Τι συμβαίνει τελικά στη Σέριφο;

Είναι παράδειγμα προς αποφυγή η διαχείριση των κοινών στο νησί; Είναι ένα ερώτημα που το απευθύνουμε παντού. Εν τω μεταξύ κάποια δημοσιεύματα μπορεί να είναι καταγγελτικά και να ξεσηκώνουν υποτίθεται αντιδράσεις, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όμως,  ούτε της δικής μας φιλοσοφίας, ούτε του τρόπου έκφρασής μας. Το ξεκαθαρίζουμε αυτό ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Διαβάσαμε λοιπόν χθες στον ηλεκτρονικό Αθηναϊκό τύπο, και συγκεκριμένα στο «www.news247.gr» ένα άρθρο με τίτλο: «Ιατρείο Σερίφου… ένα καλοκαίρι μετά – Κυκλάδες δύο ταχυτήτων». Αν μη τι άλλο, διαβάζοντας το κείμενο δεν μας μένει παρά μια πικρή αίσθηση για την ολιγωρία, την απραξία και τις χαμένες ευκαιρίες.

Το άρθρο συνοψίζει τα προβλήματα του τομέα υγείας των Κυκλάδων παίρνοντας –δυστυχώς– σαν παράδειγμα την Σέριφο(!), μιλώντας για «ελλείψεις προσωπικού, κανένα επίδομα μετακίνησης, σίτισης ή στέγασης και αδιαφορία των τοπικών αρχών». Απαριθμώντας τα πραγματικά προβλήματα του μόνιμου γιατρού της Σερίφου, αναδεικνύεται το προσωρινό της λύσης που προκρίθηκε αυτό το καλοκαίρι με την επιδότηση έκτακτου υγειονομικού προσωπικού για 2-3 μήνες. Ο χειμώνας έρχεται και τα προβλήματα στελέχωσης έρχονται και πάλι να προστεθούν στα υπάρχοντα της μη θέσπισης κινήτρων, όπως επίδομα στέγασης, σίτισης και μετακίνησης.

Τελικά, «μια από τα ίδια…» είναι το τελικό συμπέρασμα, με την καθ’ ύλην αρμόδια δημοτική αρχή να αδιαφορεί, φορτώνοντας στο γιατρό ακόμα και τη συντήρηση των κτιριακών υποδομών του ιατρείου! Και όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, «Το στέγαστρο για το ασθενοφόρο της Σερίφου καλό είναι να τοποθετηθεί, αλλά το να λειτουργήσει το ακτινολογικό μηχάνημα που κάθεται χωρίς να έχει μπει στη πρίζα -ενώ οι κάτοικοι τρέχουν σε άλλα νησιά – είναι σαφώς προτιμότερο!»… Και σαν κερασάκι στην τούρτα, στο τέλος ο γιατρός επισημαίνει πως «κανένας από το ιατρικό προσωπικό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος για τη Σέριφο. Ούτε και ο ίδιος»! 

Και μια και μιλήσαμε για τη δημοτική αρχή της Σερίφου, διαβάσαμε στα social media το θέμα της διαγραφής των χρεών ύδρευσης. Παρακολουθήσαμε και την ανταλλαγή σχολίων των δύο υποψήφιων δημάρχων και μας έμεινε μια ενόχληση με την έλλειψη ικανοποιητικών απαντήσεων εκ μέρους της δημοτικής αρχής.

Συνολικά, όπως φαίνεται από τις εκθέσεις ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων του Δήμου Σερίφου από τους ορκωτούς λογιστές για τις χρήσεις 2020, 2021 και 2022, υπάρχουν διαγραφές χρεών για την ύδρευση, αντίστοιχα για ποσά 266.293 ευρώ, 549.069 ευρώ (!) και 53.478 ευρώ. Σύνολο 868.000 ευρώ και κάτι ψιλά… Μεγάλο το ποσό για ύδρευση, δεν συμφωνείτε; Απ’ ότι καταλαβαίνω, κανείς δεν κατηγορεί την δημοτική αρχή ή τους Ορκωτούς λογιστές και Δημόσιους λειτουργούς για παρανομία…. Για αδιαφάνεια την κατηγορεί. Δεν γνωρίζουμε αυτούς στους οποίους ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ αυτά τα ποσά που καταγράφονται στον ισολογισμό ως ζημίες – ούτε φυσικά και οι λόγοι της διαγραφής. Γιατί χαρίστηκαν 868.000 ευρώ; Περίσσευαν του Δήμου; Υπάρχει αιτιολόγηση; Δεν δικαιούται τελικά ο δημότης της Σερίφου μεγαλύτερη διαφάνεια για θέματα οικονομικά που τον αφορούν; 

Και το επιχείρημα το «ενέκριναν οι ορκωτοί λογιστές», δεν στέκει… Οι ορκωτοί λογιστές δεν ελέγχουν τα κριτήρια με τα οποία διεγράφησαν τα χρέη. Ελέγχουν την νομιμότητα της πράξης, αν εγκρίθηκε από τις θεσμοθετημένες επιτροπές, και αν συμφωνούν τα ποσά. Σε άλλο διαδικτυακό τόπο το θέμα διακωμωδείται – επιτυχημένα ομολογώ…

Καλό και το χιούμορ, αλλά δεν βλέπω να μας σώζει… 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *