Το Σπαθί κι ο Φάρος του

Στη ΝΑ άκρη της Σερίφου, στο ακρωτήριο Σπαθί βρίσκεται ένα από τα τοπόσημα του νησιού ο πέτρινος φάρος.

Πρωτολειτούργησε το 1901 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό τέσσερις λευκές αναλαμπές ανά 10δλ. και φωτοβολία  21ν.μ.. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το  1988 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός. Βρίσκεται σε εστιακό ύψος 67 μ.

Από το λιμάνι Σερίφου, το Λιβάδι,υπάρχει ασφαλτωμένος δρόμος 7 χλμ που οδηγεί στον φάρο. Το τελευταίο 1 χλμ. είναι σε πολύ κακή κατάσταση και προσπελάσιμο μόνο με όχημα 4Χ4. Ο φάρος είναι περιφραγμένος με πέτρινο τοιχίο ύψους 1,5 μ.

Περιμετρικά από τον φάρο υπάρχουν παλιά εγκαταλελειμμένα οικόπεδα/αγροτεμάχια και γενικά η περιοχή είναι λίγο δύσβατη. Υπάρχει ένα μονοπάτι  που καταλήγει σε παραλία με βράχια.

Η παροχή  ρεύματος γίνεται μέσω του δικτύου ΔΕΗ της νήσου ενώ η ύδρευση μέσω δεξαμενής ομβρίων υδάτων. Υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας Αρχαιοτήτων (Νεώτερα Μνημεία) Ν.  3028/02(Φ.Ε.Κ. : 153/Α/28-6-02) 

Περιγραφή Κτηρίου

Αποτελείται από λιθόκτιστο τετράγωνο πύργο ύψους 12 μέτρων, πάνω από μια ισόγεια κατοικία φαροφυλάκων. Η οικία αποτελείται από κεντρικό διάδρομο, τρία (3) υπνοδωμάτια,  κουζίνα, τουαλέτα και εξωτερικό βοηθητικό χώρο (αποθήκη).

Στίγμα φάρου: 37° 6’45.33″N  24°30’18.51″E 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *