Αναδημοσιεύουμε το άρθρο της κας Άννα Σκιαδά από το φύλλο της εφ. ΣΕΡΙΦΟΣ, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2023.
Η Σέριφος άλλαξε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ραγδαίοι οι μετασχηματισμοί της με την επέλαση του τουρισμού. Το νησί ζει στα όριά του τους καλοκαιρινούς μήνες, δε χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε.
Έχουν βεβαίως πραγματοποιηθεί έργα, ανατέθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές μελέτες. Με την ευκαιρία των αυτοδιοικητικών εκλογών έγιναν και οι αντίστοιχες κριτικές τόσο για τα υλοποιημένα έργα όσο και για τους τρόπους ανάθεσής τους. Η ανανέωση θητείας για την επόμενη πενταετία του Δημάρχου μας, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στο επιτελείο του, είναι γεγονός.
Προχωρούμε λοιπόν και ας μου επιτραπεί, παραμένουμε σε εγρήγορση εκφράζοντας τις ανησυχίες μας.
Έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα ότι ο υπέρ τουρισμός αλλοιώνει τη μορφή του νησιού, ξεπατώνει την κοινωνία του, προκαλεί ανισορροπίες κοινωνικές. Πολλά θέματα παραμένουν άλυτα ενώ εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται πυροσβεστικά: Ο βιολογικός, η διαχείριση του νερού, οι χώροι στάθμευσης, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ανεξέλεγκτη εκκω φαντική μουσική και εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων τους και γενικά η αδυναμία διαχείρισης και επιβολής τάξης στο δημόσιο χώρο. Όλα αυτά μαζί συμπαρασύρουν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις την οικιστική εξέλιξη ενώ συντελούν στη ταχύτατη μορφολογική αλλοίωση τόσο των οικισμών όσο και των περιοχών εκτός σχεδίου, με την εκτός σχεδίου δόμηση να παραμένει σε αναστολή.
Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα για την πολιτική του Δήμου μας που ζητούν απαντήσεις και ευρύτερες συνεργασίες, αν ο στόχος του παραμένει η καλύτερη διαβίωση των δημοτών, η καθημερινότητα τους και η επίλυση των προβλημάτων που απορρέουν, θέματα όπως ο βιολογικός και η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι άρα πρώτες προτεραιότητες. Γνωρίζουμε ότι έχουν ανατεθεί μελέτες, αλλά μέχρι την υλοποίησή τους τί γίνεται; Πώς αξιολογούνται οι πραγματικές ανάγκες του νησιού μας; Βρισκόμαστε στις αρχές του 2024. Πολεοδομικό Σχέδιο δεν υφίσταται, ώστε να καθορίζονται τυχόν επεκτάσεις ορίων οικισμών, χρήσεις γης και όροι δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές. Οι νέες τουριστικές μεγάλες επενδύσεις είναι προ των πυλών. Η επίσημη ενημέρωση ελλιπής έως ανύπαρκτη. Ευτυχώς που υπάρχει η εφημερίδα και μας επικοινωνεί τα νέα.
Μάθαμε λοιπόν τυχαία ότι προχωρεί και η μελέτη και κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης σε περιοχή του νησιού μας όπου βρίσκονται οι ομορφότερες παραλίες του. Εκφράζουμε εύλογα την ανησυχία μας για την προχειρότητα αξιολόγησης των δεδομένων και των επιλογών. Μήπως θα έπρεπε τόσο σημαντικές αποφάσεις να αποτελούν αντικείμενο συνεργασιών με κατοίκους, επαγγελματίες και εξειδικευμένους επιστήμονες που βρίσκονται επί τόπου; Μήπως η έννοια να καλύψουμε τρέχουσες ανάγκες μας οδηγεί σε επιλογές που θα μας υποχρεώσουν να είμαστε συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις χάνοντας “το αύριο” του νησιού;
Ποιά είναι η ευρύτερη περιβαλλοντική θεώρηση του δήμου και βάσει αυτής ποιά η προσέγγιση των ανωτέρω θεμάτων καθώς και του κυκλοφοριακού καλοκαιρινού χάους; Με ποιά μέτρα στοχεύει να αντιμετωπίσει τον τεράστιο αριθμό IX αυτοκινήτων ενοικιαζόμενων και μη; Είναι εφικτό να διατυπωθεί κορεσμός και πώς; Μπορεί να συζητηθεί, σε μικρές ομάδες έργου με εκπρόσωπους από όλους τους ενδιαφερομένους, να προβλεφτεί και να οργανωθεί μετακίνηση χωρίς IX τουλάχιστον στη διαδρομή Λιβάδι Χώρα, για συγκεκριμένο ωράριο, πριν ξανάρθει το καλοκαίρι και μας βρει απροετοίμαστους;
Επίσης η επιλογή νέων χώρων στάθμευσης, που με το πέρας της κατασκευής τους έχουν ήδη ξεπεραστεί, δε συμβάλλει στην αναβάθμιση της καθημερινότητάς μας. Η πολιτική για περιορισμό των αυτοκινήτων και για ενίσχυση τους καλοκαιρινούς μήνες των ΜΜΜ, η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου, ο έλεγχος της παραβατικότητας είναι συνθήκες ικανές να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα πραγματικά βιώσιμο νησί.
Άννα Σκιαδά, αρχιτέκτων DESAPARIS, τ. Πρόεδρος και τ. μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερίφου