Τις τελευταίες ημέρες ο ημερήσιος τύπος κατακλύζεται από άρθρα για την ακρίβεια. Οι αρθρογράφοι εστιάζουν κυρίως σε δύο πράγματα: Καύσιμα και σουπερμάρκετ.
Όντως η τιμές των καυσίμων ξαναπήραν τον ανήφορο και πάλι η οποιαδήποτε επικείμενη εξόρμηση με τροχοφόρο σε βάζει σε δεύτερες σκέψεις…
Διαβάζουμε πως η τιμή της αμόλυβδης εκτός Αθηνών έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ, με ακριβότερη περιοχή –ποια άλλη–, τις Κυκλάδες, με 2.136 το λίτρο.
Ενδεικτικά, στα Δωδεκάνησα 2,069, στη Λευκάδα 1,983, στην Ευρυτανία 1,983 ευρώ το λίτρο.
Πάντως σημερινές τιμές (21/3/24) από Σέριφο, δείχνουν την αμόλυβδη των 95 οκτανίων στα 2,269 και την «κατοστάρα» στα δυσθεώρητα 2,499, σχεδόν 2,5 ευρώ το λίτρο.
Για το σουπερμάρκετ να μη το συζητήσουμε…. Τα περισσότερα προϊόντα θα τα βρεις από 10 έως 20% πιο ακριβά, αλλά υπάρχουν και κάποια τα οποία σπάνε ρεκόρ! Συγκεκριμένα αγοράσαμε ένα μπουκάλι ουίσκι premium 42 ευρώ, ενώ στον Σκλαβενίτη στην Αθήνα το βρίσκεις με 26,5! Αυτό είναι περίπου 63% παραπάνω… Θα μου πεις το ουίσκι δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης…. Σύμφωνοι αλλά είναι ενδεικτικό του τι γίνεται. Και μην ξεχνάμε πως την καλοκαιρινή περίοδο το αλκοόλ είναι από τα προϊόντα με ιδιαίτερη ζήτηση στα νησιά.
Αν αναζητάτε λύση, μην είστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, διότι υπάρχουν δύο παράγοντες οι οποίοι, είτε πραγματικά, είτε ως δικαιολογία διατηρούν αυτές τις σημαντικές διαφορές τιμών στα νησιά: Τα μεταφορικά και ο τουρισμός… Έτσι κάθε πραγματική ανατίμηση περνάει στα νησιά διογκωμένη, ενώ για την καλοκαιρινή περίοδο που αυξάνεται η κατανάλωση λόγω τουρισμού δεν είναι και σπάνια τα φαινόμενα αισχροκέρδειας (τόσο σε προϊόντα όσο και σε υπηρεσίες), με τη λογική της «αρπαχτής» και τη δικαιολογία φυσικά των μεταφορικών…
Απόρροια αυτών το γνωστό φαινόμενο παραθεριστές που έχουν εδώ σπίτι, ή που έρχονται για διακοπές πάνω από 2-3 μέρες να κουβαλάνε από την Αθήνα ή από αλλού, τους καφέδες τους, το αλκοόλ τους, το λάδι τους, ακόμα και νωπά προϊόντα, αποδυναμώνοντας τον τοπικό τζίρο.
Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Σέριφο, αλλά σε όλα σχεδόν τα νησιά. Μπορούμε να μιλήσουμε για μια από τις επιπτώσεις της νησιωτικότητας (και την αδυναμία της κεντρικής διοίκησης να επέμβει…).