Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης στη συνέντευξή του στον ιστότοπο https://www.worldenergynews.gr/, μίλησε –μεταξύ άλλων– και για τις προοπτικές της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Η ερώτηση του δημοσιογράφου Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ. Διατυπώθηκε ως εξής:
Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ έως το 2030 προβλέπει και την ολοκλήρωση των νησιωτικών διασυνδέσεων. Ποια είναι τα ορόσημα του 2024 για τα έργα αυτά ;
«Μέσα στο 2024 θα ολοκληρωθεί κατασκευαστικά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, το μεγαλύτερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, μέσω της θυγατρικής «Αριάδνη Interconnection». Μετά τη πόντιση φέτος 1.350 χλμ. ηλεκτρικών καλωδίων σε θαλάσσια βάση έως 1.200 χλμ., με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά και το χερσαίο τμήμα του έργου. Εντός του έτους τα υπόγεια καλωδιακά τμήματα θα έχουν εγκατασταθεί και στις δυο πλευρές και θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των Σταθμών Μετατροπής (σε Κουμουνδούρο και Δαμάστα Ηρακλείου), ανοίγοντας τον δρόμο για τη δοκιμαστική ηλέκτριση στα τέλη του επόμενου έτους. Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο έτος και για τη διασύνδεση των Νοτιοανατολικών Κυκλάδων (Σαντορίνη, Φολέγανδρος, Μήλος, Σέριφος) που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Το καλώδιο Σαντορίνης-Νάξου έχει ήδη ποντιστεί και του χρόνου αναμένεται να ποντιστούν τα καλωδιακά τμήματα μεταξύ Λαυρίου, Σερίφου και Μήλου και να προχωρήσουν οι εργασίες κατασκευής των Υποσταθμών Υψηλής Τάσης σε όλα τα υπό διασύνδεση νησιά.
Όσον αφορά στις διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου που θα ολοκληρωθούν στο τέλος της δεκαετίας, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε φέτος στην ανάθεση των μελετών και των ερευνών βυθού που θα προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ολοκλήρωσε επίσης πρόσφατα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων. Τέλος, για τα Ιόνια Νησιά, μετά την αναβάθμιση της καλωδιακής σύνδεσης Κυλλήνης-Ζακύνθου το καλοκαίρι του 2023, ο ΑΔΜΗΕ θα συνεχίσει το 2024 το πρόγραμμα για την αναβάθμιση των διασυνδέσεων της Κεφαλονιάς, της Λευκάδας και της Κέρκυρας με το Ηπειρωτικό Σύστημα».