Σέριφος 2024: Ολοταχώς προς τα πίσω….

Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στη Σέριφο είχαν οι στρατευμένες εφημερίδες «ΑΥΓΗ» και «Εφημερίδα των Συντακτών». Μόνο που οι τίτλοι ήταν κάπως… περίεργοι: «Σέριφος: Μέρες “Αποικιοκρατίας”– Η γη της Σερίφου κινδυνεύει ξανά από τους ιδιώτες», έλεγε η ΕΦ-ΣΥΝ, «Επενδυτικό fund διεκδικεί φιλέτα στη Σέριφο», έγραφε η ΑΥΓΗ….

Διαβάζοντας και τα δύο άρθρα διαπιστώνει κανείς πως πρόκειται για ένα καθοδηγούμενο copy-paste, το ένα από το άλλο…. Ζηλεύω ομολογώ την δεινότητα των «αρθρογράφων»… Τέλεια «αριστερά» άρθρα! Έχουν απ’ όλα: Πομπώδεις τίτλους, καπηλεία της ιστορίας, κακούς και δράκους, δωσίλογους και Ες-Ες, παλληκάρια που ορθώνουν το ανάστημά τους, λαϊκή οργή, δράμα και φυσικά πολύ «επανάσταση»! Τέλεια συνταγή… Λίγος Σπέρας, δεινά του παρελθόντος, κακές εταιρείες, επίκληση στο «κοινό περί δικαίου αίσθημα», ένας θάνατος, μένος κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, καταστροφολογία και φυσικά προσωπική επίθεση. Και αφήνει και υποσχέσεις πως «ο λαός θα νικήσει»!

Στην ΑΥΓΗ παρατίθενται και προσωπικές δηλώσεις του δημάρχου κου Ρεβίνθη για το θέμα, οπότε μας έφυγε κάθε αμφιβολία για το από που εκπορεύεται όλη αυτή η ιστορία, η οποία αντί να πάρει τη δικαστική οδό –αν υπάρχουν όντως θέματα «παράνομων διεκδικήσεων» όπως λέει ο δήμαρχος– , προτιμήθηκε να πάρει πολιτικό χρώμα, να επενδυθεί με «πιασάρικα» στοιχεία αγώνα, λαϊκής αντίστασης, λίγο ένδοξο παρελθόν, και να υιοθετηθεί από τον πολιτικό χώρο που σιχαίνεται οτιδήποτε έχει σχέση με ιδιωτική πρωτοβουλία, επένδυση και εταιρείες… Τους οπαδούς του ατελείωτου μπλα-μπλα και της αποανάπτυξης.

Η ιστορία στη βάση της είναι απλή: Η εταιρεία WeRealizeProperties διαπιστώνοντας την αδιαφορία για τους ιστορικούς χώρους των μεταλλείων και τις υποδομές που σαπίζουν και καταρρέουν στο έλεος των στοιχείων της φύσης, σκέφτηκε πως όλο αυτό μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του νησιού και να μετατραπεί σε μια βιώσιμη τουριστική επένδυση που θα τα συνδυάζει όλα: Και ανάπτυξη ενός ρεύματος θεματικού τουρισμού, και ήπια βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία της πολιτισμικής μεταλλευτικής κληρονομιάς.

Η εταιρεία θεωρεί και υποστηρίζει πως έχει την ιδιοκτησία κάποιων εκτάσεων στο νησί. Κάποιοι, προεξάρχοντος του δημάρχου, διαφωνούν. Ωραία, υπάρχει και κράτος, και αρμόδιες υπηρεσίες και τα δικαστήρια. Το να επικαλούμαι την απεργία των μεταλλωρύχων και τον Σπέρα για να εμποδίσω μια επένδυση -γιατί άραγε-, είναι “ξεφτίλα” κατά την προσωπική μου άποψη και προσβολή στην ιστορική μνήμη του τόπου.

Και από τις αναρτήσεις  στο Facebook περί του θέματος , ας μου επιτραπεί να ενσωματώσω μια εκ των απόψεων περί της επένδυσης: 

“ Ειλικρινά διαβάζω τα επιχειρήματα κατά της επένδυσης και από τη μία μου έρχεται να γελάσω, αλλά υπερισχύει η θλίψη και η μελαγχολία για το γεγονός πως κάποιοι άνθρωποι βάζουν το πολιτικό κέρδος πάνω από το συμφέρον του τόπου.

Διαβάζοντας τα άρθρα αποκομίζει κανείς την εντύπωση πως δεν υπάρχει ελληνικό κράτος. Πως βρισκόμαστε περίπου στο μεσαίωνα, όπου ο καθένας μπορούσε να διεκδικήσει γη με το νόμο του ισχυρού. Πόσο έλλειμα μυαλού θα μπορούσε να έχει κάποιος ώστε να πιστέψει πως θα έρθει μια εταιρεία και θα καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις με το έτσι θέλω; Δεν υπάρχει κράτος; Κτηματική υπηρεσία; Κτηματολόγιο; Τίτλοι κτήσεις; Εκτός βέβαια αν υπονοούν οι στρατευμένοι αρθρογράφοι (και ο κος δήμαρχος) πως εδώ εξυφαίνεται μια τεράστια συνομωσία μεταξύ της διαβολικής εταιρείας και του ιμπεριαλιστικού καθεστώτος της κυβέρνησης να γίνει υφαρπαγή της γης του Σερφιώτικου λαού! (Καλά τα είπα σύντροφοι;).

Για να επανέλθουμε στη σοβαρότητα, και κράτος υπάρχει και σε τελική ανάλυση και δικαιοσύνη υπάρχει για όποιον νομίζει πως αδικείται. Ήδη η ανταλλαγή εξωδίκων έχει ξεκινήσει τη νομική διαδικασία.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα συγκεκριμένο σχόλιο της ΕΦ-ΣΥΝ: «Το νησί στο παρελθόν λόγω της κατάρρευσης της εταιρείας παράκμασε. Δεν θέλουμε μια νέα εταιρεία να οδηγήσει το νησί σε νέα παρακμή»(!!!). Δηλαδή η WeRealizeProperties, μια εταιρεία που ασχολείται με ακίνητα, θα ξαναρχίσει να εξορύσσει μετάλλευμα και φοβάται η Εφημερίδα των Συντακτών μην πέσει έξω; Αν αυτό δεν είναι χειραγώγηση του αναγνώστη, τότε τι είναι; “

Η δε ΑΥΓΗ το τερμάτισε…. Με τίτλο «Καταδίκες και δικαστήρια», όπου περιμένει ο αναγνώστης να διαβάσει καταδίκες της WeRealizeProperties, έχει μια παράγραφο με την προπολεμική ιστορία των μεταλλείων και τον Αιμίλιο Γκρόμαν….(!!!)

“Και να πούμε και για τα Natura… Φυσικά και επιτρέπεται η ανάπτυξη και σε Natura περιοχές αρκεί να είναι σύμφωνη με τις υπάρχουσες διατάξεις. Και μάλιστα οποιαδήποτε επέμβαση σε Natura περνάει από το μικροσκόπιο του αρμόδιου οργανισμού, του ΟΦΥΠΕΚΑ, (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής), ο οποίος είναι ιδιαίτερα αυστηρός όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Για να το κλείνουμε, φαντάζεται κάποιος πως μπορεί να έρθει μια εταιρεία, να καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις και να κάνει ότι θέλει πάνω σε αυτές; Χωρίς προεγκρίσεις, εγκρίσεις, άδειες, ελέγχους από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, ΥΠΠΟ, ΥΠΕΝ, πολεοδομία, κτηματολόγιο, Δασική Υπηρεσία, και ότι άλλο απαιτείται; “

Οι απορίες

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τις ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής για την επένδυση που θέλει να αναπτύξει η WeRealizeProperties στο νησί. 

Δεν θέλω να αναλάβω το ρόλο του υπερασπιστή της εταιρείας ή οποιουδήποτε άλλου, αλλά η συγκεκριμένη επένδυση όπως περιγράφεται αποτελεί τον ορισμό της ήπιας ανάπτυξης και αρχίζω να παραξενεύομαι γιατί τόσο μένος εναντίον της; 

Μη θέλοντας να πιστέψω πως υπάρχει δήμαρχος που ΔΕΝ θέλει την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη στο νησί του, αρχίζω να ψάχνω βαθύτερα. Αυτόματα δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα:

  • Αν η WeRealizeProperties δεν υλοποιήσει την επένδυσή της, ποιοι επωφελούνται;
  • Αν ισχύει το «οι εκτάσεις δεν περιλαμβάνουν ούτε περιουσία του κράτους ούτε δημόσια γη και πως δεν διεκδικεί εκτάσεις από οποιονδήποτε τρίτο, ενώ υπερασπίζεται τις ιδιοκτησίες της έναντι κάθε προσβολής με τον προσήκοντα νόμιμο τρόπο», το οποίο δηλώνει επίσημα η εταιρεία, ποιοι φοβούνται την επένδυση;
  • Και τέλος μήπως υπάρχουν διεκδικήσεις ή και καταπατήσεις από τρίτους, οι οποίες θα αναδειχθούν με το ξεκαθάρισμα των τίτλων τώρα που ήρθε η εταιρεία να οριοθετήσει τις ιδιοκτησίες της και αυτοί οι τρίτοι φοβούνται μην εκτεθούν;

Και να σταθώ στη δήλωση του δημάρχου κου Ρεβίνθη:

«Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή θα παραμείνουν σταθεροί στις θέσεις τους, όπως έκαναν και όλη την προηγούμενη τετραετία, εξαντλώντας όλα τα νόμιμα μέσα για να διαφυλάξουν τις δημόσιες γαίες, τους κοινόχρηστους χώρους, τους δημόσιους δρόμους και τα μονοπάτια και δεν θα λυγίσουν σε απειλές από εξώδικα και εκφοβισμούς! Παράλληλα, το ίδιο θα πρέπει να πράξει και το ελληνικό Δημόσιο και να επιλύσει το ιδιοκτησιακό πρόβλημα οριστικά και αμετάκλητα, βάζοντας τέλος στις ορέξεις των επενδυτών, που θεωρούν ότι μπορούν να ασελγούν πάνω στο φυσικό τοπίο, αλλοιώνοντας έτσι τον χαρακτήρα και το φυσικό περιβάλλον του νησιού στον βωμό του κέρδους τους».

Κατ’ αρχάς μπράβο στο δήμαρχο και τη δημοτική αρχή που «μένουν σταθεροί στις θέσεις τους», αρκεί αυτές οι θέσεις να έχουν κάποιο έρεισμα… Να σημειώσω φυσικά πως το εξώδικο δεν είναι «απειλή»… Είναι απλά εξώδικο, ένας κρίκος στην τυπική διαδικασία μιας δικαστικής διαμάχης. Απομένει να μας αποκαλύψει ο δήμαρχος ποιοι τον εκφοβίζουν (και αυτόν και τη δημοτική αρχή), να το γνωρίζουμε κι εμείς οι δημότες…

Να σημειώσω πως το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να είναι ευγνώμων στον κο Ρεβίνθη για τις υποδείξεις του. Ο δήμαρχος κουνάει το δάκτυλο στο ελληνικό Δημόσιο που δεν «βάζει τέλος στις ορέξεις των επενδυτών, που θεωρούν ότι μπορούν να ασελγούν πάνω στο φυσικό τοπίο, αλλοιώνοντας έτσι τον χαρακτήρα και το φυσικό περιβάλλον του νησιού στον βωμό του κέρδους τους» !!! Πιο κλισέ πεθαίνεις…. Προσωπικά μεγαλύτερη ασέλγεια από το να επικαλείσαι την ιστορική μνήμη του τόπου για να ικανοποιήσεις πολιτικές επιδιώξεις δεν υπάρχει…

Η επένδυση

Και ποια είναι τελικά αυτή η περίφημη επένδυση που «οι αποικιοκράτες κονκισταδόρες» επιχειρούν να υλοποιήσουν στο νησί; Ρωτήσαμε και μάθαμε:

Η WeRealizeProperties σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τους μεταλλευτικούς χώρους και τις υποδομές για να δημιουργήσει μια τουριστική ταυτότητα στο νησί, καθιστώντας το προορισμό θεματικού εναλλακτικού τουρισμού, διευρύνοντας την τουριστική περίοδο και πιθανόν ανακουφίζοντας τον τόπο από τον φόρτο του υπερτουρισμού της θερινής περιόδου. Η επένδυση περιλαμβάνει ήπια υποδομή καταλυμάτων, ταιριαστή τόσο με το τοπίο όσο και με την ιστορία του τόπου σε νόμιμα ιδιόκτητες εκτάσεις. Θα υπάρξει προβολή της μεταλλευτικής ιστορίας και επισκέψιμοι με ασφάλεια αναστηλωμένοι και διαμορφωμένοι χώροι και υποδομές (μονοπάτια, στοές, σκάλες φόρτωσης κ.λπ.). 

Όλα τα ανωτέρω με τη σύμφωνη γνώμη και τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού όπου τίθεται θέμα πολιτισμικής κληρονομιάς και πολιτιστικών μνημείων. Και φυσικά με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις… Και εκτός αυτών, σχεδιάζεται η επένδυση να έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με την χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Γιατί κάποιος να είναι αντίθετος σε μια τέτοια επένδυση; 

Οι αντιδράσεις και ο δήμαρχος

Ένας τρίτος παρατηρητής θα έλεγε πως η απόπειρα ανάπτυξης μια ς ιδιωτικής επένδυσης στο νησί απλά ενεργοποίησε τα αριστερά ανακλαστικά της δημοτικής αρχής, η οποία αντιλήφθηκε πως από αυτή την υπόθεση ήταν «στην απέξω», αφού δεν είχε να αποκομίσει δάφνες και δόξα (και ψήφους)… Οπότε «όρθωσε το ανάστημά της» και με μπροστάρη τον δήμαρχο ξεκίνησε τον… ανένδοτο. Μαζεύτηκαν και όλοι όσοι έχουν αλλεργία σε έννοιες όπως η ανάπτυξη, ιδιωτική πρωτοβουλία, εταιρεία, ιδιώτης, κ.λπ. και πίσω από τη βιτρίνα «κάτοικοι του νησιού», καθυστερούν συστηματικά την όποια προγραμματιζόμενη αναπτυξιακή κίνηση.

Προσπαθούμε να μπούμε και στο μυαλό του δημάρχου αλλά αποδεικνύεται δύσκολο…

Δηλώνοντας πως «Προσωπικά δεσμεύομαι ότι όσο δύναμαι θα αντιστέκομαι σε τέτοιους αίσχιστου είδους επενδυτές που θέλουν να ασελγήσουν πάνω στη Σέριφο στον βωμό του κέρδους τους», δείχνει πως το θέμα είναι σχεδόν προσωπικό… Αν το να επικρατήσει η άποψή του δεν θα σημαίνει τίποτα άλλο παρά τη διάσωση του προσωπικού γοήτρου του δημάρχου και την περαιτέρω τελμάτωση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, ευχαριστώ, δεν θα πάρω…

Περιμένουμε τη συνέχεια με ενδιαφέρον…

Υ.Γ. Μια υπόδειξη στην αρθρογράφο της ΑΥΓΗΣ: Όταν στην είσοδο μιας εγκαταλειμμένης στοάς μεταλλείου υπάρχει η πινακίδα «ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΗΝ ΕΙΣΕΡΧΕΣΤΕ», δεν έχει να κάνει τίποτα με ιδιοκτησίες… Είναι εκεί για να την ασφάλεια όσων επιχειρήσουν να μπουν μέσα. Ξέρετε στις εγκαταλειμμένες, μη συντηρούμενες στοές υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Όταν γράφουμε καλό είναι να βγάζουμε τις παρωπίδες μας…. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *