«Σπίτι μου 2»: Στα ύψη οι τιμές στις Κυκλάδες – 3.679 ευρώ/τ.μ. στη Σέριφο!

Σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να αποδυθούν όσοι θέλουν να αποκτήσουν κατοικία με τα φθηνά στεγαστικά δάνεια του προγράμματος «Σπίτι μου 2» το οποίο θα «τρέξει» από τις αρχές του 2025.

Μάλιστα, η αναζήτηση θα πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα. Κι αυτό γιατί μπορεί ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος να είναι μεγάλος, καθώς υπερβαίνει ακόμα και το 50% των κατοικιών που πωλούνται στην αγορά, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό είναι παλαιάς κατασκευής που χρήζουν ανακαίνισης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα σπίτια είναι μικρά, βρίσκονται σε υπόγεια ή ημιυπόγεια πολυκατοικιών και δεν καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης μιας οικογένειας.

Στο νέο πρόγραμμα εντάσσονται πολίτες ηλικίας από 25 έως 50 ετών με ετήσιο εισόδημα που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 28.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η αναγραφόμενη αξία στο συμβόλαιο δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 250.000 ευρώ, το σπίτι θα πρέπει να είναι έως 150 τετραγωνικά μέτρα και να έχει κατασκευαστεί έως το 2007. Η μέγιστη αξία του δανείου ανέρχεται σε 190.000 ευρώ και χρηματοδοτείται έως το 90% του συμβολαίου. Δηλαδή για μια κατοικία αξίας 250.000 ευρώ ο δικαιούχος θα πρέπει να διαθέτει ρευστότητα τουλάχιστον 60.000 ευρώ καθώς η απόκτηση της κατοικίας συνοδεύεται και από έξοδα όπως η αμοιβή του μεσίτη και του συμβολαιογράφου, τα έξοδα μεταγραφής του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

Η διάρκεια του κάθε δανείου θα κυμαίνεται μεταξύ 3 και 30 ετών, ενώ με βάση τα σημερινά δεδομένα, το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί κάτω του 2%.

Από την έρευνα που πραγματοποίησαν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» σε ιστοσελίδες αγγελιών πώλησης κατοικιών προκύπτει ότι για μια τετραμελή οικογένεια θα είναι δύσκολο να βρει κατοικία στα βόρεια ή στα νότια προάστια του Λεκανοπεδίου καθώς θα έρθει αντιμέτωπη με το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά και θα πρέπει να αναζητήσει ακίνητο σε άλλες περιοχές. Περισσότερες ευκαιρίες για να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι με φθηνό δάνειο θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι, στα προάστια του Πειραιά ή της Δυτικής Αττικής ή ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Στα ύψη οι τιμές στις Κυκλάδες 

Στις Κυκλάδες οι τιμές κατοικιών κυμαίνονται πολύ υψηλά καθώς θεωρούνται μία από τις πλέον ακριβότερες περιοχές της χώρας. 

Η υψηλή ζήτηση και το έντονο τουριστικό ενδιαφέρον των τελευταίων ετών έχουν φέρει τις ζητούμενες τιμές σε επίπεδο που ξεπερνάει την πλειονότητα των περιοχών της Αττικής. Σύμφωνα με ανάλυση του Spitogatos Insights, του ομώνυμου δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Μύκονος, με τη ζητούμενη τιμή να αγγίζει τα 7.000 ευρώ/τ.μ. (6.936 ευρώ/τ.μ.), ενώ ακολουθεί η Αντίπαρος με 5.319 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν κατά σειρά η Πάρος (4.559 ευρώ/τ.μ.), η  Σαντορίνη(4.153 ευρώ/τ.μ.), η Φολέγανδρος (4.028 ευρώ/τ.μ.), η Κύθνος (4.000 ευρώ/τ.μ.), η Σέριφος με 3.679 ευρώ/τ.μ. και η Νάξος με 3.642 ευρώ/τ.μ.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τις τιμές των ακινήτων στα νησιά όπως είχαν διαμορφωθεί το καλοκαίρι:


(Πηγή: https://cyclades24.gr/, 30/9/2024]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *