ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν καταργείται το Μεταφορικό Ισοδύναμο στα νησιά

Διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο περί κατάργησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα νησιά. «Δεν καταργείται το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Κατηγορηματικά το λέμε αυτό. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση αλλά ούτε και καμία τέτοια συζήτηση. Δεν υφίσταται κατάργηση του μεταφορικού ισοδύναμου», ξεκαθάρισε.

Μεταφορικό Ισοδύναμο για το 2023: Σε ποια νησιά εφαρμόζεται

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η νέα απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου για το έτος 2023 στη νησιωτική Ελλάδα. Σημειώνεται δε πως οι δικαιούχοι λαμβάνουν το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους Καυσίμων (ΑΝΗ.ΚΟ. Καυσίμων), προκειμένου να εξισωθεί το αυξημένο κόστος μεταφοράς υγρών καυσίμων στα νησιά σε σχέση με το αντίστοιχο στην ξηρά, για επιλέξιμα καύσιμα που προμηθεύονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη ίων αναγκών των μελών της ωφελούμενης μονάδας ή της επιχείρησής τους για ιδιόκτητα ή μισθωμένα μέσα (οχήματα, πλωτή μέσα, μηχανήματα, κατοικίες, γραφεία κ.ά.) που διαθέτουν. Για τα μισθωμένα μέσα θα πρέπει να διαθέτουν αντίστοιχα μισθωτήρια.

Σε ποια νησιά εφαρμόζεται το μέτρο

Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων εφαρμόζεται πιλοτικά στα νησιά: Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αγκίστρι, Αλόννησο, Αμμουλιανή, Αμοργό, Ανάφη, Αντικύθηρα Αντίπαρο, Αρκιοί, Αστυπάλαια, Γαύδο. Δονούσα Ελαφόνησος, Ερεικούσα, Ηράκλειά, Θύμαινα. Ιθάκη, Ικαρία Ιο, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα Κίμωλο, Κίναρο, Κουφονήσια, Κύθηρα, Κύθνο, Λέβιθα, Λειψούς, Λέρο, Λήμνο, Μαθράκι, Μαράθι, Μεγανήσι, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Οθωνοί, Οινούσσες, Παξοί, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Σχοινούσα, Τέλενδο, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη, Ψαρά και Ψέριμο, αναδρομικά από 1-01-2023 έως 31-12-2023.

Η διαδικασία της πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα 

για την καταβολή του Α.ΝΗ.ΚΟ. του άρθρου 20 του ν. 4832/2021 είναι ηλεκτρονική και απαιτεί τη συμπλήρωση και υποβολή αίτησης στο διαδικτυακό τόπο http://metaforikoisodynamo.gr/ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από το πρόσωπο που είναι υπόχρεο προς υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστά φορολογική δήλωση, η παραπάνω αίτηση πιστοποίησης υποβάλλεται από καθέναν/καθεμία χωριστά και για τα τυχόν εξαρτώμενα μέλη του/της. Σε κάθε περίπτωση κάθε δικαιούχος μπορεί να είναι μέλος μόνο σε μία ωφελούμενη μονάδα.

Η πιστοποίηση των ωφελούμενων επιχειρήσεων για την καταβολή του Α.ΝΗ.Κ0. καυσί-μων, γίνεται στο διαδικτυακό τόπο http://metaforikoisody- namo.gr/ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ηλεκτρονικά και απαιτείται η συμπλήρωση και υποβολή αίτησης.

Επίσης η απόφαση αναφέρει για το μέτρο τα εξής:

Ι. Επιλέξιμες δαπάνες

1. Επιλέξιμες δαπάνες για την καταβολή Α.ΝΗ.Κ0. Καυσίμων είναι οι δαπάνες αγοράς των προβλεπόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 4 της παρούσας κατηγοριών υγρών καυσίμων των δικαιούχων, οι οποίες προκύπτουν από παραστατικά που εκ- δίδονται από τα πρατήρια υγρών καυσίμων που λειτουργούν στα νησιά εφαρμογής του μέτρου και περιλαμβάνονται στον κατάλογο που αναρτάται στο ΠΣ της δράσης. Οι δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου τεκμηριώνονται με όλα τα νόμιμα παραστατικά αγοράς που έχουν εκδοθεί, σύμφωνα με την απόφαση του Υφυπ. Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Α.1060/2021, είτε με τη χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), είτε με τη χρήση παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης και έχουν τη σχετική ανά περίπτωση σήμανση και QRCODE. Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω δεδομένα θα πρέπει να έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

2. Για τους δικαιούχους της παρ. 1 του άρθρου 6 της παρούσας είναι επιλέξιμες, αναδρομικά από 01-01-2023 έως και 31-12-2023, έως τρεις (3) δαπάνες προμήθειας υγρών καυσίμων ανά ημέρα, και μέχρι τριάντα (30) δαπάνες ανά μήνα, όπως αποδεικνύεται από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών.

3. Για τους δικαιούχους της παρ. 2 του άρθρου 6 της παρούσας είναι επιλέξιμη μία (1) δαπάνη προμήθειας υγρών καυσίμων ανά ημέρα και μέχρι δέκα (10) δαπάνες ανά μήνα, όπως αποδεικνύεται από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών.

4. Οι δαπάνες προμήθειας υγρών καυσίμων των δικαιούχων των άρθρων 6 και 8 της παρούσας είναι επιλέξιμες σε όλα τα νησιά όπου εφαρμόζεται το μέτρο. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν το Α.ΝΗ.ΚΟ. που έχει υπολογισθεί στον ΠΙΝΑΚΑ 5α ΠΑ-ΡΑΡΤΗΜΑ I, για το νησί από το οποίο προμηθεύτηκαν τις αντίστοιχες ποσότητες καυσίμων.

5. Η διάρκεια επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται από 1 Ιανουάριου 2023 έως και 31 Δεκεμβρίου 2023.

ΙΙ. Δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα

1. Δικαιούχοι του Α.ΝΗ.Κ0. Καυσίμων είναι Νοικοκυριά, των οποίων τα μέλη είναι Έλληνες πολίτες ή αλλοδαποί, που δια-θέτουν άδεια διαμονής σε ισχύ, και κατοικούν μόνιμα σε νησί που εφαρμόζεται το μέτρο. Οι άστεγοι, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι, απαιτείται να έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες του σχετικού νησιωτικού δήμου ή να κάνουν αποδεδειγμένα χρήση των υπηρεσιών των Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων που λειτουργούν στους δήμους αυτούς.

2. Ως μόνιμοι κάτοικοι, για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, εφόσον έχουν αναλάβει εργασία σε νησί, στο οποίο εφαρμόζεται το μέτρο και γιο όσο διαρκεί η σχετική σύμβασή τους με δυνατότητα παράτασης για δέκα ήμερες μετά τη λήξη της, θεωρούνται επίσης:

  • α. Προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευτικοί συνεργάτες επισκέπτες καθηγητές των ΑΈΝ. σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 22 και την παρ. 4 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008 (Α’ 199), καθώς και στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3848/2010 (Α’ 71) και το άρθρο 14 του ν. 2638/1998 (Α’ 204),
  • β. ιατροί, υπόχρεοι της κατά το άρθρο 1 του ν.δ. 67/1968 (Α’ 303) υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, όπως η χρονική διάρκεια αυτής ορίζεται στην παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 3580/2007 (Α’ 262) και στην παρ. 3 του άρθρου 28 του ν. 4025/2011 (Α’ 228),
  • γ. ιατροί που υπηρετούν επί θητεία σε θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, με σύμβαση διάρκειας ενός (1) έτους, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 2071/1992 (Α’ 123),
  • δ. ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου ή επί θητεία που υπηρετούν σε θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου με παράταση της σύμβασής τους, μέχρι δώδεκα (12) μήνες, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 26 του ν. 2519/1997 (Α’ 165),
  • ε. ιατροί που τοποθετούνται προς απόκτηση ειδικότητας σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 123/1975 (Α 172),
  • στ. επικουρικοί ιατροί που προσλαμβάνονται οε δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με διάρκεια από ένα (1) έως τρία (3) έτη, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 3580/2007 και την παρ. 2 του άρθρου 103 του ν. 4461/2017 (Α’ 38).
  • ζ. το επικουρικό προσωπικό των δημοσίων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, που προσλαμβάνεται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3329/2010 (Α’81),
  • η. μέλη ΔΕΠ, όπως ορίζονται στο άρθρο 77 του ν. 4009/2011, Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που έχει την έδρα του σε νησί,
  • θ. το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και οι Στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις και παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε νησί.

Στις περιπτώσεις της παρούσας παραγράφου, το Α.ΝΗ. ΚΟ. Καυσίμων χορηγείται αποκλειστικά στο φυσικό πρόσωπο, το οποίο φέρει την απαιτούμενη ιδιότητα και όχι στα λοιπά μέλη της οικογένειάς του.

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΡΟΔΟΥ, 15/11/2023]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *