Zero Waste και η Αμμουλιανή… όπως Τήλος!

Στο πιλοτικό πρόγραμμα Zero Waste Island θα συμμετάσχει η Αμμουλιανή, το μικροσκοπικό νησάκι του Δήμου Αριστοτέλη στην Χαλκιδκή, για τη μετατροπή της σε νησί μηδενικών αποβλήτων με  κοινή απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Αριστοτέλη για την προώθηση της προσπάθειας αυτής.

Το πρόγραμμα «Just Go Zero – Τήλος», που μετέτρεψε την Τήλο σε μια ZERO WASTE κοινότητα, το γνωρίσαμε πρόσφατα αναλυτικά στο προεκλογικό πρόγραμμα από τον υποψήφιο δήμαρχο Δημήτρη Γκιολέ, ο οποίος ήθελε να το εφαρμόσει και εδώ, στην Σέριφο. Για το λόγο αυτό μάλιστα, είχε ταξιδέψει και μέχρι την Τήλο για να ενημερωθεί προσωπικά από την Δήμαρχο και τους ανθρώπους του Δήμου που το εφαρμόζουν εκεί.

Πρωταρχικός στόχος του πιλοτικού προγράμματος Ζero Waste Island είναι η μείωση των παραγόμενων αποβλήτων καθώς και η εκτροπή του 100% των παραγόμενων αποβλήτων από την ταφή. Ως απώτερος στόχος του έργου ορίζεται η διατήρηση όλων των πόρων στον κύκλο της οικονομίας μέσω της υπεύθυνης παραγωγής, κατανάλωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανάκτησης υλικών.

Βλέπουμε λοιπόν πως κι άλλα νησιά αρχίζουν να ακολουθούν το παράδειγμα της Τήλου. Με άλλα λόγια, το μοντέλο Zero Waste Islands αρχίζει να προχωρά και στην Ελλάδα, και μάλιστα με πολλαπλές πιθανές πηγές χρηματοδότησης. Για την Αμμουλιανή, για παράδειγμα, πηγές χρηματοδότησης του έργου, θα είναι το Πράσινο Ταμείο, το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, το πρόγραμμα Horizon Europe και Χορηγίες του ιδιωτικού τομέα.

Εδώ, στη Σέριφο, το θέμα συζητήθηκε προεκλογικά…

Τώρα, μετεκλογικά, και αφού τα πνεύματα ηρέμησαν, μήπως να ξαναβλέπαμε τις δυνατότητες εφαρμογής του; Μόνο χαμένο δεν πρόκειται να βγει το νησί από την υιοθέτηση μιας τέτοιας, 100% φιλοπεριβαλλοντικής πρακτικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *