Καφενείο του 1920 στη Σέριφο μεταμορφώθηκε σε ευρηματική μοντέρνα κατοικία

H παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων συναντά με χιούμορ και ευρηματικότητα το industrial design, σε μια παλιά κατοικία στη Σέριφο που ανακαίνισαν οι Mold Architects. 

Ένα παλιό, ιστορικό καφενείο του περασμένου αιώνα στη Σέριφο έδωσε τη θέση του σε μια ευρηματική μοντέρνα κατοικία, γεμάτη πρωτότυπες ιδέες και λύσεις που αξιοποιούν έξυπνα κάθε γωνιά. Οι Mold Architects, το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο που ίδρυσε το 2011 η αρχιτέκτονας Ηλιάνα Κερεστετζή, και με αυτό το έργο στο νησί, όπως άλλωστε και με τα πρωτοποριακά και διακεκριμένα έργα Ν Caved και Homa, ταξιδεύουν τη Σέριφο σε όλο τον κόσμο, με δημοσιεύσεις και εγκωμιαστικές κριτικές σε διεθνή περιοδικά για την αρχιτεκτονική και το design.

Αυτή τη φορά, η ταλαντούχα Ηλιάνα Κερεστετζή και το team της δεν δημιουργούν από το μηδέν ένα δικό τους έργο, όπως με τις υπόσκαφες κατοικίες στη Σέριφο που αναφέραμε, αλλά ανέλαβαν την πλήρη ανακαίνιση ενός κτίσματος στη Χώρα του κυκλαδίτικου νησιού που από το 1920 αποτελούσε καθημερινό στέκι των ντόπιων και τοπόσημο στο νησί, σημείο αναφοράς και συνάντησης, όπως άλλωστε είναι κάθε κυκλαδίτικο καφενείο. Έτσι, με μια σειρά από καινοτόμες παρεμβάσεις το project CBO Residence ολοκληρώθηκε, κάνοντας αίσθηση, ξαφνιάζοντας ευχάριστα με τον αναπάντεχο industrial χαρακτήρα του.

Το κτίσμα που φιλοξενούσε το ιστορικό καφενείο ήταν διώροφο κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1920 από λιθότοιχους. «Στο ισόγειο βρίσκονταν η κύρια αίθουσα και ένα μικρό δωμάτιο προετοιμασίας με εσωτερική σκάλα που οδηγούσε σε ένα δεύτερο βοηθητικό δωμάτιο στον πρώτο όροφο.

Η νέα μελέτη μετατρέπει την κύρια αίθουσα σε ενιαίο χώρο καθιστικού, και τους δύο μικρούς βοηθητικούς χώρους σε δύο ανεξάρτητα υπνοδωμάτια με en-suite μπάνια», εξηγεί η ομάδα των Mold Architects.

Μια βιομηχανική σκαλωσιά πολλαπλών χρήσεων

Χρησιμοποιώντας το εύρημα μιας industrial σκαλωσιάς, οι αρχιτέκτονες δημιουργούν έναν πολυχώρο στο ισόγειο που ενσωματώνει πολλές καθημερινές λειτουργίες: από το μαγείρεμα και την αποθήκευση μέχρι τη διακόσμηση και τη χαλάρωση.

«Πρόθεσή μας ήταν να καλύψουμε όλες τις λειτουργικές ανάγκες του κεντρικού χώρου με ένα ενιαίο σύστημα κατασκευής -με την ελάχιστη μάζα υλικού-, που περιλαμβάνει: εξοπλισμό κουζίνας, βιβλιοθήκες, εγκαταστάσεις φωτισμού, σκάλες, κίνηση και χώρο χαλάρωσης και παιχνιδιού. Το τρισδιάστατο πλέγμα από χαλύβδινες ράβδους εκτείνεται σε όλο το ύψος του χώρου, δημιουργώντας μια νέα, ελαφριά εμφάνιση – σε αντίθεση με το βαρύ και μονολιθικό πέτρινο κέλυφος του κτιρίου», λένε οι Mold Architects.

Όλο αυτό δεν έχει μόνο έναν έξυπνο πολυλειτουργικό χαρακτήρα, αλλά εντυπωσιάζει και κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή, αφού εισάγει ένα βιομηχανικό μοντέρνο στοιχείο σε έναν απολύτως παραδοσιακό νησιώτικο χώρο, κάνοντας statement.

H σκαλωσιά δίνει χαρακτήρα στο σπίτι και ταυτόχρονα εξυπηρετεί στις διαφορετικές χρήσεις του κτιρίου: έχουμε μια κουζίνα που λειτουργεί και ως καθιστικό, μια σύνθεση με πάγκο μαγειρικής που ταυτόχρονα είναι βιβλιοθήκη αλλά και κάβα.

Το αιωρούμενο hi-tech daybed από χάλυβα και δίχτυ: Η τέλεια γωνία για ονειροπόληση, διάβασμα και παιχνίδι

Πάνω από τον ενιαίο χώρο του ισογείου που φιλοξενεί το σαλόνι και την κουζίνα, αιωρείται ένα πλέγμα από δίχτυ, μια τεράστια αιώρα στηριγμένη στις χαλύβδινες δοκούς. Εκεί οι ενήλικες χαλαρώνουν ξαπλωμένοι πάνω από το κενό, διαβάζουν, ακούνε μουσική, ονειροπολούν, συζητούν, ενώ τα παιδιά παίζουν ξέγνοιαστα σε μια «φωλιά» που μοιάζει με δεντρόσπιτο ή με τραμπολίνο.

«Το πλέγμα επεκτείνεται στο δάπεδο αλλά και σε ορισμένους τοίχους με τα σχέδια των πλακιδίων, αναδεικνύοντας την τρισδιάστατη δομή της σύνθεσης. Παράλληλα, το ύψος της κύριας αίθουσας μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε ένα ενδιάμεσο επίπεδο -μια σοφίτα- που αιωρείται πάνω από το σαλόνι, συνδέοντας το ισόγειο με τον πρώτο όροφο και επίσης με την οροφή του κτιρίου (που είναι και ο κύριος εξωτερικός χώρος του)», εξηγούν οι Mold Architects.

Το ίδιο μοτίβο με πρωταγωνιστή τον χάλυβα επαναλαμβάνεται και στα υπνοδωμάτια, όπου το εύπλαστο και ευέλικτο αυτό υλικό «χρησιμοποιήθηκε επίσης ως κύριο δομικό υλικό, όπου και πάλι η ελάχιστη μάζα του διευκόλυνε πολύ την τοποθέτηση πολλαπλών λειτουργιών σε πολύ περιορισμένους χώρους», αναφέρουν οι αρχιτέκτονες.

Έτσι, τα κλασικά ξύλινα κυκλαδίτικα παράθυρα, οι λευκοί νησιώτικοι τοίχοι, τα κτιστά κρεβάτια, οι εσοχές στους τοίχους που χαρακτηρίζουν το παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο στιλ, συνυπάρχουν με βιομηχανικού τύπου πόρτες και χαλύβδινες κατασκευές πολλαπλών χρήσεων, όπως τα διαχωριστικά που λειτουργούν ως σκάλες για να σκαρφαλώνουν τα παιδιά ή ως κρεμάστρες για τα ρούχα.

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν σε αυτό το πρωτότυπο νησιώτικο σπίτι όπου κυριαρχούν ο μινιμαλισμός και το industrial style. Κάθε λεπτομέρεια που παρατηρεί ο θεατής έχει και μια δεύτερη ερμηνεία, ενώ τα αντικείμενα δεν έχουν ποτέ μία και μόνο χρήση, αλλά γίνονται πολυχρηστικά αντικείμενα έξυπνου σχεδιασμού.

[ΠΗΓΗ: https://naxospress.gr/, από https://www.iefimerida.gr.6/11/2023]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *