Πληθαίνουν τα ερωτηματικά, περισσεύουν τα ψέμματα!

Κάνει ζημιά ο Δήμος Σερίφου στο περιβάλλον; Ο ΧΥΤΑ Σερίφου είναι μια απλή χωματερή χωρίς άδεια λειτουργίας και χωρίς εξοπλισμό πυροπροστασίας; Γίνονται περιβαλλοντικοί έλεγχοι ή όχι; Λειτουργεί το αποστραγγιστικό δίκτυο; Είναι δυνατόν να υπάρχει ρύπανση των υπογείων υδάτων; Ψεύδεται ο αντιδήμαρχος Σερίφου κ. Στέλιος Λιβάνιος για τον ΦΟΣΔΑ;  Σιωπεί και απέχει ο Δήμος Σερίφου στις προσκλήσεις για ενημέρωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου;

Πολλά τα ερωτηματικά αλλά ας πάρουμε το κουβάρι από την αρχή!

Στην εκπομπή “Αποχρώσεις” του ρ/σ Μεσόγειος Fm 105,4 και στον δημοσιογράφο Λάμπρο Δεμερτζή ο Περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ν, Αιγαίου κος Χατζημάρκος αναφέρθηκε στην κατάσταση στον ΧΥΤΑ Σερίφου λέγοντας πως δεν έχει άδεια λειτουργίας από το 2017, πως δεν διαθέτει πιστοποιητικό και εξοπλισμό πυροπροστασίας, πως δεν γίνονται περιβαλλοντικοί έλεγχοι, π.χ. για το αν λειτουργεί το αποστραγγιστικό δίκτυο, για το αν υπάρχει ρύπανση των υπογείων υδάτων, αν με τη φωτιά του 2020 επηρεάστηκαν οι γεωμεμβράνες και συνεπώς η στεγανοποίηση… Με άλλα λόγια δεν πρόκειται για ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), αλλά για μια παλαιού τύπου χωματερή. Έναν Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, γεγονός παράνομο. Ο Περιφερειάρχης κατηγόρησε ευθέως το Δήμο πως δεν ενδιαφέρεται για τυχόν ζημιά που κάνει στο περιβάλλον αυτή η κατάσταση.

Μίλησε επίσης για μια εικόνα Ελλάδας που τραυματίζει και κατηγόρησε τον αντιδήμαρχο κο Λιβάνιο για ψεύδη και συκοφαντίες, αλλά και για άγνοια, η οποία δεν δικαιολογείται για πολιτικό προσωπικό.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν είδε το φως της δημοσιότητας μια συνέντευξη του αντιδημάρχου Οικονομικών και Τουρισμού Σερίφου κ. Στέλιου Λιβάνιου, ο οποίος μίλησε στην ίδια εκπομπή εκφράζοντας παράπονα για τον ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου και των υπηρεσιών που (δεν) προσφέρει.

Ο δημοσιογράφος Λάμπρος Δεμερτζής, αναζητώντας και την άποψη της άλλης πλευράς, πήρε συνέντευξη από τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ, Περιφερειάρχη κο Χατζημάρκο, και –αν αληθεύουν– τα όσα ακούστηκαν δεν ήταν καθόλου κολακευτικά για τη δημοτική μας αρχή και τον κο Λιβάνιο προσωπικά.

Αντικρούοντας τα όσα πρόσαψε στον φορέα ο κος Λιβάνιος, ο Περιφερειάρχης στάθηκε στα εξής σημεία:

  • Οι 104.000 ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί και για τις οποίες διαμαρτυρήθηκε ο κος Λιβάνιος, εμπεριέχουν και τέλος ταφής απορριμμάτων το οποίο αποδίδεται στο πράσινο ταμείο και δεν αφορά τον ΦοΔΣΑ. 
  • Το τίμημα των τελών δεν καθορίζεται από τον ΦοΔΣΑ, αλλά βάσει νόμου και υπολογιστικού αλγορίθμου.
  • Πράγματι δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα στον ΧΥΤΑ Σερίφου, διότι δεν έχει παραληφθεί ακόμη από τον ΦοΔΣΑ λόγω μη ολοκλήρωσης της καταγραφής όλων των στοιχείων (οικονομικά, κ.λπ.) από την αρμόδια επιτροπή. Και όσον αφορά τις 37.000 ευρώ για τις οποίες ο αντιδήμαρχος κατηγόρησε τον ΦοΔΣΑ για «νόμιμη υφαρπαγή χρημάτων δεδομένου ότι δια νόμου παρέχεται η δυνατότητα στον ΦοΔΣΑ να δεσμεύει τα χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι του νησιού στους λογαριασμούς ρεύματος για μια υπηρεσία ΧΥΤΑ που έως τώρα…είναι ανύπαρκτη»!, έχουν όντως καταβληθεί από τα τέλη του Δήμου, έχουν πιστωθεί στον κωδικό του και φυσικά θα αφαιρεθούν από τα τέλη της επόμενης περιόδου.
  • Αυτό που ο κος Λιβάνιος θεώρησε ως παρέμβαση στην λειτουργία του Δήμου, δεν ήταν παρά η κοινοποίηση προς τον Δήμο της σχετικής ΚΥΑ της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία ενημέρωνε τις αποκεντρωμένες διοικήσεις να μην εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς των οικείων Δήμων εάν δεν είχαν κατά προτεραιότητα εντάξει την συγκεκριμένη δαπάνη, διότι είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλοί Δήμοι να το «ξεχνούν», ελπίζοντας να αποφύγουν το συγκεκριμένο τέλος.

Ακόμη ο κος Χατζημάρκος δήλωσε πως το 2020 ο ΦοΔΣΑ ζήτησε από το Δήμο Σερίφου ενημέρωση για τον ΧΥΤΑ, την οποία ποτέ δεν έλαβε, ενώ ο Δήμος Σερίφου δεν έχει πατήσει σε καμία από τις Γενικές Συνελεύσεις του ΦοΔΣΑ, από ίδρυσής του! Το τελευταίο το τόνισε σε απάντηση στη δήλωση του κου Λιβάνιου «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο αν υπήρξε καμιά επαφή ή έστω ένα τηλέφωνο με τον ΦοΔΣΑ.

Ο Περιφερειάρχης κατηγόρησε τον Δήμο πως κομπάζει για το 1.000.000 που έχει στο ταμείο του, ενώ από το 2017 δεν δίνει 40-50.000 για να καλύψει τις ελλείψεις του ΧΥΤΑ. Εν τέλει, δήλωσε, και αυτά τα λίγα που εγγράφει στον προϋπολογισμό του ο Δήμος για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ (προ ΦοΔΣΑ), ίσως είναι και υπερβολικά για αυτά που κάνει… Επίσης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως ξεκίνησε αυτή την αντιπαράθεση για να έχει δικαιολογία για το «χάλι» στο οποίο θα παραδώσει τον ΧΥΤΑ στον ΦοΔΣΑ όταν έρθει η ώρα.

Τέλος, για τη δήλωση του κου Λιβάνιου πως ο Δήμος Σερίφου δεν έχει πάρει ευρώ από την Περιφέρεια αλλά πορεύεται μόνος του,  ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως «όσοι έχουν ικανότητες θα φέρουν χρηματοδότηση στα νησιά τους», και έφερε παράδειγμα το πρόγραμμα Zero Waste στην Τήλο και το Mobility on Demand στην Αστυπάλαια.

Συμπερασματικά, δεν θα πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα χαρούμενος με τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Η πολιτική σκοπιμότητα έχει και τα όριά της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε κάθε περίπτωση το συμφέρον του τόπου είναι υπεράνω του πολιτικού συμφέροντος και οι δημότες της Σερίφου θα πρέπει να μάθουν τι στ’ αλήθεια συμβαίνει. Εκτός κι αν πάλι θα έχουμε τα γνωστά αποπροσανατολιστικά “πυροτεχνήματα” από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου.

One thought on “Πληθαίνουν τα ερωτηματικά, περισσεύουν τα ψέμματα!

  1. Pingback: Η Τήλος δημοπρατεί το “JustGoZeroTilos” και δείχνει το δρόμο! - Ecoserifos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *