν είναι δείκτης υπερδόμησης, θέλει ψάξιμο…. Και θα πρέπει να υποθέσουμε πως κάθε νέα οικοδομή στα νησιά θα έχει και πισίνα… Αλλιώς, πως να υπολογίσουμε; Μπορεί στη Σέριφο π.χ. να έχω 300 νέες άδειες οικοδομής και πισίνα να έχουν οι 10…. Και στην Σίφνο άλλες 300 και πισίνα να έχουν οι 100… Πως θα συγκρίνω τα κεράσια με τα βερίκοκα;;;

Αντιθέτως θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τον αριθμό των πισίνων (προσοχή στον τόνο στη γενική πληθυντικού, ε;) για να υπολογίσω σπατάλη υδατικών πόρων ίσως… Και να επέμβω κατάλληλα σαν δημοτική – ή άλλη– αρχή.

Ή σαν δείκτη του οικονομικού επιπέδου επισκεπτών που προσελκύει ένας τόπος αν συνδυάσω τον αριθμό των πισίνων με άλλα στοιχεία, όπως αν είναι ιδιωτικές, ξενοδοχείων ή σε ενοικιαζόμενα ακίνητα.

Ή να κάνω ένα σχόλιο πως οι παραδοσιακοί οικισμοί στα νησιά μας δεν είχαν πισίνες… Ή πως δεν ταιριάζουν στο Κυκλαδίτικο τοπίο… Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων…

Αυτά για τις πισίνες…. Τουλάχιστον μάθαμε πως στο νησί έχουμε μόνο 43… Άρα κατά την ανάρτηση του Save Paros, δεν κινδυνεύουμε ούτε από υπερτουρισμό ούτε από υπερδόμηση!


Υ.Γ. Συνεπικουρώντας στην έρευνα του Save Paros, η φωτό που δημοσιεύουμε παρουσιάζει την 44η πισίνα που ανακαλύψαμε στη Σέριφο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *