Χρυσή Βίζα: Βρετανοί επενδύουν στην Ελλάδα και ερευνούν για εξοχικά και στη Σέριφο!

Το τελευταίο διάστημα έντονο είναι το ενδιαφέρον των Βρετανών, οι οποίοι σπεύδουν να αγοράσουν δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα – Έρευνα για θερινές κατοικίες σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο και Κέα

Τέσσερα χρόνια μετά το Brexit οι Βρετανοί στρέφονται στη λύση της Χρυσής Βίζας, για να «αγοράσουν» το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορεί Κινέζοι, Τούρκοι και Ρώσοι τα τελευταία χρόνια να βρίσκονταν στο top5 των επενδυτών οι οποίοι προχώρησαν σε αγορές ακινήτων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa, πλην όμως σημαντική αύξηση καταγράφουν οι άδειες παραμονής προς Βρετανούς.

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικής άδειας παραμονής «χρυσή βίζα» εξακολουθεί να κινείται σε ρυθμούς ρεκόρ, καθώς η Ελλάδα φαίνεται ότι καλύπτει ένα μέρος του κενού που άφησε η αλλαγή του καθεστώτος στην Πορτογαλία, προσελκύοντας περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Με κίνητρο την άδεια διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλο και περισσότεροι Βρετανοί επενδύουν σε ελληνικά ακίνητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο µέχρι και τον Νοέµβριο του 2023 οι άδειες που είχαν χορηγηθεί προς επενδυτές από τη Βρετανία σηµείωσαν αύξηση κατά 77,8%, από 208 σε 370. 

Το τελευταίο διάστημα έντονο είναι το ενδιαφέρον των Βρετανών, οι οποίοι αν και στο παρελθόν ενδιαφέρονταν για πολυτελή σπίτια άνω των 500.000, τώρα σπεύδουν να αγοράσουν δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα με το όριο των 250.000 για το αποκτήσουν το πολυπόθητη «χρυσή» άδεια παραμονής.

Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος τόνισε ότι οι Βρετανοί επενδύσουν στην Ελλάδα μέσω της Golden Visa, ενώ αγοράζουν ως επί το πλείστον παραθεριστικές κατοικίες.

Η Ελλάδα και τα νησιά αποτελούν πόλο έλξης για τους Βρετανούς αγοραστές. Δημοφιλέστερες περιοχές έχουν αναδειχθεί η Κρήτη, η Κεφαλονιά και η Κέρκυρα.

Όπως προκύπτει και από έρευνα που κατέγραψε η Geoxis, που αναφέρεται σε θερινές κατοικίες για τα νησιά Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο και Κέα καταγράφεται για πέμπτη διαδοχική χρονιά αύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης θερινών εξοχικών κατοικιών. Ιδιαίτερα σημαντική αναδεικνύεται η διαφορά στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ των πολυτελών και των τυπικών κατοικιών, αφού στην Μύκονο και Σαντορίνη μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,5 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, ενώ στην Σέριφο ο αντίστοιχος δείκτης είναι 2,3 φορές.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμάται ότι καταλαμβάνει περίπου το 5%-15% της συνολικής πίτας, ανάλογα με το νησί, και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες.

Σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε μια διάμεση τιμή της τάξης του 3,4% και για τα πέντε νησιά.

Από πλευράς επιφανειών, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στην Πάρο και στη Μύκονο με διάμεση επιφάνεια 262 τ.μ. και 240 τ.μ. αντίστοιχα. Στα υπόλοιπα τρία νησιά, οι διάμεσες επιφάνειες κινούνται μεταξύ 110 – 160 τ.μ. Η διάμεση ηλικία των κατασκευών που υπάρχουν στην αγορά σε όλα τα νησιά είναι άνω των 15 ετών .

(Πηγή: https://www.ot.gr/, της Ανδρομάχης Παύλου, 19/1/2024)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *