Γιώργος Χατζημάρκος: «Τα νησιά μας στοχοποιούνται για την επιτυχία τους»

Την απογοήτευσή του για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που παρουσιάστηκε από τους μελετητές στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Σημείωσε ότι το περιφερειακό συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία 16 παρατηρήσεις επί του σχεδίου που θα κατατεθούν στα αρμόδια υπουργεία στο πλαίσιο της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

«Είμαι απογοητευμένος. Περίμενα για ένα τόσο σοβαρό σχέδιο να είναι πολύ πιο καλά δουλεμένο και να αποφεύγει λάθη του παρελθόντος. Περίμενα ότι θα άνοιγε το παράθυρο σε μία πραγματικά νέα εποχή, πράγμα που δεν ισχύει. Εντοπίσαμε 16 σημεία στα οποία έχουμε εστιάσει τα οποία αποτελούν τις δικές μας παρατηρήσεις-προτάσεις προς την κυβέρνηση οι οποίες θα αγωνιστούμε να περάσουν», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος σημειώνοντας ότι αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι η ανάπτυξη δαιμονοποιείται. «Επιστρέφουμε δεκαετίες πίσω. Ντρέπεσαι πια να πεις ότι έχουμε μία οικονομία η οποία πηγαίνει καλά. Λες και ξεπεράσαμε τα δημοσιονομικά προβλήματα… Λες και δεν είμαστε η χώρα που έζησε μία 10ετία απόγνωσης λόγω της οικονομικής κρίσης. Φαίνεται ότι δεν βάζουμε μυαλό. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς γίνεται», είπε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι το Νότιο Αιγαίο έχει φέρει τη συνταγή της επιτυχίας πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (είτε την αποδέχεται κανείς είτε όχι).

Το Νότιο Αιγαίο είναι η μόνη ελληνική περιφέρεια στην οποία αυξήθηκε ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2021 και παρουσιάζει τα καλύτερα ποιοτικά στοιχεία σε δημογραφικό επίπεδο. Όσοι είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό (λόγω της οικονομικής κρίσης) επέστρεψαν στον τόπο τους, διαπιστώνοντας ότι το Νότιο Αιγαίο τους προσφέρει ευκαιρίες και δυνατότητες να χτίσει κανείς το μέλλον που ονειρεύεται. Όλα αυτά, όπως είπε οφείλονται στην άνθηση της οικονομίας.

«Το χωροταξικό του τουρισμού δεν απέφυγε κάτι θεμελιώδες, τις οριζόντιες λύσεις. Ένα φάρμακο δεν μπορεί να κάνει για όλη την Ελλάδα. Θα πρέπει να σταματήσει πλέον αυτή η αντίληψη. Ελπίζαμε ότι θα είχαμε πάρει το μάθημά μας και ότι θα γυρνούσαμε σελίδα στη δημόσια διοίκηση. Θέλουμε τον χωροταξικό σχεδιασμό και την τάξη. Το υποστηρίζουμε. Περιμέναμε ωστόσο ένα πολύ καλύτερα δουλεμένο σχέδιο το οποίο έρχεται να καθορίσει τις ζωές μας. Η οριζόντια πρόβλεψη για όλη την Ελλάδα, είναι απαράδεκτη», ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος, προσθέτοντας ότι τα νησιά έχουν στοχοποιηθεί για την επιτυχία τους.

«Δεν θα δεχθούμε ποτέ ότι θα απαγορευθεί η ανάπτυξη. Θέλουμε πρόοδο σε όλα τα επίπεδα.. Τα νησιά μας στοχοποιούνται για την επιτυχία τους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Πάμε ως χώρα να κάνουμε ένα παγκόσμιο πείραμα, να πάρουμε διοικητικά μέτρα κατά της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη δεν είναι έργο του σατανά. Κάνει τον ήλιο να βγαίνει το πρωί για όλους».

Οι βραχονησίδες

Την αντίδρασή του για την διάταξη που …απαγορεύει την τουριστική ανάπτυξη των βραχονησίδων εξέφρασε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης, λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει η ΠΝΑι να απαγορευθεί η ανάπτυξη και αυτών των νησιών.

«Για εμένα δεν υπάρχουν βραχονησίδες. Υπάρχουν μόνο νησιά. Σε αυτά τα νησιά το πολεοδομικό σχέδιο προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει καμία ανάπτυξη. Γιατί μια χώρα που βρίσκεται σε αυτή τη γειτονιά του πλανήτη τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο με τις συγκεκριμένες γεωπολιτικές προκλήσεις και το συγκεκριμένο περιβάλλον γειτονίας, δεν θέλει να είναι ασφαλέστερη; Με θλίβει πολύ αυτό και θα παλέψουμε όχι απλά να απαλειφθεί η διάταξη αυτή, αλλά η γενικότερη αντίληψη. Αυτό που πρέπει να προστατεύσουμε στα νησιά αυτά, λέγεται σημαία. Η ΠΝΑι πήγε στο Φαρμακονήσι να κάνει δρόμο, στη Στρογγύλη να κάνει προβλήτα, στη Ρω να φτιάξει λιμάνι. Δεν θα δεχθώ ποτέ ότι πρέπει να απαγορεύουμε την ανάπτυξη σε αυτούς τους τόπους. Ζητάμε ακριβώς το αντίθετο. Πριμοδότηση σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο».

Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου αναφέρθηκε επίσης στην καταδικαστική απόφαση της Δικαιοσύνης για τον ραδιοφωνικό παραγωγό Τώνη Μαρτίνη. Δήλωσε ότι αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του δέχθηκαν εμμονική συκοφάντηση. Σημείωσε ότι έκανε υπομονή για πολλά χρόνια. Ωστόσο αποφάσισε να ακολουθήσει τη δικαστική οδό καθώς ο συγκεκριμένος ραδιοφωνικός παραγωγός διακινούσε τα πιο απίθανα και ευφάνταστα (συκοφαντικά) σενάρια τόσο για τον ίδιο όσο και για στενούς του συνεργάτες. Έπειτα από τέσσερα χρόνια καταδικάστηκε για 16 περιπτώσεις ο ίδιος ο ραδιοφωνικός παραγωγός όσο και η εταιρεία στην οποία ανήκει ο ραδιοφωνικός σταθμός. «Χρώσταγα τον αγώνα αυτό στους συνεργάτες μου αλλά και στα παιδιά μου», είπε ο κ. Χατζημάρκος.

Σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα ο περιφερειάρχης είπε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, ενώ η Frontex και η Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν έναν πιο παρεμβατικό ρόλο όσον αφορά στην φύλαξη.


(Πηγή: https://www.kykladiki.gr/, από www.dimokratiki.gr, 6/9/2024)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *