Η πραγματικότητα του ΕΣΥ στο Κεντρικό Αιγαίο: «Από τα 26 νησιά, τα 13 έχουν μόνο ένα γιατρό»

Η θεματική εκδήλωση «Εθνικό Σύστημα Υγείας- Προτεραιότητα για τα νησιά μας», στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, που διοργανώθηκε στις 25/10/2023 από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο αμφιθέατρο Ι. Καμπανέλλης του δημαρχείου Νάξου (παρόντος του Κου Ανδρουλάκη), ανέδειξε τις αδυναμίες του ΕΣΥ στη νησιωτική χώρα και ιδιαίτερα στο Αιγαίο. 

Την κατάσταση περιέγραψαν με μελανά χρώματα οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, όπως η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω, Κατερίνα Γαβαλά, η οποία συντόνισε τη θεματική εκδήλωση, ο Γενικός Διευθυντής Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, Βασίλειος Ραπτάκης, η Πρόεδρος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και Εκπρόσωπος εργαζομένων Δ.Σ. Διασυνδεομένων Νοσοκομείων Σύρου-Νάξου, Κατερίνα Καλογεράκη, ο Διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος, ο Σπάρτακος Ιορδανίδης, συντονιστής διευθυντής ΤΕΠ Νοσοκομείου Σύρου και πτητικός γιατρός ΕΚΑΒ, αλλά και ο Θανάσης Κοντάρης, που ήρθε από τη Σουηδία στη Σέριφο προκειμένου να υπηρετήσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως οικογενειακός γιατρός/Επιμελητής Ά του πολυδύναμου κέντρου υγείας του νησιού.

Αναπτύχθηκαν θεματικές ενότητες και τέθηκαν προς συζήτηση προβληματισμοί σχετικά με την ανάγκη τόσο για βελτίωση της υφιστάμενης υγειονομικής υποδομής όσο και του θεσμικού πλαισίου, στον αυξημένο αριθμό επισκεπτών που δημιουργεί ανάλογη ζήτηση υπηρεσιών υγείας στα νησιά, την γενικότερη υποβάθμιση δομών και υπηρεσιών, τα προβλήματα αεροδιακομιδών, και την ανάγκη να υπάρξουν κίνητρα όπως το επίδομα στέγασης στους γιατρούς που υπηρετούν στα νησιά, ώστε να καλύπτονται οι κενές θέσεις.

Αίσθηση έκανε η τοποθέτηση της πρώην δημάρχου Σερίφου κας Αγγελικής Παπαλεξοπούλου – Συνοδινού, η οποία μίλησε για 9 θανάτους στη Σέριφο μέσα σε 10 μέρες! Θάνατοι που έχουν να κάνουν με την μη έγκαιρη μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία.

Η εμπειρία του Οικογενειακού Γιατρού του Πολυδύναμου Ιατρείου Σερίφου κ. Κοντάρη, για ασθενή με θρόμβωση στην καρδιά και την ανάγκη διακομιδής του, είναι χαρακτηριστική: Ελικόπτερο προσέγγισε την Σέριφο, 4 ώρες μετά την αρχική κλήση, μα δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο επειδή δεν λειτουργούσαν τα φώτα. Ο ασθενής μεταφέρθηκε τελικά σε νοσοκομείο 15 ώρες μετά.

Ελπίζουμε τα συμπεράσματα της εκδήλωσης και η δημοσιοποίηση του χρόνιου αυτού προβλήματος της νησιωτικής Ελλάδας, να φτάσουν όχι μόνο σε ευήκοα, αλλά και σε αρμόδια ώτα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *