ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Αδέσποτοι οι δήμοι για τη φροντίδα των ζώων»

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος στο άρθρο της Τασούλας Επτακοίλη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή 30 Ιουνίου.

Το άρθρο αναφέρεται στο νόμο 4830 του 2021, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι δήμοι υποχρεούνται ως πρωτοβάθμιοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να αναλάβουν στο πλαίσιο της αποκέντρωσης την πλήρη διαχείριση των αδέσποτων. Με λίγα λόγια, έχουν τις εξής υποχρεώσεις:

  • Σύνταξη ολοκληρωμένου επιχειρησιακού προγράμματος για τη διαχείριση των αδέσποτων
  • Εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς ως προς το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς
  • Σήμανση των αδέσποτων σκύλων και γατών
  • Δωρεάν σήμανση, στείρωση και εμβολιασμό των ζώων των φιλοζωικών οργανώσεων, ποιμένων και ευπαθών ιδιοκτητών ή αναδόχων
  • Ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων ζώων
  • Παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών
  • Δημιουργία σημείων παροχής τροφής και νερού για τα αδέσποτα

Και φυσικά υπάρχουν και προαιρετικές ενέργειες που περιγράφονται στο νόμο, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι οι Δήμοι να προβούν, όπως η συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και η χορήγηση δωρεάν τροφής και φαρμάκων προς αυτές.

Το άρθρο της κας Επτακοίλη περιγράφει την –όχι και τόσο καλή– κατάσταση που επικρατεί σε κάποιους Δήμους, μεταξύ των οποίων οι Σέρρες, η Θεσσαλονίκη, η Εύβοια, τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Ναύπακτος, η Ξάνθη, αλλά και νησιά όπως η Κάρπαθος, η Δυτική Σάμος, ή Αίγινα, η Νάξος…

Γίνεται φυσικά μνεία και σε συνεπείς δήμους, όπως ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, η Πάτρα, η Σύρος, η Σαντορίνη, η Ανατολική Σάμος, ο Δήμος Ιωαννιτών και άλλοι, όπως περιγράφουν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μέλη των κατά τόπους φιλοζωικών σωματείων.

Η ουσία είναι πως η εφαρμογή του νόμου επαφίεται στον πατριωτισμό του εκάστοτε δημάρχου… Και αυτό διότι όπως αποδεικνύεται, τρία ολόκληρα χρόνια μετά τη ψήφιση του νόμου, δεν έχει συσταθεί κανένα θεσμικό όργανο ή μηχανισμός ελέγχου για την εφαρμογή του από τους Δήμους! Προβλεπόταν η ίδρυση μιας Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης με το άρθρο 39 του νόμου, αλλά μέχρι σήμερα –επαναλαμβάνουμε τρία ολόκληρα χρόνια μετά–, δεν έχει συσταθεί…

Θέλετε να μιλήσουμε και για το τι (δεν) γίνεται στη Σέριφο, ή να το αφήσουμε να επανέλθουμε μια άλλη στιγμή;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *