Σε κάποιους δεν αρέσουν οι “ελεύθερες” -το αναφέραμε ευθαρσώς κιόλας- μεταφράσεις μας, άλλοι βλέπουν μια ρομαντική Σέριφο σκηνοθετημένη μπρουτάλ από τον Κουέντιν Ταραντίνο… κανείς όμως δεν βλέπει την αλήθεια των ρεπορτάζ και δημοσιευμάτων στα οποία πρωταγωνιστεί το νησί! Κι επειδή αυτά συνεχίζονται, τη σκυτάλη πήρε χθες ο Κυριακάτικος Ελεύθερος Τύπος. “Περισσότερες διακοπές με μικρότερο κόστος έως 30%” ο τίτλος του άρθρου και η Σέριφος πάλι εμπλέκεται με αναφορά σε τιμές δωματίων ξενοδοχείων, χωρίς αντίστοιχα να παρουσιάζονται τα ωφέλη από αντίστοιχες βραχυχρόνιες μισθώσεις- που δόξα τω θεώ- 296 μετράμε σε όλο του νησί!
Τι λέει λοιπόν το άρθρο;
“… Mια τάση που κερδίζει έδαφος, έρχεται από το παρελθόν και θέλει τη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων με τη σεζόν και μετά το μοίρασμα του διαθέσιμου χρόνου διαμονής ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες οικογένειες ή παρέες. Το αποτέλεσμα είναι το φθηνότερο συνολικό κόστος για ενοίκιο, σε σχέση με τις τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες για συμφωνίες με τον μήνα ή ανά ημέρα. Το μοντέλο ωφελεί και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που αν και θα λάβουν συνολικά 15% 30% λιγότερα χρήματα, με μία συμφωνία έχουν εξασφαλίσει ότι το ακίνητό τους θα δουλεύει όλη τη σεζόν…
…Παράδειγμα, τρεις φιλικές οικογένειες που θέλουν να πάνε καλοκαιρινές διακοπές. Αν επιλέξουν ξενοδοχείο, αυτό σημαίνει συνήθως δύο δωμάτια για κάθε τριμελή ή τετραμελή οικογένεια, δηλαδή έξι δωμάτια και για τις τρεις οικογένειες. Φέτος για μία κράτηση από 1η Ιουλίου έως 9 Ιουλίου, στη Σέριφο, οι τιμές ξεκινούσαν από 1.818 ευρώ και έφταναν έως και 12.707 ευρώ. Τον Αύγουστο το ελάχιστο κόστος ξεκινούσε από τα 2.244 ευρώ και έφτανε έως και τα 13.338 ευρώ. Επί έξι δωμάτια, αυτό σημαίνει από 13.464 έως 80.028 ευρώ για να πάνε όλοι μαζί διακοπές. Και αυτή η μικρή περιουσία δίνει μόνο 9 ημέρες διακοπών. Την ίδια ώρα, υπήρχαν διαθέσιμα πανέμορφα εξοχικά, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, που ενοικιάζονται προς 6.000 ευρώ όλη τη σεζόν στην Τήνο, 6.500 ευρώ στην Κέα, 6.700 ευρώ στην Κέρκυρα και πολλά ακόμα παραδείγματα. Οταν to κόστος όλης της σεζόν (3 ή 4 μήνες) επιμεριστεί σε τρεις οικογένειες, πέφτει κοντά στις 2.200 ευρώ και σε κάθε οικογένεια ή παρέα αναλογεί ένας ολόκληρος μήνας διακοπών. Το πώς θα μοιραστεί ο χρόνος είναι θέμα μεταξύ τους διαπραγμάτευσης, όμως ρίχνεις το κόστος από 55,44% έως 92,50% και παράλληλα αυξάνεις τον χρόνο διακοπών από τις 9 ημέρες στις 30…”
Έχουμε λοιπόν 296 μετρημένα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (εξοχικές κατοικίες και βίλες), τα περισσότερα ας πούμε στο Λιβάδι, Χώρα, Ράμο, και φέτος λένε πως κανένα δεν έμεινε ξενοίκιαστο… με τιμή εκκίνησης τα 150-250€ την ημέρα. Ακόμα έχουμε κοντά 2.000 κλίνες σε ξενοδοχεία-τουριστικά καταλύματα με επιπρόσθετες παροχές υπηρεσιών και με το δίκλινο να πέφτει δύσκολα κάτω από τα 80€ την ημέρα. Τα αναφέρουμε αυτά γιατί το παράδειγμα του δημοσιεύματος του “Ελεύθερου Τύπου” διευκόλυνε μεν την εξαγωγή των συμπερασμάτων που ευαγγελιζόταν, αλλά δεν παρουσίαζε ούτε το άμεσα συγκριτικό πλεονέκτημα με αναφορά σε αντίστοιχο airbnb της Σερίφου, ούτε ως θετικό μπορεί να εκληφθεί! Είμαστε εμείς οι ακριβότεροι; Κι ο πίνακας που δημοσιεύουν (θα τον δείτε από κάτω) γιατί δεν μας αναφέρει καθόλου; Αναπάντητα τα ερωτήματα…