ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΙΟΛΕΣ

“Nα ακούει ο ένας τον άλλο.  Παλιά η η ανταλλαγή απόψεων αποτελούσε το βασικό χαρακτηριστικό των ζυμώσεων, μέσω των οποίων μαθαίνεις να αφουγκράζεσαι και να έρχεσαι κοντά στον άλλον.

Ο κος Δημήτρης Γκιολές, Οικονομολόγος -Φοροτεχνικός, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σέριφος – Δύναμη Συνεργασίας», μας μιλά για τις ανησυχίες του και την αγωνία του για το νησί, οι οποίες και τον παρακίνησαν να διεκδικήσει το χρίσμα του δημάρχου στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται.

Γιατί κε Γκιολέ, ένας επιτυχημένος επαγγελματίας, οικογενειάρχης, οικονομικά ευκατάστατος άνθρωπος σαν κι εσάς, θέλει να γίνει δήμαρχος στις Σέριφο;

Πολύ καλή ερώτηση. Πιστεύω ότι, στη δική μου την περίπτωση, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχω ασχοληθεί με τα κοινά και παλαιότερα, δηλαδή πέρασα από τη θέση του δημοτικού συμβούλου και στο Ίλιον στην Αττική και στη Σέριφο, ήμουν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ασχολήθηκα και με μη κερδοσκοπικά σωματεία προς όφελος του νησιού… Ούτε το ότι απλά όλη αυτή η ενασχόληση μου ικανοποιούσε κάποιες προσωπικές φιλοδοξίες… Θα έλεγα πως με ωθεί η αγάπη για τον τόπο… η αγάπη για τους ανθρώπους του… Αλλά σημαντικό  ρόλο έχουν παίξει και οι ωραίες μνήμες και αισθήσεις που απλόχερα μου προσφέρει η Σέριφος. 

Όταν θέλει κάποιος να γίνει δήμαρχος, όμως, ποντάρει και σε ένα όραμα, και το όραμα αυτό αφορά το μέλλον. Τι μπορεί να γίνει, τι θα είναι διαφορετικό; Πώς νομίζετε μπορεί το μέλλον να έρθει να δέσει το παρόν; 

Πιστεύω ότι το μέλλον με το παρόν συνδέεται αν ο άνθρωπος στοχάζεται. Και αν ξαναγυρίσουμε σε αυτό που λέμε, “να ακούει ο ένας τον άλλο”. Το μέλλον θα δέσει με το παρελθόν αν επαναφέρουμε τη συμμετοχή, αυτό που τόσα χρόνια γινότανε και τώρα λείπει. Στις μέρες μας δεν συνομιλούμε. Παλιά η η ανταλλαγή απόψεων  αποτελούσε το βασικό χαρακτηριστικό όλων των συζητήσεων, των ζυμώσεων, μέσω των οποίων μαθαίνεις να αφουγκράζεσαι και να έρχεσαι κοντά στον άλλον. Ίσως σε ένα μικρό βαθμό αυτό να γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά έτσι έχει χαθεί το στοιχείο της αμεσότητας. 

Μιλήσατε πριν για κάποιες αναμνήσεις, κάποιες εικόνες. Από αυτό ορμώμενος θα σας ρωτήσω ποιες είναι αυτές οι εικόνες που κάνουν τη Σέριφο ξεχωριστή, μοναδική, στα δικά σας μάτια;

Τη Σέριφο την κάνουν μοναδική η χαρά των ανθρώπων, η θρησκευτική τους ευλάβεια που βλέπουμε στα πανηγύρια, ο τρόπος που συνδέονται, που χορεύουν, που συζητάνε τα δικά τους προβλήματα…. Και αυτό γίνεται από τα παλιά τα χρόνια μέχρι και σήμερα. 

Αλλά αυτή που έχει μείνει για μένα μια ξεχωριστή εικόνα, είναι να περιμένεις στο λιμάνι τις βάρκες να σε πάρουν, γιατί για να ανεβείς πάνω στο καράβι έπρεπε να σε πάνε οι βάρκες, δεν έδενε το καράβι της γραμμής μέσα στο λιμάνι, έμενε αρόδου. Και βέβαια, αυτή η νοσταλγία των ανθρώπων που δένανε σε παρέες, αυτές οι κοινές διαδρομές όλα αυτά τα χρόνια. 

Πρώτο και καλύτερο για τη Σέριφο είναι να εφαρμοστεί και πάλι τη συμμετοχικότητα. Να πάμε πάλι στα χωριά και να ζωντανέψουμε τις λαϊκές συνελεύσεις


Κάποιες εικόνες από το νησί που σας λείπουν ;

Βέβαια. Όταν ήμουν πιτσιρικάς στο Πλατύ Γιαλό, –καμία σχέση ο τότε με το σημερινό Πλατύ Γιαλό–, ζούσαμε σαν Ροβινσώνες… Ήμασταν μόνοι μας, όλη τη μέρα στη θάλασσα… Αυτές οι εικόνες ήταν εικόνες μιας αθώας εποχής, τις οποίες δεν θα τις ξαναδούμε, δεν θα τις ξαναζήσουμε ποτέ.

Ας έρθουμε στο σήμερα. Μια σημερινή οικογένεια η οποία θα ζήσει εδώ θα πρέπει να έχει τελείως διαφορετικές παροχές από τότε… 

Ασφαλώς. Πρέπει να της δώσουμε περισσότερα κίνητρα της οικογένειας που θα έρθει. Θέλουμε κίνητρα για την παιδεία, θέλουμε κίνητρα για την υγεία… Να έρθει εδώ η οικογένεια και να είναι σίγουρη ότι δεν θα έχει πρόβλημα να μεταφερθεί άμεσα κάποιο μέλος της αν υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας… Και όσον αφορά την παιδεία να έχει το ίδιο ή παραπλήσιο επίπεδο με τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Θεωρώ ότι πάντα πρέπει να δίνονται κίνητρα για την παιδεία και την υγεία, αλλά και κίνητρα στον τομέα του πολιτισμού, 

Στις μέρες μας ένα από τα κίνητρα για να έρθει μια οικογένεια εδώ είναι ο τουρισμός , ο οποίος θα μας πάει μπροστά μόνο αν διατηρήσουμε την δική μας ταυτότητα σε όλα τα επίπεδα, κάνοντας τη  Σέριφο μοναδική στο Αιγαίο . Για παράδειγμα μιλάνε κάποιοι  για  τον εναλλακτικό τουρισμό… εμείς έχουμε μακραίωνη ιστορία με τα μεταλλεία… από το  να ξαναφέρουμε τις μνήμες των εργατών, να φτιάξουμε τα μονοπάτια που πέρναγαν και πηγαίνανε στις στοές… να προβάλλουμε το κλασικό Μονοπάτι των Μεταλλωρύχων… αυτά όλα συμπεριλαμβάνονται στους βασικούς μας στόχους.

Και μια κλασική ερώτηση: Η επόμενη μέρα. Έχετε κερδίσει τις εκλογές. Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνατε; Δηλαδή τι έχει άμεση προτεραιότητα έναντι των άλλων;.

Οι προτεραιότητες, θα είναι τα απλά πράγματα. Πρώτο και καλύτερο να εφαρμόσω και πάλι τη συμμετοχικότητα. Να πάμε πάλι στα χωριά και να ζωντανέψουμε τις λαϊκές συνελεύσεις. Αυτό είναι που θα επιθυμούσα διακαώς να γίνει πρώτα. Και ο λόγος εξίσου απλός. Έχοντας εξασφαλίσει τη λαϊκή συμμετοχή, έχουμε όλοι τη δυνατότητα να ακούμε τον άλλον. Να κατανοούμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Και να τις υλοποιούμε στο βαθμό που είναι εφικτό. Σκοπός είναι ότι και να κάνουμε να έχουμε συμμέτοχο τον πολίτη, τον δημότη, τον πατριώτη μας. Αυτό λοιπόν θα έκανα πρώτο. 

Στη συνέχεια θα επανίδρυα την τουριστική επιτροπή η οποία θα λειτουργούσε κάθε μήνα.  

Στη συνέχεια  θα φέρναμε νερό. Που υπάρχει ήδη, δηλαδή… Θα προσπαθούσαμε να έχουμε το δικό μας νερό όμως, όχι το νερό της αφαλάτωσης. Η αφαλάτωση δεν νομίζω πως μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχώς στο δικό μας νησί. Θα πηγαίναμε στη λύση του ταχυδιυλιστηρίου. Θα φροντίζαμε και το ζήτημα της αποθήκευσης του νερού. Θα κάναμε επίσης τη μετάβαση στους έξυπνους υδρομετρητές.

Στο θέμα της υγείας έχουμε κάτι να πούμε ή το θεωρείτε τακτοποιημένο;

Νομίζω ότι στο θέμα της υγείας θα πρέπει να δώσουμε περισσότερα κίνητρα για να προσελκύσουμε ιατρικό προσωπικό στο νησί και να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Και ένα σχετικό θέμα που θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αναφέρω με αυτή την ευκαιρία, είναι το θέμα της αιμοδοσίας. Ο Σύνδεσμος Σεριφίων επιτελεί ένα μεγάλο λειτούργημα στο νησί. Οργανώνει την αιμοδοσία. Όμως τις περισσότερες φορές είναι μόνος του. Θεωρώ πως ο εκάστοτε δήμαρχος πρέπει να έρθει πιο κοντά και να αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία. Να βοηθήσει. Να την προβάλλει. Να την οργανώσει. Και να έχουμε σαν αποτέλεσμα περισσότερες φιάλες για το καλό του νησιού. Και αυτό περιλαμβάνεται στις προτεραιότητές μας. Να βγούμε μπροστά. 

Η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να  μας πάει μπροστά μόνο αν διατηρήσουμε την δική μας ταυτότητα σε όλα τα επίπεδα, κάνοντας τη  Σέριφο μοναδική στο Αιγαίο.


Ένα νέο ζευγάρι θέλει να έρθει να εγκατασταθεί στη Σέριφο. Μπορεί; Τι προβλήματα θα αντιμετωπίσει;. Σε τι δυσκολίες πρέπει να ανταπεξέλθει;. 

Το πρώτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ένα νέο ζευγάρι είναι το στεγαστικό. Είναι πολύ βασικό. Η στέγαση έτσι όπως πάει γίνεται όλο και πιο προβληματική. Και μιλάμε για νέα ζευγάρια, όπως για παράδειγμα εκπαιδευτικών ή γιατρών που έρχονται στο νησί να υπηρετήσουν. Θέλουμε να έχουμε παιδίατρο εδώ, δεν είναι δυνατόν να μην έχει στέγη. Πρέπει να τον βοηθήσουμε. Θέλουμε να ενισχύσουμε τον οδοντίατρο. Δεν μπορεί να φύγει η κοπέλα που σήμερα στηρίζει το οδοντιατρεία και να πάει στην Αθήνα επειδή δυσκολεύεται να βρει σπίτι… Είναι βασικό μας κομμάτι. Άρα πρέπει να τη βοηθήσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε; Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε, ώστε να έχουμε την οδοντιατρική φροντίδα για τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, και τη δαπάνη αυτής της παροχής να την αναλάβει ο Δήμος. Ο Δήμος πρέπει λοιπόν να βρει τα μέσα ώστε να γίνει αρωγός για να έρθει ένα νέο ζευγάρι,  να εγκατασταθεί μόνιμα, να ανθίσει στη κοινωνία της Σερίφου. 

Ένα άλλο θέμα που θα ήθελα να αναφέρω άπτεται του πολιτιστικού τομέα. Ενώ το νησί διαθέτει αυτή την υπέροχη φύση, είμαστε περιπατητές, συναντιόμαστε όλοι μαζί στα πανηγύρια, γλεντάμε, βρισκόμαστε, θέλουμε να το εκφράσουμε όλο αυτό και με ένα πολιτιστικό κέντρο. Θέλουμε μια βιβλιοθήκη, που δεν υπάρχει στο νησί! Αυτά πρέπει να τα δούμε. Είναι από τις βασικές παροχές που πρέπει να υπάρχουν για να έρθει ένας νέος άνθρωπος να εγκατασταθεί εδώ. Είναι ο πολιτισμός, είναι η ψυχαγωγία … Άλλος ψυχαγωγείται με το διάβασμα, άλλος με την άθληση. Ένα μικρό γήπεδο μπάσκετ για παράδειγμα, μας λείπει. Θα μπορούσε π.χ. να γίνει στο Μεγάλο Λιβάδι. 

Υπάρχουν πράγματα που σας ενοχλούν πάνω στο νησί, έτσι όπως τα βλέπετε σήμερα; Και πώς νομίζετε, πως αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν. 

Με ενοχλεί στο νησί αυτή η ανισόμετρη ανάπτυξη που εξελίσσεται… Έχουμε αυτόν τον οικονομικό και κοινωνικό δυισμό. Δηλαδή, σε κάποιο βαθμό, ο τουρισμός αυτή τη στιγμή ενοχλεί τον ντόπιο. Γιατί θέλει να πάει στο σπίτι του και πρέπει να σπρώξει μέσα από το πλήθος για να ανέβει στη Χώρα. Δεν μπορεί να ξεσπιτώνεται ο ντόπιος στο όνομα του τουρισμού. Δηλαδή, με λίγα λόγια, πρέπει να μπουν κανόνες, πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις, πρέπει να υπάρξει αλληλοσεβασμός. 

Επίσης, τα αυτοκίνητα είναι πλέον πάρα πολλά, δεν έχουμε αρκετές θέσεις πάρκινγκ. Δεν μπορεί στη Χώρα να γίνεται όλο αυτό το κομφούζιο, να θέλεις να πας με το αυτοκίνητό σου και να τρέμεις. Mου είπε κάτοικος κατά λέξη: «Εγώ δεν πάω ποτέ στη χώρα. Άμα θέλω να κατέβω στο Λιβάδι, φεύγω από το χωριό μου την Παναγιά και κατεβαίνω τον περιφερειακό από το μοναστήρι και πάω μέσα του Λιβαδιού». Αυτό συμβαίνει και το έχω αντιμετωπίσει και ο ίδιος. Όταν στις περιόδους τουριστικής αιχμής θέλω να πάω στη Χώρα,  πάω με το λεωφορείο. Δεν παίρνω τον δικό μου αυτοκίνητο.

Με ενοχλεί επίσης το γεγονός ότι ο βιολογικός αυτή τη στιγμή έχει αφεθεί στην τύχη του. Κάποια στιγμή θα έχουμε οξύτατο πρόβλημα. Με ενοχλεί δηλαδή να κάθεται ένας επισκέπτης να τρώει και να του έρχεται μία άσχημη μυρωδιά. Αυτά είναι ζητήματα που θέλουμε να αποφύγουμε στη Σέριφο.

Με ενοχλεί που ένα ξενοδοχείο μπορεί να μείνει για μερικές μέρες χωρίς νερό.  Και μάλιστα κάποια στιγμή όταν εμφανίστηκε αυτό το φαινόμενο βγήκα δημοσίως και είπα «πρέπει βρε παιδιά κάτι να κάνετε»… Γιατί οι επισκέπτες φεύγανε από τα ξενοδοχεία και από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Παιδιά, ηλικιωμένοι δεν είχαν νερό… Και κάποιοι με κατηγόρησαν ότι το έκανα για προεκλογικούς λόγους… Αυτό με ενοχλεί πραγματικά… Το ότι έρχεται κάποιος σε αντιπαράθεση μαζί σου μόνο και μόνο για να αντιπολιτευτεί, να δηλώσει μια αντίθεση και όχι γιατί δεν βλέπει το πρόβλημα. Βλέπει το πρόβλημα, αλλά απλά εθελοτυφλεί. 

Εάν σαν δήμαρχος καταφέρω και φέρω καινούργιο κόσμο εδώ, αν δηλαδή με νέες επενδυτικές ευκαιρίες, με αναπτυξιακές ενέργειες, με καινοτόμες ιδέες, προσελκύσω επενδυτές στο νησί και ξαφνικά αυξηθεί ο πληθυσμός από 1.500 κατοίκους στους 2.500 ή  3.000, τότε αποκτούμε διαφορετική δύναμη στις Κυκλάδες.


Είστε κατ’ επάγγελμα οικονομολόγος και φοροτεχνικός. Άρα μπορείτε να μας μιλήσετε για την διάρθρωση της τοπικής οικονομίας. Και την εικόνα των οικονομικών του Δήμου. Αυτή η εικόνα, έχει κατά τη γνώμη σας στρεβλώσεις, και αν ναι, πώς μπορεί να βελτιωθεί;

Προσωπικά θεωρώ ότι πολλά πράγματα τα οποία φαίνονται σύνθετα και προβληματικά είναι πολύ απλά στη λύση τους. Πάρα πολύ απλά. Σήμερα έχουμε ανάγκη εκτάσεις και ακίνητα ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα καινούργιο σχολείο αλλά και να δώσουμε λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα κάποιων ανθρώπων. Αυτό το πρόβλημα που έχουμε εδώ ακούγεται ότι λύνεται, αλλά τελικά παραμένει άλυτο. Να σας πληροφορήσω πως γήπεδα και οικόπεδα δεν καταγράφονται στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου! Και δεν είναι δικοί μου ισχυρισμοί, τα λένε οι ορκωτοί λογιστές. Πρέπει, λοιπόν να καταγραφούν. Είναι πολύ απλή η διαδικασία του να καταγραφούν. Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να τα εκτιμήσουμε με βάση το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ.

Ένα δεύτερο. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν εργοτάξια. Έχουμε αναλώσιμα υλικά. Δεν ξέρουμε ποια αναλώσιμα υλικά διαθέτει ο Δήμος… Αν τα καταγράψουμε δεν θα αυξηθεί η περιουσία του Δήμου; Προφανώς θα το κάνουμε κι αυτό, και θα το κάνουμε άμεσα.

Τρίτο ζήτημα: Θεωρώ ότι οι διαγραφές ορισμένων χρεών που κάνει ο Δήμος, του νερού για παράδειγμα, γίνονται χωρίς κριτήρια. Και τα τελευταία χρόνια μιλάμε για ποσά όπως 266.000 το 2020, 549.000 το 2021, 52.000 το 2022… Ναι, κάναμε λάθη. Δεν κάναμε λάθη για διαγραφή 500.000 ευρώ! Βοηθήσαμε απόρους και δημότες που είχαν ανάγκες, ναι, αλλά είναι μεγάλο το ποσό. Πρέπει δηλαδή με λίγα λόγια οι Επιτροπές Ενστάσεων να είναι πολύ προσεκτικές όταν δίνουν το πόρισμα τους για να γίνουν οι διαγραφές. Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή ο Δήμος χάνει έσοδα από αυτό το μεγάλο κομμάτι των διαγραφών χρεών. 

Εκτός αυτού, θα μπορούσε ο Δήμος να έχει άλλα έξτρα έσοδα από άλλες δραστηριότητες, όπως η μαρίνα, η οποία αυτή τη στιγμή παραμένει αναξιοποίητη. Και μάλιστα εκτός από την αναξιοποίητη μαρίνα έχουμε και μία κόντρα με τους εμπλεκόμενους φορείς. Με το λιμενικό ταμείο, για παράδειγμα. Με την Περιφέρεια, με το Επαρχείο…. Δεν ακούμε τι μας λένε… Σαν να μην θέλουμε τη βοήθειά τους, δηλαδή… 

Η μαρίνα όμως χρειάζεται και ένα κατάλληλα διαμορφωμένο παραλιακό μέτωπο….

Νομίζω πως έφτασε η στιγμή να αλλάξει η κατάσταση. Να μην είμαστε όλοι μαζί και ο ένας πάνω στον άλλο. Ξεπεράσαμε πλέον τα όρια της χωρητικότητας. Την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου πρέπει να την εξετάσουμε ενδελεχώς από όλες τις απόψεις, να βρούμε τι μας έχουν αφήσει οι παλαιότεροι δήμαρχοι, ποια είναι τα κομμάτια του έργου που δεν υλοποιήθηκαν, να τους φωνάξουμε, να μας βοηθήσουν. Και θα φωνάξουμε και τους δύο ή τρεις προηγούμενους δημάρχους, να μας διαφωτίσουν. Από ό,τι γνωρίζω,  η κυρία Συνοδινού, έχει στην κατοχή της μελέτες που δεν εφαρμόστηκαν και ίσως μας δώσουν λύσεις. Δηλαδή δεν θα κάνουμε μόνοι μας τίποτα. Συμμετοχικά θα πάμε και εκεί. Να βρούμε το πρόβλημα. 

Και αυτό διότι με την ανάπλαση και ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου δεν αναπτύσσεται μονομερώς κάποιο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Όλοι έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτήν την ιστορία. Δεν χάνει κανένας. Και η επιχειρηματικότητα θα βελτιωθεί, και οι υπηρεσίες θα αναβαθμιστούν, και ο κάτοικος θα προλαβαίνει άνετα το πλοίο, και ο επισκέπτης θα κινείται σε ένα πιο άνετο περιβάλλον. Σήμερα έρχεται το καράβι και υπάρχει συνωστισμός λες και είσαι στο Σύνταγμα. Άνθρωποι χάνουν το πλοίο, εκνευρίζονται, βρίζουν…Αυτά τα θέματα πρέπει να λυθούν άμεσα. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Να καθίσουμε, να σκύψουμε στο πρόβλημα και να βρούμε λύση. Και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε σαν δημοτική αρχή. 

Θα κινηθούμε σε δύο άξονες. Την προσέλκυση επενδυτών με σκοπό την αειφορική ανάπτυξη του τόπου και την μεγιστοποίηση της άντλησης χρηματοδοτικών πόρων από την Περιφέρεια, την κεντρική διοίκηση, ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σημερινή κατάσταση της αδράνειας και της απώλειας ευκαιριών ένταξης σε προγράμματα χρηματοδότησης πρέπει να σταματήσει εδώ


Οικονομοτεχνικά θεωρείτε ότι έχετε την τεχνογνωσία, το know-how, που λέμε, το οποίο δεν διαθέτει κάποιος άλλος αυτοδιοικητικός; 

Οικονομοτεχνικά θα έλεγα ότι πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης. Ότι μπορούμε να βρούμε τα χρήματα αυτά που χρειάζονται. Και φυσικά μπορούμε να συνεργαστούμε και με τον ιδιώτη και με τους φορείς, δημόσιους ή μη, για να βρούμε λύση. Είπαμε το παράδειγμα της μαρίνας… Έχουν περάσει τόσα χρόνια και δεν έχει προσφέρει τίποτα στην οικονομία του νησιού. 

Επίσης, έχουμε ακίνητα τα οποία δεν αξιοποιούνται. Το λεγόμενο κτίριο relax, για παράδειγμα. Στην περιοχή του νεκροταφείου έχουμε ένα ακίνητο το οποίο είναι ετοιμόρροπο, δεν το έχουμε αξιοποιήσει, κι εκεί πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι λύσεις υπάρχουν. Να δούμε τι μπορεί να υποστηρίξει το συγκεκριμένο ακίνητο. Άλλο ένα είναι αυτό στο οποίο στεγάζεται η αρχαιολογική υπηρεσία. Υπάρχει απόφαση πως το 30% του χώρου έπρεπε να διατίθεται για υπηρεσίες του Δήμου. Δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση ακόμη… Να υπογράψουμε επιτέλους αυτή τη δεκαπενταετή σύμβαση, και μετά να έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε στην αρχαιολογία να μεταφερθεί σε άλλο κτίριο ιδιοκτησίας του Δήμου και να μείνει αυτό εξ ολοκλήρου στις δημοτικές υπηρεσίες.

Εν κατακλείδι εμείς προτείνουμε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθούν τα ακίνητα που έχει ο δήμος και μέχρι σήμερα δεν τα χρησιμοποιεί.

Πρόσφατα δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στα ΜΜΕ στο θέμα με τον γιατρό της Σερίφου. Και βλέπουμε παρεμπιπτόντως πως στο πρόγραμμά σας το πρώτο θέμα που θίγετε αφορά την Υγεία. Η ερώτηση είναι η εξής: Ήταν θετική όλη αυτή η δημοσιότητα; Και εσείς θεωρείτε πως θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα με άλλο τρόπο; 

Κατά τη γνώμη μου το ζήτημα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί προτού πάρει όλη αυτή τη δημοσιότητα. Είμαι υπέρ της πρόληψης και φυσικά της άμεσης λύσης των προβλημάτων γενικότερα, διότι η δημοσιότητα μπορεί να λειτουργήσει και αρνητικά. Διότι ποιος θα έρθει στο νησί μας αν δει ότι υπάρχουν προβλήματα με το σύστημα υγείας; Ότι φεύγουν άνθρωποι διότι δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε την στοιχειώδη περίθαλψη;. Άρα, το βασικό είναι ότι τα κίνητρα για το προσωπικό που στελεχώνει το ιατρείο.

Δεν έχουμε παιδίατρο, δεν έχουμε καρδιολόγο. Είδαμε τον καρδιολόγο να φεύγει από ένα άλλο νησί για να βοηθήσει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει που να μείνει. Είδα νεοδιόριστη νοσηλεύτρια, από τα Τρίκαλα, έξω από το γραφείο μου και να μου λέει «Σε παρακαλώ να βρούμε ένα σπίτι να μπω, έστω ένα δωμάτιο, ήρθα να διοριστώ και δεν υπάρχει τίποτα!». Αυτά είναι βασικά προβλήματα στον τομέα της της υγείας που πρέπει να λύσουν από κοινού η κεντρική διοίκηση και ο Δήμος.

Ένα άλλο το οποίο εμείς προτείνουμε, είναι ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, με δαπάνες του Δήμου, μπορούμε να βρούμε γιατρούς με συγκεκριμένες ιδιότητες που είναι διατεθειμένοι να έρθουν. Εμείς έτσι θα κινηθούμε. Έχουμε στόχο να δώσουμε κίνητρα, να δούμε πού εντοπίζεται το πρόβλημα και να βοηθήσουμε στην υλικοτεχνική υποδομή του ιατρείου. Να δούμε τι μηχανήματα λείπουν. Και σημειώστε πως υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι, Σερφιώτες που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, αλλά δεν υπάρχει διαδικασία… και πολλές φορές τους λέμε «δεν υπάρχει η φόρμουλα…”  Να να τη βρούμε τη φόρμουλα είναι η δική μου απάντηση. Θα πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε και τη νομική μας υπηρεσία, ώστε να μπορούμε να βρούμε του τρόπους  ώστε να μπορεί νόμιμα ο Δήμος να αποδέχεται και δωρεές σε τέτοια ζητήματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο. 

Θα πρέπει να εφαρμόσουμε κι εμείς το πρόγραμμα Zero Waste, της Τήλου. Αυτό σημαίνει ότι τα απόβλητα-απορρίματα στο νησί συλλέγονται και αξιοποιούνται με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με στόχο να μην αφήνουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα


Υπάρχουν δύο πράγματα σε έναν πολιτικό αγώνα. Οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις. Τι έχετε να σχολιάσετε πάνω σε αυτό;

Θα σας απαντούσα πως στην ηλικία μου δεν έχω την πολυτέλεια των υποσχέσεων. Θα παραμείνω στις δεσμεύσεις. Θα πω ξεκάθαρα πως πάσα κατεύθυνση το τι μπορώ να κάνω. Με ρώτησε κάποιος «Είναι πολύ μεγάλο αυτό το πρόγραμμα που έχεις. Θα τα κάνεις όλα; Τι μπορείς να κάνεις;». Πήρα ένα στυλό και του ανάλυσα το πρόγραμμα: «Τι λέω εδώ; Λέω ότι θα κάνω λαϊκές συνελεύσεις. Το λέω στην παράγραφο περί οικονομίας και πρωτογενούς τομέα. Δεν μπορώ να το κάνω;» Ναι μου απαντάει…. «Τι άλλο λέω; Για την τουριστική επιτροπή. Μπορώ να την φτιάξω;» Ναι μου λέει. «Τι άλλο; Να καταγράψω τα ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια του Δήμου. Μπορώ;». Μπορείς. Το κάνω και αυτό. «Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;  Να καταγράψουμε τα αποθέματα αναλωσίμων του Δήμου. Σου έχω πει τέσσερα πράγματα τα οποία μπορούμε να τα εφαρμόσουμε άμεσα»…

Οπότε είναι εμφανές το χρονικό πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματός μας. Θα αρχίσουμε από τα άμεσα, αυτά που μπορούμε να κάνουμε και θα μπούμε στα δύσκολα μετά. Τι θα κάνουμε στο θέμα του βιολογικού, για παράδειγμα; Θα φέρουμε εργολάβο να συντηρήσει το βιολογικό. Δεν μπορεί να κινούμαστε σπασμωδικά και να αφήνουμε πράγματα στην τύχη… Τι άλλο; Θα προμηθευτούμε τα ηλιακά πάνελ για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους λογαριασμούς που πληρώνουν οι δημότες μας. Με λίγα λόγια θα εξυγιάνουμε συνολικά το θέμα του βιολογικού. Και τι θα κάνουμε άλλο; Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο να προμηθευτούμε μέσω ΕΣΠΑ, μικρούς, προκατασκευασμένους βιολογικούς, όπως έκανε η Αμοργός. Ένας κόμπακτ βιολογικός θα μπορέσει να καλύψει 200 άτομα και ένας δεύτερος άλλα 200. Μπορούμε δηλαδή να βρούμε άμεσα λύσεις. 

Και τέλος, θα πρέπει να εφαρμόσουμε κι εμείς το πρόγραμμα Zero Waste, της Τήλου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε απόβλητο στο νησί συλλέγεται και αξιοποιείται με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με στόχο να μην αφήνει περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Έτσι, μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς ΧΥΤΑ και δημόσιους κάδους, με διαχωρισμό στην πηγή και συλλογή απορριμμάτων  πόρτα – πόρτα. Εφαρμόζοντας παράλληλα ανακύκλωση, επανάχρηση και κομποστοποίηση. Η σύγχρονη τεχνολογία μας διευκολύνει και μας καθοδηγεί. Με σύμμαχο κάθε κάτοικο, κάθε επιχείρηση και κάθε επισκέπτη του νησιού. Στην Τήλο εφαρμόστηκε πρόγραμμα με μεγάλη επιτυχία καθιστώντας την το πρώτο νησί χωρίς απόβλητα. Είναι δηλαδή κάτι που έχει γίνει και αλλού.

Τι θα θέλατε να δηλώσετε για τα σχέδιά σας σαν μελλοντικός δήμαρχος και γενικότερα για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Να σας πω. Είναι γνωστό τοις πάσι πως όταν κάποιος κάνει προγραμματικές δηλώσεις, δεσμεύσεις ή όπως θέλετε να το πείτε, απαιτούνται χρήματα. Πολλοί θα μου ζητήσουν να τους πω αν υπάρχουν χρήματα. Και εγώ θα απαντήσω ότι ναι, έχω βρει χρήματα. Το μοναδικό πράγμα το οποίο είναι εύκολο στις μέρες μας είναι να βρούμε τα χρήματα. Γιατί ο θησαυρός δεν είναι ο βιολογικός. Ο θησαυρός είναι η Σέριφος. Και η Σέριφος χρειάζεται τον βιολογικό. Και θα βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος ή φορέας, ο οποίος με αντάλλαγμα κάποια υπηρεσία την οποία μπορούμε εμείς να του παρέχουμε, να συνεργαστεί μαζί μας και να μας βοηθήσει να λύσουμε το θέμα του βιολογικού, ή οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Επιπλέον εάν σαν δήμαρχος καταφέρω και φέρω καινούργιο κόσμο εδώ, αν δηλαδή με νέες επενδυτικές ευκαιρίες, με αναπτυξιακές ενέργειες, με καινοτόμες ιδέες, προσελκύσω επενδυτές στο νησί να κάνουν καινούργια πράγματα και ξαφνικά αυξηθεί ο πληθυσμός από 1.500 κατοίκους στους 2.500 ή 3.000, τότε αποκτούμε διαφορετική δύναμη σε επίπεδο Περιφέρειας, διαφορετική δύναμη στις Κυκλάδες. Με αυτό τον τρόπο μπορώ να ζητήσω περισσότερα για το νησί, αλλάζοντας προς τον καλύτερο τη σημερινή αποκαρδιωτική εικόνα… Διότι έτσι έχω μεγαλύτερη ισχύ… Και η ισχύς μας είναι οι άνθρωποι μας.

Ας θυμηθούμε όλοι το «θαύμα» της Ανάβρας και τον επί τέσσερις τετραετίες (1991-1994 και 1999-2010) δήμαρχό της Δημήτρη Τσουκαλά, ο οποίος ξεπερνώντας τον αυτοδιοικητικό κομματισμό μεταμόρφωσε το ορεινό κτηνοτροφικό χωριό των 300 κατοίκων σε πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης… Αυτός ο άνθρωπος ας αποτελέσει για όλους μας λαμπρό παράδειγμα… Εγώ προσωπικά τον θαυμάζω!

Στο θέμα της χρηματοδότησης θα ήθελα να απαντήσω με ερώτηση: Πόσες φορές χτυπήσαμε την πόρτα της Περιφέρειας και πόσες την πόρτα του Επαρχείου σαν Δήμος; Τα άλλα νησιά πήγανε. Μου λένε «πήγανε με δέκα προτάσεις, και πήραν πέντε»… Εμείς τι πήραμε από τις προτάσεις που πήγαμε; Μήπως πήγαμε με τρεις και δεν πήραμε καμία; Τι έγινε λοιπόν; Γιατί έχουμε μείνει έξω από τη χρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ, με την οποία θα ολοκληρώναμε σήμερα κάποια από τα έργα τα οποία έχουν ωριμάσει πια και θα μπορούσαμε να πούμε ότι λύσαμε κάποια προβλήματα; Δυστυχώς για λόγους αδράνειας δεν συνέβη αυτό… 

Μια που μιλάμε για το ΕΣΠΑ, να υπενθυμίσω πως σαν οικονομολόγος και σαν φοροτεχνικός, μπορώ να διαχειριστώ αποτελεσματικά όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Και μπορώ από εκεί να αντλήσω κεφάλαια διότι κατέχω την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Χρειάζονται συγκεκριμένοι τρόποι και διαδικασίες για να χρηματοδοτηθείς από το ΕΣΠΑ. Δεν πηγαίνεις, λες «έχω μια ωραία ιδέα» και σου δίνουν χρήματα. Χρειάζονται μελέτες, αιτιολόγηση, αναλυτικοί προϋπολογισμοί, θέλει πράγματα τα οποία εγώ γνωρίζω ως οικονομολόγος. Και ως μέλλων δήμαρχος έχω την διάθεση να εφαρμόσω 100% στην διαχείριση του Δήμου αυτή την εμπειρία και την κατάρτιση για να μπορέσω να απορροφήσω το μέγιστο δυνατόν όσον αφορά χρηματοδοτικούς πόρους από την Περιφέρεια και την κεντρική διοίκηση προς όφελος του νησιού.

Έτσι λοιπόν θα κινηθούμε σε δύο άξονες. Την προσέλκυση επενδυτών με σκοπό την αειφορική ανάπτυξη του τόπου και την μεγιστοποίηση της άντλησης χρηματοδοτικών πόρων από την Περιφέρεια, την κεντρική διοίκηση, ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σημερινή κατάσταση της αδράνειας και της απώλειας ευκαιριών ένταξης σε προγράμματα χρηματοδότησης πρέπει να σταματήσει εδώ.

Σκεφθείτε πως γίνομαι δέκτης παραπόνων από ανθρώπους οι οποίοι μου λένε πως πολλές πτυχές του νησιού τόσο τουριστικές όσο και πολιτιστικές και ιστορικές δεν έχουν προβληθεί όσο θα έπρεπε, δεν έχουν βγει προς τα έξω…. Τα μονοπάτια δεν έχουν προβληθεί…. Η ιστορία μας, η μυθολογία, τα ήθη και τα έθιμά μας, δεν είναι ευρέως γνωστά…  Η μεγάλη νίκη των μεταλλωρύχων για την καθιέρωση του οκτάωρου, που πέτυχαν οι δικοί μας άνθρωποι με την ενότητα, δεν είναι γνωστή στους πολλούς… Πρέπει λοιπόν κι εμείς να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ενότητα και να ακολουθήσουμε ένα ρεαλιστικά χαραγμένο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια σε μια αειφορική, βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να γίνει. Και σας διαβεβαιώ πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή χρηματοδοτήσεις για όλα αυτά, αλλά δυστυχώς βλέπω ότι περνάνε τα χρόνια και δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. Κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσουμε. Εμείς θα είμαστε ξεκάθαροι. Από αυτά που είπαμε, κάναμε αυτά…

Έχουμε σχεδιάσει ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πλάνο. Παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματός μας, στην πρώτη λαϊκή συνέλευση που θα γίνει θα ακούσουμε την άποψη του κόσμου, θα αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τις αγωνίες του. Στις αμέσως επόμενες , οι οποίες θα γίνονται και στο νησί και στην Αθήνα, θα κάνουμε τον απολογισμό μας για το τι ενέργειες ήδη κάναμε και θα προχωράμε με τις επόμενες προτάσεις. 


Οικονομοτεχνικά θα έλεγα ότι πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης. Ότι μπορούμε να βρούμε τα χρήματα αυτά που χρειάζονται. Και φυσικά μπορούμε να συνεργαστούμε και με τον ιδιώτη και με τους φορείς, δημόσιους ή μη, για να βρούμε λύση


Θα θέλατε να μας πείτε μερικά πράγματα σχετικά με το πρόγραμμά σας σαν παράταξη το οποίο έχει ήδη δημοσιευτεί και κυκλοφορήσει στο νησί;

Από τις ερωτήσεις που κάνετε, υποθέτω το έχετε διαβάσει. Αν σας φάνηκε μεγάλο και αναρωτηθήκατε αν μπορούν πράγματι να υλοποιηθούν όλα αυτά που περιγράφει, να σας πληροφορήσω πως το πρόγραμμά μας είναι οικονομοτεχνικά άρτιο. Με απλά λόγια είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Δεν περιέχει δράσεις οι οποίες άπτονται της επιστημονικής φαντασίας ούτε χρειάζεται εκατοντάδες εκατομμύρια για να υλοποιηθεί. Όσο πολύπλευρο και αν σας φαίνεται, είναι προσγειωμένο και οικονομικά οριοθετημένο. Μπορούμε να το εφαρμόσουμε και θα το κάνουμε. Εγώ προσωπικά μπορώ να εγγυηθώ πως είναι απόλυτα εφικτή η πλήρης χρηματοδότησή του.

Και μάλιστα, επιφυλάσσουμε και μια ευχάριστη έκπληξη για τον δημότη. Απολογισμός κάθε δαπάνης με όρους κόστους-οφέλους. Δηλαδή, πόσο μας κόστισε αυτό; Τι όφελος είχε ο Δήμος; Απόλυτη διαφάνεια. Αυτό που υπαγορεύουν δηλαδή και οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες όμως σπάνια εφαρμόζονται από τους διοικούντες… 

Αυτό θα εφαρμόσουμε, διότι ο Δήμος, εκτός από το κοινωνικό του χαρακτήρα, λειτουργεί ουσιαστικά με τις αρχές της επιχειρηματικότητας, σαν μία επιχείρηση, η οποία έχει μεν ειδικό σκοπό και ρόλο, αλλά δεν παύει να πρέπει να είναι άρτια οργανωμένη και οικονομικά εύρωστη. Και πρέπει να τονιστεί εδώ ότι όσο πιο εύρωστος οικονομικά είναι ο Δήμος τόσο πιο πολλές καταστάσεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προληπτικά. Δηλαδή βλέπουμε ότι αρχίζει να δημιουργείται πρόβλημα στο ιατρείο; Θα πρέπει να βρούμε μία λύση πριν το πρόβλημα γιγαντωθεί. Εάν είμαστε οικονομικά εύρωστοι μπορούμε να βρούμε λύση πιο εύκολα. Γιατί αν είναι χρεωμένος ο Δήμος ως το λαιμό, συνήθως δεν γίνεται τίποτα και τα προβλήματα αφήνονται στην τύχη τους.

Να κλείσουμε με μια δήλωσή σας, σχετικά με την υποψηφιότητά σας;

Θα ήθελα να σας εκμυστηρευτώ πως θεωρώ τον εαυτό μου συλλέκτη εμπειριών. Κάθε μέρα συλλέγω νέες εμπειρίες… Στη δουλειά, στο νησί, στην τριβή με τους ανθρώπους της Σερίφου… Κάθε μέρα μαθαίνω κάτι καινούργιο. Ισχύει πραγματικά το «γηράσκω αεί διδασκόμενος». Σε αυτή την καθημερινή επαφή έχω μάθει πολλά, έχω δει πολλά και μπορώ να μάθω ακόμα περισσότερα. Και επιπλέον, έχω την ψυχή του Σερφιώτη. Δεν μου το βγάζεις από μέσα μου αυτό. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν εφησυχάζω με την ιδιότητά μου ως οικονομολόγος, επιθυμώ να δοκιμάσω και τον δημαρχιακό θώκο του νησιού. Ξέρετε, είναι κάποια μικρά, για κάποιους ασήμαντα, πράγματα στη ζωή, τα οποία όμως τελικά της δίνουν νόημα… Για μένα είναι να κατεβαίνω από το πλοίο, να ατενίζω αυτή την πανέμορφη Χώρα, να αγκαλιάζω με το βλέμμα μου το λιμάνι και να συναντώ τους ανθρώπους του νησιού. Αυτό προσθέτει το συν στη ζωή μου. Και αυτό το συν, διαφορετικό για τον καθένα, από τη θέση του δημάρχου θα ήθελα να το μεγιστοποιήσω για όλους τους Σερφιώτες, με όλες μου τις δυνάμεις. Και αυτό δεν είναι υπόσχεση, είναι δέσμευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *