Υποχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στον σχεδιασμό του για τις συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στα νησιά, μετά τις έντονες αντιδράσεις των δήμων. Οπως προβλέπει σχέδιο νόμου που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, oι ΔΕΥΑ και οι δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στο Βόρειο Αιγαίο παραμένουν ως έχουν, πλην της Κέας, της Αίγινας και του Αγκιστρίου που εντάσσονται υποχρεωτικά στην ΕΥΔΑΠ. Δίνεται, ωστόσο, η δυνατότητα στην Κύθνο και στα υπόλοιπα νησιά της Αττικής να ενταχθούν στην ΕΥΔΑΠ, ενώ στις Σποράδες και στα νησιά του Ιονίου –πλην Ζακύνθου–, να ενταχθούν στην πλησιέστερη ΔΕΥΑ. Επίσης ιδρύεται η ΕΥΔΑΠ Υποστήριξης, που μπορεί να αναλαμβάνει την είσπραξη χρεών και την εκτέλεση έργων.
Το αναμορφωμένο σχέδιο νόμου που τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης εστάλη από το υπουργείο Περιβάλλοντος στους δήμους και θα αναρτηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στο OpenGov. Οπως προβλέπει:
- Ιδρύεται μια ΔΕΥΑ ανά περιφερειακή ενότητα, στην οποία θα συγχωνευθούν οι υπάρχουσες ΔΕΥΑ, οι υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης των δήμων και οι σύνδεσμοι ύδρευσης. Οι νέες ΔΕΥΑ θα είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και το διοικητικό τους συμβούλιο θα αποτελείται από εκπροσώπους των δήμων, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, όπου οι ΔΕΥΑ είχαν αρμοδιότητα και για την τηλεθέρμανση, θα δημιουργηθούν χωριστές εταιρείες.
- Οι ΔΕΥΑ θα συγχωνευθούν σε 6-18 μήνες, ενώ οι δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης σε δύο έτη.
- Στα νησιά, μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη, διατηρείται σε μεγάλο βαθμό η υφιστάμενη κατάσταση. Ετσι, παραμένουν οι ΔΕΥΑ Λέσβου, Χίου, Ρόδου, Καλύμνου, Κω, Σύμης, Θήρας, Μυκόνου, Πάρου, Ερμούπολης Σύρου και Ζακύνθου. Επίσης, οι υπηρεσίες ύδρευσης των Δήμων Ικαρίας και Φούρνων, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, Οινουσσών και Ψαρών, Καρπάθου και Κάσου, Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Λειψών, Λέρου και Πάτμου, Νισύρου, Μεγίστης, Τήλου και Χάλκης, Ανδρου, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου, Φολεγάνδρου, Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου, Σίφνου, Αμοργού, Νάξου, Αντιπάρου και Τήνου.
- Δίνεται η δυνατότητα εθελοντικής συνένωσης παρόχων ύδρευσης ως εξής: των Δήμων Κύθνου, Πόρου, Σπετσών, Τροιζήνας, Μεθάνων, Υδρας και Κυθήρων στην ΕΥΔΑΠ· των Δήμων Λευκάδας και Μεγανησίου στη ΔΕΥΑ Πρέβεζας· των ΔΕΥΑ Σκιάθου και Σκοπέλου και του Δήμου Αλοννήσου στη ΔΕΥΑ Μαγνησίας· της ΔΕΥΑ Θάσου στη ΔΕΥΑ Καβάλας· του Δήμου Σκύρου στη ΔΕΥΑ Εύβοιας· και του Δήμου Σαμοθράκης στη ΔΕΥΑ Εβρου.
- Η αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ επεκτείνεται (υποχρεωτικά) σε όλη την Περιφέρεια Αττικής και στην Κέα, στην Αίγινα και στο Αγκίστρι. Και της ΕΥΑΘ, σε όλη την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης (πλην της βιομηχανικής περιοχής).
- Δήμοι ή ΔΕΥΑ που είναι όμορες με την ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ ή υδρεύονται με ενιαίο υδροδοτικό σύστημα μπορούν να ζητήσουν την απορρόφησή τους από την ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ, αντιστοίχως. Επίσης, οι νέες ΔΕΥΑ μπορούν να συγχωνεύονται εθελοντικά σε ακόμα μεγαλύτερους οργανισμούς.
- Περνάει στον νεοσύστατο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας η αρμοδιότητα διαχείρισης των αυτόνομων δικτύων άρδευσης της Θεσσαλίας.
- Η ΕΥΔΑΠ ιδρύει μια νέα θυγατρική, την ΕΥΔΑΠ Υποστήριξης Α.Ε. Η εταιρεία αυτή μπορεί να αναλαμβάνει (επ’ αμοιβή) την είσπραξη οφειλών προς τις ΔΕΥΑ είτε έπειτα από αίτημα της ΔΕΥΑ είτε υποχρεωτικά, αν μετά δύο χρόνια η ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ) διαπιστώσει ότι οι ρυθμοί είσπραξης των οφειλών είναι χαμηλοί. Ετσι η πολιτεία θα πιέσει τους δήμους να εισπράξουν οφειλές που μπορεί για (μικρο)πολιτικούς λόγους να παρέμεναν ανείσπρακτες. Η ΕΥΔΑΠ Υποστήριξης μπορεί επίσης να συνδράμει τις ΔΕΥΑ στον σχεδιασμό πολιτικών, να παρέχει τεχνική υποστήριξη. Τέλος, αναλαμβάνει τη μελέτη και εκτέλεση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης που χρηματοδοτούνται από το ΥΠΕΝ.
- Η ΕΥΑΘ ιδρύει τη θυγατρική ΕΥΑΘ Αρδευσης Βόλβης – Λαγκαδά, με αντίστοιχη αρμοδιότητα.
- Τέλος, το σχέδιο νόμου προβλέπει πώς θα διευθετηθούν περιουσία και χρέη των ΔΕΥΑ, πώς θα γίνεται η οικονομική εποπτεία και ο έλεγχός τους.
(Πηγή: https://cyclades24.gr/, από kathimerini.gr, 28/11/2024)