Τελικά είναι επικίνδυνα τα μονοπάτια των ελληνικών νησιών; Τι πρέπει να προσέξουμε στη Σέριφο για να μην έχουμε ανεπιθύμητα συμβάντα;
Πριν λίγες ημέρες στην Σύμη χάθηκε και βρήκε τραγικό θάνατο ο ανταποκριτής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ. Στην Κέρκυρα βρέθηκε στο Μαθράκι η σωρός του 55χρονου Αμερικανού που αγνοούνταν εδώ και τρεις μέρες, ενώ στη Σάμο, στο Κλήμα, βρέθηκε μετά από πέντε μέρες, νεκρός ο 74χρονος Ολλανδός τουρίστας, ο οποίος αγνοούνταν από την Κυριακή το απόγευμα.
Εν τω μεταξύ στην Αμοργό συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμού του 55χρονου Αμερικανού συνταξιούχου αστυνομικού Έρικ Κάλιμπετ, ο οποίος θέλησε να διασχίσει ένα μεγάλο μονοπάτι.
Τελευταίο συμβάν, οι δύο τουρίστριες από τη Γαλλία που αγνοούνται από την Πέμπτη 13 Ιουνίου στη Σίκινο, η μία εκ των οποίων επικοινώνησε την Παρασκευή με τον ιδιοκτήτη του καταλύματος που έμεναν στέλνοντας το εξής μήνυμα: «Έχω πέσει, δεν αισθάνομαι καλά».
Τι γίνεται τελικά στο μονοπάτια των νησιών μας;
Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: Οι ακατάλληλες συνθήκες για πεζοπορία (μεσημέρι, υψηλές θερμοκρασίες), ο ελλιπής εξοπλισμός και η μη ενημέρωση.
Η νησιωτική Ελλάδα υποφέρει όταν η χώρα μας πλήττεται από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που όσο περνάνε τα χρόνια θα συμβαίνει συχνότερα. Οι αρμόδιοι είναι σχεδόν σίγουροι ότι πολλοί ξένοι επισκέπτες δεν γνωρίζουν καλά ή δεν ενημερώνονται σωστά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική σωματική καταπόνηση στον καύσωνα. Έτσι, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους επιχειρούν διασχίσεις μονοπατιών σε συνθήκες καύσωνα, κινδυνεύοντας με αφυδάτωση, ηλίαση, καταπόνηση και τελικά σωματική κατάρρευση, σε μέρη απομακρυσμένα και δύσβατα.
Χαρακτηριστική η δήλωση του Δημήτρης Κατατζή, του επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της Σάμου, ο οποίος δήλωσε ότι οι αποστολές συχνά γίνονται πιο δύσκολες επειδή οι τουρίστες, που συχνά δεν υπολογίζουν τους κινδύνους, ”ξεφεύγουν από το δρόμο” για να δουν τοποθεσίες και αξιοθέατα και στη συνέχεια χάνονται. ”Χθες είδαμε ένα ζευγάρι [αλλοδαπών] να περπατάει σε ένα μονοπάτι στους 41 βαθμούς Κελσίου χωρίς καπέλα”, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. ”Αψηφά κάθε λογική”.
Ποια είναι η λύση για να σταματήσει αυτό το ντόμινο εξαφανίσεων των τελευταίων ημερών και να μην ξανασυμβεί στον επόμενο καύσωνα; Αλλά και για να το αποφύγουμε και σε άλλα νησιά, συμπεριλαμβανομένης και της Σερίφου;
«Θα ήθελα να δω περισσότερες κάμερες παρακολούθησης και καλύτερο φωτισμό αυτών των μονοπατιών», δήλωσε ο δήμαρχος Σύμης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας . «Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την τραγωδία (του θανάτου του Mόσλεϊ), είναι ότι αυτά τα μονοπάτια πρέπει να φροντίζονται καλύτερα, ώστε να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές».
Οι τοπικοί αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης την καλύτερη ενημέρωση των τουριστών, με έναν δημοτικό σύμβουλο στο νησί της Χίου να λέει ότι οι πεζοπορικοί σύλλογοι σε απομακρυσμένες περιοχές που έχουν την τεχνογνωσία και την ικανότητα να βελτιώνουν τα μονοπάτια θα πρέπει να υποστηρίζονται καλύτερα οικονομικά και τεχνολογικά, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μονοπάτια θα είναι λιγότερο επικίνδυνα.
Για τη Σέριφο και τα μονοπάτια της η κα Πηνελόπη Ματσούκα από την εταιρεία “Ανάβαση”που πρόσφατα τα περπάτησε όλα, μας είπε επιγραμματικά:
“Πριν από καμιά δεκαριά χρόνια έγινε στη Σέριφο μια μελέτη που πρότεινε την ανάδειξη 12 διαδρομών, κάποιες από τις οποίες σημάνθηκαν. Δυστυχώς η εργασία αυτή δεν ολοκληρώθηκε και, εκτός λίγων εξαιρέσεων, η κατάσταση βατότητας των μονοπατιών επιδεινώθηκε. Καλή βατότητα έχουν το μονοπάτι των Μεταλλωρύχων (ή μονοπάτι των Πλακών) το οποίο είναι στο μεγαλύτερο μέρος του πλακόστρωτο καθώς και ο χτιστός δρόμος που συνδέει τη Χώρα με το Λιβάδι. Σε σχετικά καλή κατάσταση είναι η και διαδρομή που συνδέει τη Χώρα με τον Καλλίτσο αν και σε κάποια τμήματα είτε έχουν δημιουργηθεί παρακαμπτήρια γιατί το παλιό μονοπάτι ανάμεσα στις ξερολιθιές έχει κλείσει τελείως ενώ σε άλλα σημεία ο πεζοπόρος αναγκάζεται να περπατά πάνω στον τοίχο αντιστήριξης αφού το υπόλοιπο φαρδύ μονοπάτι έχει καταληφθεί από τη βλάστηση.
Οι υπόλοιπες διαδρομές είναι – κάποιες εν μέρει και κάποιες εντελώς – δύσβατες. Σε πολλά τμήματά τους τα μονοπάτια είναι δυσδιάκριτα και συχνά ο πεζοπόρος αναγκάζεται να ελίσσεται ανάμεσα σε θάμνους που έχουν καταλάβει το μονοπάτι, οι οποίοι συχνά είναι και αγκαθωτοί.
Σε κάθε περίπτωση συνιστάται να περπατάτε με μακρύ παντελόνι και κλειστό παπούτσι.”
Εμείς θα επανέλθουμε σύντομα, διότι σε συνεργασία με την “Ανάβαση” έχουμε κάνει πλήρη καταγραφή και επικαιροποίηση όλων των πεζοπορικών διαδρομών στο νησί την οποία και θα δημοσιεύσουμε.
Οι επισκέπτες όμως αλλά και οι επίδοξοι περιπατητές θα πρέπει να πρώτον το αποφεύγουν σε συνθήκες καύσωνα και πάντα να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα εφόδια.
«Προσέχουμε για να έχουμε» το λέει και ο λαός…