Τάση γήρανσης καταγράφεται στους νησιωτικούς δήμους

Μόνο πέντε νησιωτικοί δήμοι πανελλαδικά δεν αντιμετωπίζουν έντονες πιέσεις πληθυσμιακής γήρανσης μεταξύ των οποίων οι δήμοι Ρόδου, Κω και Καλυμνίων – το 78% των μικρών νησιωτικών δήμων (28 από τους 36) χαρακτηρίζονταν από δείκτη γήρανσης με τιμές άνω του εθνικού μέσου όρου το 2011, μεταξύ τους η Σέριφος που  σημείωσε μείωση του συνολικού πληθυσμού κατά την περίοδο 2011-2021. 

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία μελετών του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ για το δημογραφικό πρόβλημα και για τη γήρανση του πληθυσμού.

Από τις σχετικές μελέτες, στοιχεία από τις οποίες δημοσιεύει η «δημοκρατική», προκύπτει -μεταξύ άλλων- ότι οι μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι όπως επίσης και οι μικροί νησιωτικοί δήμοι, χαρακτηρίζονται σχεδόν στο σύνολό τους από την τάση γήρανσης του πληθυσμού τους.

Κανένας από τους δήμους της κατηγορίας «μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι» δεν εμφανίζει πολύ υψηλό δείκτη διακινδύνευσης όσον αφορά στο ποσοστό των ατόμων παραγωγικής ηλικίας στον πληθυσμό τους, ενώ 9 από του 36 δήμους της κατηγορίας “μικροί νησιωτικοί δήμοι” έχουν πολύ υψηλή δημογραφική διακινδύνευση με βάση το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 20-59 ετών στον πληθυσμό τους.

Μόνον πέντε δήμοι δεν αντιμετωπίζουν έντονες πιέσεις πληθυσμιακής γήρανσης (όπως αποτυπώνεται από τις τιμές του δείκτη γήρανσης για το 2011), οι οποίοι είναι οι εξής: Καλυμνίων, Κω, Μυκόνου, Ρόδου και Σφακίων.

Στην κατηγορία των μεγάλων υπάγονται όλοι οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων, με βάση τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Μικροί νησιωτικοί δήμοι: Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλοι οι νησιωτικοί δήμοι, με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους, βάσει της τελευταίας απογραφής.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία των μελετών του Ι.Τ.Α. μόνον οι “K1: Δήμοι μητροπολιτικών κέντρων“ με ποσοστό 17% και οι “Κ5: Μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι“ με ποσοστό 29,7% παρουσιάζουν επιδόσεις οι οποίες είναι σημαντικά καλύτερες του συνόλου της χώρας, όσον αφορά στο ποσοστό των δήμων που κατέγραψαν υψηλότερη του εθνικού μέσου όρου μείωση του πληθυσμού τους κατά την περίοδο 2011-2021.

Παράλληλα, αύξηση του πληθυσμού μεταξύ 2011-2021 εμφανίζει λιγότερο από 1 στους 3 δήμους (28.9%). Σχεδόν το ήμισυ των δήμων της κατηγορίας “K1: δήμοι μητροπολιτικών κέντρων”, καθώς και των κατηγοριών “Κ5: Μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι“ (46%) και “Κ6: Μικροί νησιωτικοί δήμοι“ (47.2%), σημείωσαν αύξηση του πληθυσμού τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, για την εξέταση του μεταβολών στον δείκτη γήρανσης, επιλέγεται ο δείκτης που μετράει το μερίδιο των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών στον συνολικό πληθυσμό. Η μεγάλη εικόνα για το σύνολο των δήμων της χώρας αποτυπώνει μια αυξητική τάση του δείκτη γήρανσης.

(Πηγή: https://www.dimokratiki.gr/, της Μαίρης Φώτη, 26/11/2024)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *