Οι Κυκλάδες ξεχώρισαν με 33 “Γαλάζιες Σημαίες”

Για ακόμη μία χρονιά, μέσα στις ξεχωριστές ανακοινώσεις από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία”, βρέθηκαν σε περίοπτη θέση και οι Κυκλάδες.

Την εκδήλωση, για τις βραβεύσεις ακτών, μαρίνων και τουριστικών σκαφών, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 24 Μαΐου, άνοιξαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), Νίκος Πέτρου και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Η ξεχωριστή θέση της Ελλάδας

Με 625 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων ακτών κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600 και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών. Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής με 104 σημαίες, ενώ η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.252 ακτές, 733 μαρίνες και 141 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Οι “Γαλάζιες Σημαίες” των Κυκλάδων

Από τις Κυκλάδες συνολικά ξεχώρισαν 33 παραλίες, σε σχέση με τις 29 που ήταν το 2023. Συγκεκριμένα, η Σύρος μοιράστηκε την 1η θέση με τη Σαντορίνη, με 6 “Γαλάζιες σημαίες”, όπου ξεχώρισαν οι Αγκαθωπές, η Αζόλιμνος, η Βάρη, ο Γαλησσάς, το Κίνι και ο Φοίνικας, ενώ από τη Σαντορίνη ξεχώρισαν, Αγ. Γεώργιος, Βλυχάδα, Καμάρι 1, Καμάρι 2, Περίβολος και Περίσσα.

Από τον Δήμο Άνδρου, ξεχώρισαν, ο Μύλος Όρμου Κορθίου και η Δελαβόγια/Aneroussa Beach, από την Τήνο ο Αγ. Φωκάς/Μαραθιά και από την Μύκονο ο Καλαφάτης/Aphrodite Beach Resort. Από την Κύθνο και Κέα, διακρίθηκαν, οι παραλίες, Γιαλισκάρι, Κούνδουρος, Οτζιάς και Ποίσσες. Στην Πάρο, ξεχώρισαν, τα Λιβάδια, ο Λογαράς, η Μάρπησσα/Χρυσή και η Ακτή Πούντα ενώ στη Νάξο, Αγία Άννα/Μάραγκας, Άγιος Γεώργιος και Άγιος Προκόπιος. Τέλος στην Ίο, βραβεύτηκαν Μαγγανάρι, Μυλοπόταμος και Όρμος, στη Μήλο, ο Προβατάς και στη Σίφνο, Καμάρες και Πλατύς Γιαλός.

Το Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”

Η “Γαλάζια Σημαία” είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη “Γαλάζια Σημαία”, είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και “Καλή”, δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

(Πηγή: https://www.koinignomi.gr/, του Θοδωρή Καρατζούνη, 27/5/2024)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *