H σημασία μιας επίσκεψης…

Σέριφος – Τήλος – Σέριφος. Αυτή ήταν η ημερήσια επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη ο Δημήτρης Γκιολές, υποψήφιος δήμαρχος Σερίφου επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Σέριφος – Δύναμη Συνεργασίας». Ποιος ήταν όμως ο λόγος, και τι σημαίνει για την Σέριφο;

Στους νησιωτικούς δήμους η διαχείριση αστικών αποβλήτων παρουσιάζει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς τους σε μεγάλους κεντρικούς ΧΥΤΑ και η απομάκρυνση από το νησί είναι λύση ανεφάρμοστη λόγω κόστους. Ποια είναι λοιπόν η λύση για να μην μας πνίγουν τα σκουπίδια μας και να μην έχουμε εικόνες ΧΥΤΑ που ποιο πολύ μοιάζουν με τις αλήστου μνήμης χωματερές, παρά με έναν διαχειριζόμενο χώρο απόρριψης;

Η Τήλος πρωτοπόρησε και βρήκε τη λύση: Εφαρμόζει μια καινοτόμο μέθοδο συλλογής από πόρτα σε πόρτα και υιοθέτησε πρακτικές διαλογής βιολογικών αποβλήτων, ανακυκλώσιμων υλικών και υπολειμμάτων, πετυχαίνοντας το απίστευτο αποτέλεσμα 100% επιτυχούς εκτροπής των αστικών στερεών αποβλήτων της από χώρους υγειονομικής ταφής. Έτσι ο ΧΥΤΑ του νησιού έκλεισε, αφού το ποσοστό ανακύκλωσης πλησιάζει το 90%! Έτσι η Τήλος μετατράπηκε σε μια ZERO WASTE κοινότητα.

Ο κος Γκιολές έχει οραματιστεί το ίδιο σενάριο και για τη Σέριφο και έχει ξεκινήσει ήδη ενέργειες, πριν ακόμη εκλεχθεί. Στα πλαίσια αυτών των ενεργειών επισκέφθηκε την Τήλο όπου ενημερώθηκε από τη δήμαρχο κα Μαρία Καμμά και άλλα στελέχη του δήμου όπως η κα Ειρήνη Χατζηφούντα, Community engagement officer και ο κος Βασίλης Καραγιάννης, Υπεύθυνος Λειτουργίας Κέντρου Κυκλικής Καινοτομίας, για την εφαρμογή του προγράμματος «Just Go Zero», που οδήγησε την Τήλο να ανακηρυχθεί ZERO WASTE κοινότητα. 

Στην φιλόξενη Τήλο περιηγήθηκε στους χώρους όπου υλοποιείται το πρόγραμμα, ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες, και είδε από κοντά τις απαραίτητες υποδομές. Μετά αυτή την επίσκεψη βεβαιώθηκε πλέον πως το πρόγραμμα «Just Go Zero» μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί με επιτυχία και στη Σέριφο. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι και η Περιφέρεια έχει εκφράσει την πρόθεσή της να υποστηρίξει οικονομικά τέτοιου είδους δράσεις. Ο κος Γκιολές, είναι σίγουρος πως αν εκλεγεί δεν θα αποτελέσει πρόβλημα η εξεύρεση όποιων πρόσθετων πόρων απαιτηθούν για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος.

Εμείς του το ευχόμαστε και περιμένουμε να δούμε και την Σέριφο να ανακηρύσσεται ZERO WASTE κοινότητα.

One thought on “H σημασία μιας επίσκεψης…

  1. Pingback: Η Τήλος δημοπρατεί το “JustGoZeroTilos” και δείχνει το δρόμο ! - Ecoserifos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *