Επειδή η Σέριφος θα πρέπει να σας υπολογίζει, όπως αναφέρεται στον πάτο της ανακοίνωσης της δημόσιας διαβούλευσης που οργανώνεται αύριο από τον Δήμο στο Γυμνάσιο, πιστεύουμε πως πρέπει να είστε ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι.
Βρέθηκε λοιπόν στα χέρια μας από την απύθμενη δεξαμενή του διαδικτύου η παρουσίαση της Α’ Φάσης της μελέτης «Βιώσιμη ανάπτυξη στη Σέριφο υπό την αυξανόμενη τουριστική πίεση: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση», με ημερομηνία Μάϊος 2023. Στο εξώφυλλο, αναφέρονται ο Δήμος Σερίφου, το Εργαστήριο Τοπικής & Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου, το Διεθνές Δίκτυο Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού… – ομολογουμένως μια εντυπωσιακή λίστα.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ , ελπίζοντας ότι δεν θα δείτε και θα ακούσετε αυτά τα ίδια!
Διαβάσαμε με προσοχή τις 42 διαφάνειες της παρουσίασης και ενημερωθήκαμε για τα περιεχόμενα όλων των φάσεων της μελέτης. Σε αυτή την πρώτη φάση έχουμε την περιγραφή της ομάδας μελέτης, τη μεθοδολογία που ακολουθεί η μελέτη και μια συνοπτική αποτύπωση κάποιων χαρακτηριστικών του νησιού.
Φυσικά περιμένουμε όλοι τις άλλες δύο φάσεις της μελέτης, όπου και θα βρίσκεται και η ουσία του εγχειρήματος, με τις διαπιστώσεις, την τεκμηρίωση και τις προτεινόμενες λύσεις από την ομάδα μελέτης. Βέβαια ακόμα δεν ξέρουμε το κόστος των επόμενων φάσεων που θα πρέπει να επωμιστούν ο Δήμος και κατ’ επέκταση οι Δημότες Σερίφου.
Αναμένοντας λοιπόν τα αποτελέσματα θα θέλαμε να καταθέσουμε κάποιες σκέψεις για όλο αυτό το θέμα.
Ερώτημα πρώτο… Αναρωτιέται αρχικά κανείς αν ανταποκρίνονται σε αυτά που περιγράφει ο τίτλος. Για να γίνω πιο κατανοητός, καταγράφονται γενικώς τα προβλήματα του νησιού, χωρίς να γίνεται σαφής διαχωρισμός από αυτά που προκαλούνται πιθανότατα από την τουριστική πίεση. Δηλαδή, για παράδειγμα, τα θέματα της δόμησης, η μεταφορά των ασθενών και η παρουσία της Εταιρείας Μεταλλείων, δεν έχουν και απόλυτη σχέση με την τουριστική πίεση. Θα τα περίμενα όλα αυτά σε μια μελέτη με τον τίτλο «Βιώσιμη ανάπτυξη στη Σέριφο: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση». Εκτός αν προτρέχω και η Β’ Φάση βάλει τα πράγματα στη θέση τους.
Παράλληλα, επειδή τελευταία έχει δει το φως της δημοσιότητας η είδηση για την πρόταση που υπέβαλε η ΕΛΛΕΤ για τα «7 πιο απειλούμενα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης το 2024», μεταξύ των οποίων η Σίφνος, η Σέριφος και η Φολέγανδρος, να ομολογήσω πως έμεινα έκπληκτος όταν άκουσα τον κο Στάθη Ποταμίτη, το νέο πρόεδρο της ΕΛΛΕΤ να δηλώνει πως «Η ΕΛΛΕΤ επέλεξε τρία νησιά ως χαρακτηριστικά της συντελούμενης αλλαγής, τη Σίφνο, τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο. Προφανώς η επιλογή είναι υποκειμενική». (!!!). Συνειδητοποίησα άμεσα πως οι πηχυαίοι τίτλοι τύπου «Διεθνές SOS για τις Κυκλάδες», είναι τουλάχιστον παραπλανητικοί, αφού πρόκειται για μια απλή υποψηφιότητα που δεν έχει ψηφιστεί, ή εγκριθεί από κάποιον φορέα και δεν βασίζεται σε επιστημονικό υπόβαθρο, δηλαδή κάποια σχετική μελέτη.
Όσον αφορά τον ντόρο που γίνεται τώρα τελευταία για την εκτός σχεδίου δόμηση, σκέφτομαι πως ακριβώς επειδή η Σέριφος είναι χαρακτηρισμένη στο σύνολό της «τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους» διέπεται από την αυστηρότερη πολεοδομικό νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση. Στο νησί μας το φαινόμενο της εκτός σχεδίου δόμησης δεν έχει γενικευτεί –όπως για παράδειγμα στην Αντίπαρο που είναι και πολύ μικρότερη–, και παρατηρείται κυρίως στη ΝΑ Σέριφο. Δηλαδή, για να καταλάβετε, σε 45 χρόνια έχουν δομηθεί εκτός σχεδίου 226 κτίρια, δηλαδή 5 κτίρια ετησίως, όπως προκύπτει από τα πολεοδομικά αρχεία. Και σε αυτά προσμετρώνται και τα κτίρια κοινής ωφέλειας όπως εκκλησίες, ο βιολογικός κ.ά. Μιλάμε πάντα για νόμιμη δόμηση. Η αυθαίρετη, όπως καλά γνωρίζουμε όλοι συγκεντρώνεται κυρίως σε περιοχές που χαρακτηρίστηκαν de facto «οικιστικές», όπως ο Αυλόμονας και η Συκαμιά. Φυσικά, καλά κάνουμε και ανησυχούμε, αλλά ούτως ή άλλως η ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης είναι αποκλειστικά θέμα χωροταξίας και των αντίστοιχων ΣΧΟΟΑΠ. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως το πρόβλημα του καλοκαιρινού υπερτουρισμού ΔΕΝ συνδέεται με την εκτός σχεδίου δόμηση.
Να σας πω επίσης, πως κάνοντας από περιέργεια μια μικρή διαδικτυακή έρευνα για το Natura της Σερίφου (κωδικός GR4220009, ονομασία «Νότια Σέριφος»), βρήκα πως ανήκει στους «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας» και διέπεται από ήπια μέτρα προστασίας, τα οποία δεν απαγορεύουν ή περιορίζουν την δόμηση (πλην της αρτιότητας των 10 στρεμμάτων).
Ακόμα πληροφορήθηκα πως το προστατευταίο είδος στο χερσαίο τμήμα της περιοχής Natura 2000 της Σερίφου είναι η «γραμμωτή νεροχελώνα» του γλυκού νερού Mauremys rivulata, και πως οικοσύστημα ενδιαφέροντος (πλην περιοχών με θαμνώδη βλάστηση) θεωρείται και ένα δάσος «μακρολεπίας δρυός» Quercus macrolepis, με έκταση περίπου 40 στρέμματα, για την ακρίβεια 42.478,60 τετραγωνικά μέτρα (!).
Όσο ζω μαθαίνω – και για τη Σέριφο…
Στη σελίδα 22 της παρουσίασης διαβάζω κατά λέξη στο κεφάλαιο «Προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους»: Η εκ νέου «ενεργοποίηση» της Εταιρείας των Μεταλλείων κάτω από τη νέα της ιδιοκτησία και στην αναγκαιότητα να βρεθεί πολιτική λύση ώστε να αντιμετωπιστεί όχι μόνο ο κοινωνικός αντίκτυπος αλλά και η επίδραση στην αναπτυξιακή πορεία του νησιού μέσα από μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις real estate που αναμένεται ότι θα γίνουν.
Μμμμμ…. Προβληματίζονται λοιπόν οι Σερφιώτες για την Εταιρεία των Μεταλλείων και για τις «μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις real estate που αναμένεται ότι θα γίνουν»(!!!). Αν δεν είχα διαβάσει την ερευνητική ομάδα του κου Σπιλάνη θα ήμουν σίγουρος πως γίνεται σπέκουλα… Αλλά μάλλον οι άνθρωποι στην έρευνά τους έπεσαν επάνω στους λάθος Σερφιώτες…Τους Προφήτες δηλαδή που ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις real estate που ΘΑ γίνουν… Και μάλιστα οι κάτοικοι επικαλούνται και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ…. Γιατί νομίζω πως κάπου τα έχω ξανακούσει αυτά;
Κλείνοντας θα μοιραστούμε μαζί σας μιαν εικόνα από τη ΣΕΡΙΦΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ. Δείτε τη σημερινή κατάσταση του πλέον εμβληματικού κτιρίου του νησιού. Και μιλάμε για το Διοικητήριο στο Μέγα Λιβάδι. Αναγνωρίστε την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αφημένο στην τύχη του… και μάθετε πως τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού η αδιαφορία έχει χτυπήσει ταβάνι. Για την εξέλιξη των έργων ζητήστε ενημέρωση. Τα νέα δεν θα σας αρέσουν, αλλά θα μου πείτε … μόνο συλλόγους ξέρουμε να κάνουμε με προέδρους και ταμίες και τάχαμου ψηφίσματα για να σωθεί το νησί!
Πάμε λοιπόν! Σάββατο “διαβούλευση”, Κυριακή “Καπετανία” και Δευτέρα “πετάμε αετό”… περιμένοντας τον “από μηχανής θεό”!