ΑΔΜΗΕ. Προχωρούν οι νησιωτικές διασυνδέσεις. Σε προτεραιότητα η Σέριφος.

Αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά τα επόμενα χρόνια με ρυθμό υψηλότερο σε σχέση με το διασυνδεδεμένο σύστημα, λόγω ανάπτυξης του τουρισμού και της οικονομίας, προβλέπει ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου στα μη διασυνδεδεμένα νησιά για την περίοδο 2023-2029.

Η αυξημένη ζήτηση θα καλύπτεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό βραχυπρόθεσμα με γεννήτριες και σε μόνιμη βάση με την σταδιακή διασύνδεση των νησιών, η οποία εκτός των άλλων επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά.

Το δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ προβλέπει την διασύνδεση του συνόλου των νησιών ως το τέλος της δεκαετίας με εξαίρεση ορισμένων πολύ μικρών που θα παραμείνουν αυτόνομα. Ως το 2025 θα διασυνδεθούν οι δυτικές Κυκλάδες (Μήλος, Σέριφος, Κύθνος) και η Σαντορίνη και ως το 2029 τα νησιά του Β.Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Επίσης έχει ολοκληρωθεί από το 2021 η μικρή διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου ενώ η μεγάλη (Ηράκλειο – Αττική) αναμένεται το 2024.

Έτσι, με «φουλ τις μηχανές» προχωρά η 4η φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, χάρις στην οποία θα ενταχθούν στο ηπειρωτικό δίκτυο η Σαντορίνη, η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης, σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα διασύνδεσης Θήρας – Νάξου, χάρις στα οποία η Σαντορίνη θα πάψει να συγκαταλέγεται πλέον στα ηλεκτρικώς αυτόνομα νησιά. Μάλιστα, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει ολοκληρωθεί η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου Σαντορίνη-Νάξος.

Μέσα στο 1ο εξαμήνου του 2023, δρομολογήθηκαν και οι καλωδιακές διασυνδέσεις της Φολέγανδρου, της Μήλου και της Σερίφου. Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Hellenic Cables ανέλαβε ανάδοχος για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Λαύριο-Σέριφος και Σέριφος-Μήλος, ενώ η Prysmian θα υλοποιήσει τα τμήματα των διασυνδέσεων Μήλος-Φολέγανδρος και Φολέγανδρος-Σαντορίνη.

Όπως είναι γνωστό, εκτός από τα άμεσα διασυνδεδεμένα τέσσερα νησιά, πρόκειται να συνδεθούν έμμεσα έξι ακόμη νησιά που ανήκουν στο σύμπλεγμα: η Ανάφη, η Κίμωλος, η Σίκινος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Θηρασιά. Ουσιαστικά με την 4η φάση θα εξασφαλιστεί σταθερή, πράσινη και φθηνή ηλεκτροδότηση σε δέκα συνολικά Κυκλαδονήσια, δίνοντας οριστικό τέλος στα προβλήματα ευστάθειας που αντιμετωπίζουν έως τώρα για την τροφοδοσία τους με ρεύμα.

Η σημασία για το νησί

Με την διασύνδεση ενός νησιού σαν την Σέριφο με το ηπειρωτικό δίκτυο τα υπέρ για τους κατοίκους, την τοπική οικονομία και το περιβάλλον είναι πολλά: 

  1. Ασφάλεια εφοδιασμού-Επάρκεια ρεύματος χωρίς την επιστράτευση εφεδρειών και γεννητριών.
  2. Αξιόπιστη και σταθερή λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων των ΜΔΝ (Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών) με σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες (γενική οικονομική δραστηριότητα, τουρισμός, κλπ.)
  3. Μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα νησιά λόγω της κατάργησης των πετρελαϊκών σταθμών
  4. Μειωμένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω κεντρικής παραγωγής, πιο αποδοτική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
  5. Μειωμένες χρεώσεις των υπηρεσιών κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) σε όλους τους καταναλωτές
  6. Αξιοποίηση του αιολικού, ηλιακού και άλλου δυναμικού ΑΠΕ των νησιών 
  7. Μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και συναφούς περιβαλλοντικού κόστους από τη λειτουργία των πετρελαϊκών σταθμών
  8. Μείωση της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο

Να σημειώσουμε πως η Φάση Δ’ της Διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει κόστος 390 εκατ. ευρώ και χρονοδιάγραμμα ένταξης 2023-2024. Από τεχνικής πλευράς περιλαμβάνει 340 χιλιόμετρα καλωδίων 150 Kv, στα τμήματα Νάξος-Σαντορίνη, Σαντορίνη-Φολέγανδρος, Φολέγανδρο-Μήλος, Μήλος-Σέριφος, Λαύριο-Σέριφος και 4 υποσταθμούς GIS σε Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *