Αμπελουργία και Μεταλλευτική

Μια περίεργη συνύπαρξη στην Σέριφο του περασμένου αιώνα

Η Σέριφος εκτός από τον ορυκτό της πλούτο ήταν γνωστή και για τα αμπέλια της. Μάλιστα και σήμερα η ποικιλία Σερφιώτικο είναι ταυτοποιημένη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας με το όνομα της περιοχής, ενώ η κυκλαδική ποικιλία Ψαροσύρικο καλλιεργείται στο νησί, μεταξύ άλλων.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ενώ συνήθως στη σημερινή εποχή δραστηριότητες όπως η εξόρυξη και η γεωργία θεωρούνται ανταγωνιστικές ως προς τις χρήσεις γης, η αμπελουργία στο νησί της Σερίφου συνυπήρχε ανέκαθεν με την μεταλλευτική δραστηριότητα.

Μάλιστα σε μεγάλο βαθμό τα αμπέλια τα δούλευαν οι ίδιοι οι μεταλλωρύχοι ή οι οικογένειές τους, για να έχουν με αυτόν τον τρόπο ένα δεύτερο, συμπληρωματικό εισόδημα. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός πως όταν άρχισε να παρακμάζει η μεταλλευτική δραστηριότητα στο νησί και τελικά τα μεταλλεία έκλεισαν οριστικά την δεκαετία το ’60, παράλληλα ατόνισε και η αμπελοκαλλιέργεια χάνοντας την αίγλη του παρελθόντος, όταν δηλαδή το ένα τρίτο περίπου του νησιού, κοντά στα 30.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης καλυπτόταν με αμπέλια.

Σήμερα γίνονται σοβαρές προσπάθειες να αναβιώσει η αμπελοκαλλιέργεια για οινοποιήσιμα σταφύλια και να προωθηθούν τοπικές Κυκλαδίτικες ποικιλίες. Εκτός από το  “Σερφιώτικο” και το “Ψαροσύρικο”, ενδείκνυνται και οι “Μαντηλαριά”, “Μονεβασιά”, “Τσαμπάτο”, “Πλατύραχο”, “Αηδάνι” και “Ασύρτικο”, οι οποίες αποδίδουν σε ξηρικές καλλιέργειες και είναι προσαρμοσμένες στο μικροκλίμα των Κυκλαδίτικων νησιών με την μεγάλη ξηροθερμική περίοδο και τις περιορισμένες βροχοπτώσεις.

Για τους γευσιγνώστες, να πούμε και λίγα λόγια για τις ποικιλίες Σερφιώτικο και Ψαροσύρτικο.

Το Σερφιώτικο είναι ο αμέσως καλύτερος τρόπος να βρεθείτε κοντά στο νησί… όπου κι αν βρίσκεστε! Τα αμπέλια της ποικιλίας μεγαλώνουν στα ξηρικά εδάφη της Σερίφου και μας δίνουν ένα κομψό λευκό κρασί που διακρίνεται από τα μεταξένια αρώματα πεπονιού, πράσινου μήλου και τις διακριτικές νότες εσπεριδοειδών. Η οξύτητά του δίνει μια πολύ καλή ένταση.

Το Ψαροσύρτικο είναι μια σχετικά σπάνια και ενδιαφέρουσα ποικιλία. Είναι ερυθρός οίνος με εντυπωσιακό ρουμπινί χρώμα και με αρκετά έντονη μύτη όπου κυριαρχούν τα αρώματα κόκκινων κερασιών και  φρούτων του δάσους. Βγάζει μεσαίο σώμα με αρκετές μαλακές τανίνες, φρούτα του δάσους, αρώματα βανίλιας και βοτανικές νότες. 12,5% αλκοόλ και μέτρια οξύτητα. Μέτρια πιπεράτη επίγευση με νόστιμο φρούτο. 

Kαι για να είμαστε και ενημερωμένοι, το πιό γνωστό Σερφιώτικο οινοποιείο είναι του Χρυσολωρά, το οποίο μπορείτε κιόλας να επισκεφθείτε:

https://www.chrysoloras.gr/

One thought on “Αμπελουργία και Μεταλλευτική

  1. Pingback: Αμπελουργία και Μεταλλευτική | ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *