Μετά τη Τήνο… η Σέριφος!

Ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου να μελετήσει το επίπεδο ανάπτυξης της Τήνου υπό την πίεση του τουρισμού. Το επόμενο νησί αντίστοιχης  μελέτης θα είναι η Σέριφος

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ανέλαβε η υποψήφια Δήμαρχος Τήνου, Αναστασία Ψάλτη, η οποία ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου την εκπόνηση μελέτης που αφορά την στρατηγική βιωσιμότητας που πρέπει να ακολουθήσει το νησί για να επιτύχει μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτό που ώθησε την κα Ψάλτη σε αυτή την πρωτοβουλία, αφορά τον προβληματισμό της μεταξύ άλλων, σχετικά με το κατά πόσο η Τήνος με τις μεγάλες τουριστικές ροές αναπτύσσεται ισόρροπα ή κάποιοι κλάδοι μένουν πίσω.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νησιών των Κυκλάδων, είναι η έλλειψη στρατηγικής. Η τουριστική πίεση που δέχονται σήμερα είναι τόσο καθοριστική, που δυστυχώς κινδυνεύουν να απολέσουν τόσο την εικόνα τους όσο και τη λειτουργία της κοινωνίας τους. Η ταχύτητα με την οποία όλα συμβαίνουν είναι ασύλληπτη. Αλλαγές που χρειάζονταν χρόνια για να ολοκληρωθούν στο παρελθόν, σήμερα απαιτούν μια δεκαετία» λέει στο in.

Η μελέτη που ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο από την υποψήφια Δήμαρχο του νησιού Αναστασία Ψάλτη,  και είναι σε πλήρη εξέλιξη έχει τίτλο: «Ολοκληρωμένη Μελέτη βιώσιμης ανάπτυξης της Τήνου υπό το πρίσμα της τουριστικής πίεσης». Το αντικείμενο της μελέτης αυτή τη στιγμή έχει συμβασιοποιηθεί και από το Δήμο Σερίφου. «Τα κυκλαδονήσια αντιλαμβάνονται ότι είναι η μόνη λύση τους» προσθέτει.

Κίνητρα παραμονής στο νησί όλο το χρόνο

Αυτό στο οποίο επιμένει η κα Ψάλτη αφορά την ανάγκη ισομερής ανάπτυξης για όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Θεωρεί επίσης πως ακολουθώντας συγκεκριμένη στρατηγική θα μπορέσει ο τουρισμός που άλλωστε αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Τήνου, να δώσει ώθηση και στους παραγωγούς αλλά και στον οικοδομικό κλάδο. Εμείς συμπληρώνουμε πως για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.

Η κα Ψάλτη παράλληλα υποστηρίζει πως το νησί πρέπει άμεσα να κοιτάξει και το δημογραφικό στοιχείο. Έχουμε αναφερθεί στο in πολλές φορές με την ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών της χώρας και τα νησιά μας δεν αποτελούν εξαίρεση. Η κα Ψάλτη ξεκαθαρίζει πως πρέπει να δοθούν κίνητρα σε οικογενειάρχες και επιχειρηματίες καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου ώστε να επιλέξουν να παραμείνουν στο νησί ή και ακόμη καλύτερα να μετοικίσουν μόνιμα σε κάποιο από τους οικισμούς του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *