Η επόμενη μέρα στο νησί…

Μπήκε σήμερα ο Ιούλιος και το νησί μαζεύει τα κομμάτια του σε μια προσπάθεια αποτίμησης της ζημιάς και ανασυγκρότησης μετά την μεγάλη πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών. 

Ξεκινάμε από το ό,τι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, αφού δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Ενδεικτικό όσον αφορά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, είναι το γεγονός ότι στην αποδελτίωση της Κυριακής υπήρχαν τουλάχιστον 700 αναφορές στην φωτιά της Σερίφου. Να σημειώσουμε πως τέτοιου είδους δημοσιότητα την απευχόμαστε και καλό θα ήταν να μην την ξαναδούμε…

Ακόμα και ο Πρωθυπουργός, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρθηκε στη φωτιά της Σερίφου: «[…] Επόμενο θέμα, η μεγάλη και ασύμμετρη μάχη που δίνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και τις πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι. Χθες ήταν μία δύσκολη μέρα, με αντίξοες συνθήκες με ανέμους 8-9 μποφόρ και πολλές φωτιές στην Αττική, από την Κερατέα έως την Πάρνηθα και τον Ασπρόπυργο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στη Σέριφο».

Ερωτήματα χωρίς απάντηση

Η άφιξη των πυροσβεστικών δυνάμεων από Αθήνα, έγινε έγινε γύρω στις 03:00 μετά τα μεσάνυχτα, και οι ενισχύσεις από Σύρο έφτασαν στο νησί λίγο μετά τις 23:00, καθώς το πλοίο που τους μετέφερε δυσκολεύτηκε να δέσει στη Σέριφο λόγω των ανέμων και να αποβιβάσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Μέχρι τότε, στο μέτωπο των 15 χιλιομέτρων επιχειρούσαν τέσσερις πυροσβέστες (δύο μόνιμοι και δύο εποχικοί), με ένα όχημα, υδροφόρες του δήμου, και με τη συνδρομή των κατοίκων οι οποίοι “μαζέυανε πυροσβεστήρες από καταστήματα και τρέχανε να βοηθήσουν”, όπως μας μετέφερε έγκυρη πηγή από τη Σέριφο. 

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει πάντως είναι γιατί σε μία ημέρα υψηλής επικινδυνότητας και τόσο δυνατών ανέμων, όπως η χθεσινή, η πρόληψη στο νησί αρκέστηκε σε τέσσερις πυροσβέστες κι ένα όχημα. «Αυτό γίνεται βάσει του σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου και ανάλογα με την κατάσταση της ημέρας οι δυνάμεις αλλάζουν και ενισχύονται», απάντησαν στους δημοσιογράφους του news247.gr που έθεσαν το ερώτησμα, από το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής, με τον Δήμαρχο του νησιού να παραδέχεται πως «ίσως θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότεροι πυροσβέστες εδώ».

Το ερώτημα πάντως, ουσιαστικά, δεν απαντήθηκε…

Απολογισμός της καταστροφής και ΜΜΕ

Μέχρι αυτήν την ώρα γνωρίζουμε πως έχουν καεί σίγουρα δύο σπίτια, ένα εκκλησάκι και απομένει η καταμέτρηση των στρεμμάτων της βλάστησης που κάηκε. Σύμφωνα με το https://www.sustainablecyclades.gr/, κάηκε το ¼ του φυσικού τοπίου της νοτιοανατολικής Σερίφου –συμπεριλαμβανομένων περιοχών εντός Natura. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η φωτιά πέρασε πάνω από τα σπίτια καίγοντας μόνο τον περιβάλλοντα χώρο. Κάηκαν και εσωτερικά κάποιες αποθήκες κοντά στην περιοχή που γίνεται η καύση σκουπιδιών.

Εδώ μπορείτε να δείτε και πλάνα με την καμμένη περιοχή από την μεριά της θάλασσας:

(Πηγή: https://www.facebook.com/watch?v=1226393782144695

Πολλά από τα ΜΜΕ του κέντρου αλλά και της Περιφέρειας χρησιμοποίησαν τις εικόνες που πρώτο το ecoserifos έδωσε στη δημοσιότητα. Αυτό δεν αποδεικνύει κάτι, ούτε ευλογάμε τα γένια μας αλλά θελήσαμε να συμβάλλουμε από τη σκοπιά μας στη δημοσιοποίηση της καταστροφής, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την ευαισθητοποίηση και ίσως να αυξήσει και την επαγρύπνηση ώστε να μην έχουμε στο μέλλον και επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

Και ίσως και να ευαισθητοποιηθούν και οι αρμόδιοι, αφού είναι σε όλους γνωστό πως τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων έχουν τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *