Η άγνωστη πανίδα της Σερίφου

Ο Δήμος Σερίφου σας προσκαλεί τo Σάββατο 13/4 και ώρα 19.30 στο Γυμνάσιο Σερίφου στη προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ”. Όπως μας πληροφορεί και η σχετική αφίσα, θα δούμε σπάνια ντοκουμέντα από το προσωπικό αρχείο του Θεόδωρου Λιβάνιου.

Τώρα όσον αφορά την… γνωστή πανίδα του νησιού, ο ιστότοπος του https://www.topoguide.gr/, ο οποίος ασχολείται με πεζοπορικά δίκτυα και διαδρομές μας δίνει πληροφορία για τη Σέριφο και τα χαρακτηριστικά είδη της πανίδας της.

Από θηλαστικοπανίδα το νησί το νησί δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο, αφού τα είδη μεγάλων χερσαίων θηλαστικών στην Σέριφο περιορίζονται στο κουνάβι (Martes foina) και τον σκαντζόχοιρο (Erinaceus roumanicus). Ο κατάλογος συμπληρώνεται από τα συνήθη τρωκτικά, εντομοφάγα και νυχτερίδες των Κυκλάδων.

Φυσικά, μεγαλύτερη σημασία έχει η παρουσία των θαλάσσιων θηλαστικών, όπως η Μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) και αρκετά είδη δελφινιών.

Σίγουρα η ορνιθοπανίδα παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Εκτός από τα πουλιά των φρυγανότοπων και των ημιορεινών λιβαδιών, θα βρούμε αρκετά αρπακτικά, είτε μόνιμα όπως το βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus), είτε εποχικά, όπως ο Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae), είτε περαστικά, όπως ο σφηκιάρης (Pernis apivorus) και ο φιδαετός (Circaetus gallicus).

Κοράκι (Corvus corax), στις κορυφές των βουνών του νησιού

Στους δύο αξιόλογους υγρότοπους του νησιού, στον Πλατύ Γιαλό και το Τσιλιπάκι, συναντάμε κατά καιρούς μια ενδιαφέρουσα ποικιλία παρυδάτιων ειδών, που αυξάνεται κατά την μετανάστευση, όπως ο Αργυροτσικνιάς (Ardea alba) και ο Λευκοτσικνιάς (Egretta garzetta). Αντίστοιχα, στους διάφορους εποχικούς υγρότοπους θα δούμε είδη πουλιών που ζουν κοντά στο νερό και είναι ταυτόχρονα ανεκτικά στην ανθρώπινη παρουσία καθότι οι περιοχές αυτές περιβάλλονται ή γειτνιάζουν με κατοικημένες ζώνες.

Στα μικρά ρυάκια που εκβάλλουν στις παραλίες (πχ. στο Λιβάδι) θα δούμε χαρακτηριστικά είδη αυτής της ζώνης, όπως η Λασποσκαλίδρα (Calidris alpina) και ο Λασπότρυγγας (Tringa glareola). Τέλος, την Άνοιξη, στα διάφορα ρυάκια και λούτσες μπορεί να συναντήσουμε ορτύκια, μπεκάτσες και μπεκατσίνια.

Τα ερπετά αντιπροσωπεύονται στη Σέριφο από τις σαύρες και τα σαμιαμίδια, τα αμφίβια και τα φίδια. Θα βρούμε τις δύο κοινές σαύρες του Αιγαίου, το Σιλιβούτι (Podarcis erhardii) και την Τρανόσαυρα (Lacerta trilineata), καθώς και τον Αβλέφαρο (Ablepharus kitaibelii).

Στις ξερολιθιές κρύβονται αναρίθμητοι Κυρτοδάκτυλοι (Mediodactylus kotschyi), ενώ σε παλιές εκκλησίες, ερειπωμένα καλύβια και βραχώδεις τοποθεσίες θα δούμε Σαμιαμίδια (Hemidactylus turcicus).

Το Σιλιβούτι (Podacris erhardii), κρύβεται στις ξερολιθιές και στις σχισμές των βράχων

Τα αμφίβια περιορίζονται σε δύο είδη, τον Ελληνικό Βαλτοβάτραχο (Pelophylax kurtmuelleri) και τον Πρασινόφρυνο (Bufotes viridis). Στους υγρότοπους και τις όχθες του φράγματος Στενού θα δούμε εύκολα Γραμμωτές Νεροχελώνες (Mauremys rivulata). Έχουν επίσης καταγραφεί τα φίδια Λιμνόφιδο (Natrix tessellata), Έφιος (Dolichophis caspius), Αγιόφιδο (Telescopus fallax) και Σπιτόφιδο (Zamenis situla). Σημειώνουμε ότι η περιβόητη Οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizeri), που ζει στην γειτονική Σίφνο, δεν υπάρχει στη Σέριφο.

Η topoguide έχει φτιάξει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με φωτογραφίες και περιγραφές 18 ειδών πανίδας της Σερίφου και την ονομάζει «Σέριφος topoguide». Εκτός αυτών η εφαρμογή καθοδηγεί τον χρήστη να εντοπίσει την περιοχή που απαντώνται τα είδη.

(Φωτογραφίες από https://www.topoguide.gr/ )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *