Ισχυροί άνεμοι στο Ν. Αιγαίο – Προσοχή! Κίνδυνος για πυρκαγιές

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και καθώς παρατηρείται η εκδήλωση πυρκαγιών σε νησιά μας παρακαλεί όλους τους πολίτες, τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των νησιών του Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) λαμβανομένων υπόψη των κλιματολογικών παραγόντων του Νοτίου Αιγαίου (ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες κ.α.)  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους.

Ενημερώνουμε εκ νέου ότι βρίσκονται σε ισχύ η νέα Πυροσβεστική διάταξη 9/2024 (ΦΕΚ 2387/Β/2024) η οποία αντικαθιστά τις προγενέστερες Πυροσβεστικές Διατάξεις και ισχύει από 1/5/2024. Στην ανωτέρω Πυροσβεστική Διάταξη ορίζονται:

  • Το πεδίο εφαρμογής της.
  • οι Γενικές διατάξεις, οι απαγορεύσεις και περιορισμοί που αφορούν καύσεις (υπολειμμάτων καλλιέργειας, κλαδεμάτων, χορτολιβαδικών εκτάσεων, βοσκοτόπων κ.ά.), θερμές εργασίες, κάπνισμα μελισσών, χρήση φωτιάς στο ύπαιθρο.
  • τα μέτρα, απαγορεύσεις και οι περιορισμοί που αφορούν εύφλεκτες ουσίες, απορρίμματα, απόβλητα, ογκώδη αντικείμενα, χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ), χώρους λειτουργίας ανθρακοκαμίνων, ασβεστοκαμίνων και λοιπών εργαστηριακών συγκροτημάτων, πεδία βολής και ανοικτά σκοπευτήρια, την καύση πυροτεχνημάτων κ.λπ. ειδών πυροτεχνίας, ιπτάμενα φαναράκια και τη χρήση συσκευών στερεών, υγρών και αερίων καυσίμων.
  • οι γενικές απαγορεύσεις, άλλες ενέργειες και δραστηριότητες στην ύπαιθρο και εργασίες σε δασικό περιβάλλον, Γεωργικά, δασικά και λοιπά μηχανήματα

Ο έλεγχος τήρησης των ανωτέρω ανήκει στα πυροσβεστικά όργανα και σε περίπτωση μη τήρησης των διαλαμβανομένων στην ανωτέρω Πυροσβεστική Διάταξη θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα. Επιπλέον προβλέπονται ποινές και κυρώσεις από τον Ποινικό Κώδικα ή του άρθρου 26 του ν. 2801/2000 (Α’ 41). Αλλά και περαιτέρω κυρώσεις από άλλες υπηρεσίες, όπως Δασική Υπηρεσία, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.λπ.

Διαβάστε εδώ Οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών:

Ισχυροί άνεμοι στο Ν. Αιγαίο – Προσοχή! επικινδυνότητα για πυρκαγιές

(Πηγή: https://www.kykladiki.gr/, 19/6/2024)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *