Προβολή της μεταλλευτικής Σερίφου στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ «Αγών»

Το Φεστιβάλ «Αγών» είναι ένα διετές  Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας, το οποίο γεννήθηκε και πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Η Πρώτη Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου- ΑΓΩΝ, προγματοποιήθηκε το 1996, κυρίως χάρη στην έμπρακτη και ένθερμη στήριξη της δημοσιογράφου της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Λένας Σαββίδη και της αρχαιολόγου Άννας Λαμπράκη, εκδότριας του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες». Το ίδιο το Φεστιβάλ ξεκίνησε ως εκδήλωση του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες». Έχοντας γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη, διοργανώνεται πλέον από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΓΩΝ.

To λιθόστρωτο μονοπάτι των μεταλλωρύχων

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε σε λίγες λέξεις την θεματική του Φεστιβάλ, θα λέγαμε πως αντικείμενό του είναι η αρχαιολογία με την ευρύτερη έννοια του όρου: αρχαιότητα, μεσαίωνας, λαϊκές τέχνες και παραδόσεις, βιομηχανική αρχαιολογία, πολιτιστική κληρονομιά, η δημιουργία νέων πολιτισμών μέσω της μετανάστευσης και του πολυφυλετισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, η καταγραφή του κάθε κόσμου που νομοτελειακά χάνεται, το σήμερα που γίνεται η αρχαιολογία του αύριο.

Στο φετινό Φεστιβάλ συμμετέχει η ταινία «Μετάλλων Τόποι: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο», μια παραγωγή της Eφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Υπουργείου Πολιτισμού, σε σκηνοθεσία Ιωάννη Σκοπετέα.

Η ταινία αναφέρεται στον «πολιτισμό των μεταλλείων και των μετάλλων», ιδίως του χαλκού, στη 2η και 3η χιλιετία π.Χ. στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τον αντίστοιχο πολιτισμό των μεταλλείων του 20ού αιώνα που εκμεταλλεύτηκαν τις τοποθεσίες των αρχαίων μεταλλείων ως τη δεκαετία του 1970 που έκλεισαν. Απαντά στο ερώτημα: Τι έχει απομείνει σήμερα από τα αρχαία και τα σύγχρονα μεταλλεία; 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ο Δήμος Σίφνου, η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Κοινότητα Ασγάτας της Κύπρου δημιούργησαν 11 νέα περιπατητικά μονοπάτια πάνω στη λεπτή γραμμή που ενώνει το παρελθόν των αρχαίων μεταλλείων με το σήμερα. Μας καλούν να τα περπατήσουμε στην Ασγάτα της  Κύπρου και στις Δυτικές Κυκλάδες – στη Σίφνο, τη Σέριφο και την Κύθνο. Η ταινία παρουσιάζει αυτές τις διαδρομές, τα αρχαιολογικά ευρήματα πάνω στις οποίες βασίστηκαν και τους ερευνητές που εργάστηκαν χρόνια ολόκληρα για να τις χαράξουν.

Screenshot

Το φετινό Φεστιβάλ θα διαρκέσει από την Δευτέρα 20/5 μέχρι και την Κυριακή 26/5. Η ταινία «Μετάλλων Τόποι: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο», διάρκειας 55’, θα προβληθεί την πρώτη ημέρα, 20/5.

Να σημειωθεί πως ανάμεσα στους χορηγούς του φετινού Φεστιβάλ συγκαταλέγονται και τα «Μεταλλεία Σερίφου».

Μπορείτε να απολαύσετε την ταινία εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *