Το νέο μέτωπο «αντίστασης» μεταφέρθηκε στο Γάνεμα… 

Διαβάζουμε ακατάπαυστα γκρίνια για το νέο τουριστικό πρότζεκτ στη Σέριφο ύψους 5 εκατ., που αφορά στην κατασκευή υπόσκαφου ξενοδοχείου κατηγορίας 4 αστέρων, 31 δωματίων και δυναμικότητας 93 κλινών, με πισίνες και υπαίθριους χώρους αναψυχής, το οποίο θα περιλαμβάνει και επίγειο τελεφερίκ, στο Γάνεμα. 

Να ξεκινήσουμε με κάποια δημοσιεύματα που μιλάμε για «ξενοδοχείο πολυτελείας μέσα σε Natura». Και να ξεκαθαρίσουμε πως σε μία περιοχή Natura έχει προσδιοριστεί (παλαιότερα από τον εκάστοτε Φορέα Διαχείρισης, σήμερα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ), ποιες χρήσεις επιτρέπονται και ποιές απαγορεύονται, ανάλογα με το προστατευταίο αντικείμενο. Οπότε, αν στο συγκεκριμένο Natura απαγορευόταν η ανέγερση ξενοδοχείου, δεν θα κάναμε τώρα αυτή τη συζήτηση…

Πάμε στα επιμέρους. Γιατί δεν θέλουμε ένα τέτοιο έργο; Το επιχείρημα για τον υπερτουρισμό δεν στέκει, διότι 93 κλίνες υψηλών προδιαγραφών όχι μόνο δεν ενισχύουν τον υπερτουρισμό, αλλά βοηθούν στην μεταβολή του μίγματος των τουριστών- επισκεπτών προς την κατεύθυνση που όλοι –ακόμα και ο Δήμαρχος–, θέλει. Δηλαδή μακριά από τον μαζικό, φτηνό υπερτουρισμό του Αυγούστου.

Δεν το θέλουμε γιατί μας ξένισε το «επίγειος ανυψωτήρας»; Τι είναι αυτό; Είναι απλά ένα επίγειο καλωδιοκίνητο σιδηροδρομικό μέσο για εξυπηρέτηση σε μέρη με μεγάλη κλίση. Συγνώμη, αλλά και στο Μέγα Λιβάδι έχω δει ιδιοκτήτη σπιτιού να χρησιμοποιεί ένα τέτοιο μέσο για μεταφορά… κάνω λάθος; Εν πάσει περιπτώσει να δούμε πρώτα τα σχέδια και μετά γκρινιάζουμε…

Δεν το θέλουμε γιατί δηλώνει υπόσκαφο; Να αιτιολογήσουμε την άποψή μας. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου έχει ήδη κατατεθεί προς διαβούλευση. Και η διαβούλευση είναι μια ανοικτή διαδικασία. Αντί λοιπόν να πετάμε συνθήματα για τη δημιουργία εντυπώσεων, ας συμβάλλουμε θετικά με τη συμμετοχή μας στη διαβούλευση κάνοντας κριτική με επιχειρήματα. 

Ποια είναι η θέση μας σαν Σερφιώτες; Θέλουμε ή δεν θέλουμε τέτοιες επενδύσεις; Θέλουμε να ξεφύγουμε από τον λεγόμενο budget τουρισμό, τύπου βάζουμε τα εισιτήρια και 200 ευρώ στην τσέπη και πάμε να περάσουμε μια βδομάδα το κατακαλόκαιρο στη Σέριφο ; Ποιό το όφελος για την οικονομία και τους επιχειρηματίες του νησιού;

Αν ρίξουμε μια ματιά στο Βαθύ της Σίφνου, όπου ένα πρότζεκτ υψηλών προδιαγραφών, το 5 αστέρων Elies Resorts, έδωσε μεγάλη προστιθέμενη αξία στο μέρος, (συμπαρασύροντας τις τιμές και των άλλων καταλυμάτων), αλλά και στο νησί, θα καταλάβουμε πως ο βιώσιμος τουρισμός υψηλών προδιαγραφών είναι η σωστή κατεύθυνση. Αλλιώς δεν μπορεί να έχει το νησί υψηλό εισόδημα με λιγότερους τουρίστες, αφού συμφωνούμε ΟΛΟΙ πως δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε περαιτέρω τον μαζικό καλοκαιρινό τουρισμό. Και φυσικά για αυτή τη στροφή –η οποία δεν χρειάζεται να είναι και… απότομη–, απαιτούνται οι σωστές υποδομές.

Κι εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με την νέα -αποφασίζουμε και διατάσσουμε- τακτική που θέλει να εφαρμόσει η δημοτική αρχή μέσω κανονιστικών αποφάσεων. Δηλαδή την αδυναμία της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εξυπηρετήσει πολίτες, επενδυτές και επισκέπτες, την μεταφέρει στο πεδίο της υποτιθέμενης προστασίας της ταυτότητας του νησιού, σχεδιάζοντας πρωτοφανείς απαγορεύσεις που ανήκουν σε άλλες εποχές και ολοκληρωτικά καθεστωτικά συστήματα.

Αλλά δεν νομίζουμε ότι θα είναι εύκολο να περάσουν αυτές οι κανονιστικές διατάξεις, οπότε τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πράξη.

Δείτε ΕΔΩ την κατατεθειμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας

One thought on “Το νέο μέτωπο «αντίστασης» μεταφέρθηκε στο Γάνεμα… 

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ says:

    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ.
    ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΟΜΩΣ;
    ΟΥΤΕ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ,ΟΥΤΕ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *