Τι μας έδειξε η 2η διαβούλευση ;

Το Σάββατο 11/05/2024 πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Σερίφου και η… πολυαναμενόμενη 2η φάση της διαβούλευσης με κατοίκους του νησιού πάνω στο ερώτημα “Τι Σέριφο θέλουμε;”.

Όπως διαβάζουμε στις ανακοινώσεις των διοργανωτών, συμπληρώθηκαν 24 ερωτηματολόγια, ενώ συμπληρώθηκαν και 18 ερωτηματολόγια που αφορούσαν την προηγούμενη φάση διαβούλευσης και θα προστεθούν στα 53 που είχαν συμπληρωθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Για να δούμε λίγο τα νούμερα: Από την πρώτη φάση έχουμε 53+18= 71 ερωτηματολόγια, δηλαδή αυτοί είναι όλοι και όλοι οι κάτοικοι του νησιού που θα μας καθορίσουν το «τι Σέριφο θέλουμε»; Διότι τα 24 που συμπληρώθηκαν στη δεύτερη διαβούλευση μάλλον συμπληρώθηκαν από κάποιους που είχαν πάει και στη πρώτη φάση. 

Να θέσω επί τάπητος κάποιες σκέψεις:

Ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού σύμφωνα με την απογραφή του 2021, είναι γύρω στα 1.250 άτομα. Από αυτούς αν βγάλουμε περίπου ένα 10% υπερήλικες και ένα 15% ανήλικους, μένουν κάπου λιγότερα από 1.000 άτομα που θα μπορούσαν δυνητικά να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο. Τα 71 ερωτηματολόγια εκπροσωπεύουν το 7% . Δηλαδή κάτω από το 10% των ενεργών δημοτών της Σερίφου ενδιαφέρονται για τη διαβούλευση «τι Σέριφο θέλουμε;». Κάτι λιγότερο από ένας στους δέκα!

Γιατί όμως;

Έχω μερικές ιδέες….

  • Η «καμπάνια» του όλου έργου εκ μέρους της δημοτικής αρχής δεν ήταν αρκετά πειστική…
  • Ο προϊδεασμός για τα αποτελέσματα ουσιαστικά έδειξε πως πιθανότατα να υπήρχε και μια συγκεκριμένη γραμμή… (δεν θα το αναλύσω περισσότερο αυτό, σκεφτείτε το μόνοι σας…)
  • Ο κος Σπιλάνης και η ομάδα του δεν συγκίνησαν τον Σερφιώτη και τον άφησαν αδιάφορο, μάλιστα κάποιοι που πήγαν στην πρώτη διαβούλευση δεν έκαναν καν τον κόπο να πάνε στη δεύτερη
  • Οι διοργανωτές μπορεί επίσης να μην ήθελαν πολύ κόσμο στη β’ διαβούλευση, για δικούς τους λόγους (;). Για αυτό το λόγο και η «προβολή της» ήταν μάλλον… περιορισμένη; Και δεν υπήρχε και δυνατότητα ζωντανής παρέμβασης; (ενώ στην αντίστοιχη διαβούλευση στην Πάρο υπήρχε…)

Ότι και να διαλέξετε από τα ανωτέρω, η ουσία είναι μία….

Πλήρης αποτυχία το εγχείρημα… Μια τρύπα στο νερό!

Τώρα η ανακοίνωση πως «Μετά την επεξεργασία και αυτών των αποτελεσμάτων, η μελετητική ομάδα θα καταθέσει τη τελική πρότασή της στο Δήμο», που την λέει ο ιστότοπος της «Σεριφιακής Αναγέννησης» μου δημιουργεί κάποια ερωτήματα. Θα καθορίσουν δηλαδή τα αποτελέσματα της μελέτης οι απόψεις της διαβούλευσης 70 δημοτών;

Και αν υποθέσουμε πως θα δουλέψουμε στατιστικά σε ένα δείγμα, τίποτα δεν δείχνει πως αυτό το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό…. Τα αποτελέσματα σε περιπτώσεις λάθους προσδιορισμού του εν λόγω αντιπροσωπευτικού δείγματος είναι γνωστά. Ολόκληρες έρευνες έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, οδηγούμενες σε λάθος συμπεράσματα. Και επειδή ο Δήμος έχει προαναγγείλει πως η μελέτη αυτή θα είναι οδηγός για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, κανείς μας ελπίζω δεν θα επιθυμούσε να βασιστούν αποφάσεις σημαντικές για την περαιτέρω πορεία του τόπου σε λάθος συμπεράσματα.

Παρ’ όλες τις ανησυχίες μας, θεωρούμε πως η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου γνωρίζει τι κάνει. Και δεν σκεφτόμαστε ΚΑΝΕΝΑ άλλο ενδεχόμενο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *