Κυκλάδες: Σάρωσαν τα βραβεία τα μέλια των νησιών στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού. Χρυσό βραβείο για τη Σέριφο.

Με  τέσσερα (4) βραβεία στις βαλίτσες των παραγωγών μελιού που έλαβαν μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό του 14ου Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, στο ΣΕΦ, που διενήργησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επιστρέφει η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το Πλατινένιο βραβείο απέσπασε ο Πολυκρέτης Γεώργιος από τη Νάξο, με θυμαρίσιο μέλι. 

Χρυσό βραβείο δόθηκε στον Δημοσθένη Διαμαντή από τη Σέριφο με θυμαρίσιο μέλι. 

Χρυσό βραβείο και στον Αντωνάκη Αντώνιο από τη Σέριφο, με βιολογικό  μέλι άγριας λεβάντας.

Χάλκινο βραβείο απέσπασε ο Σκορδίλης Γεράσιμος από τη Σύρο, με θυμαρίσιο μέλι. 

Η Περιφερειακή Αρχή η οποία παραμένει συνεχώς κοντά τους στηρίζοντας τους με την προβολή, την ανάδειξη αλλά και την διάθεση στις αγορές των προϊόντων τους, τους συνεχάρη δια του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και Εντεταλμένου στον πρωτογενή τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη, ο οποίος δήλωσε: «Η επιτυχία των παραγωγών μας αναδεικνύει τον υψηλό επαγγελματισμό τους, το μεράκι τους για την ποιότητα που επιτυγχάνουν στο προϊόν τους, αλλά και την υψηλή διατροφική αξία και ποιότητα των προϊόντων που παράγονται στην Αιγαιακή γη. Είμαστε πάντα στο πλευρό τους για ακόμα περισσότερες διακρίσεις».

Σημειώνεται ότι ο κ. Ζαννετίδης ήταν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.

Το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, εγκαινίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης,ο οποίος παράλληλα, με τις προτεραιότητες του Υπουργείου στον κλάδο, ανακοίνωσε τις παρεκκλίσεις που ενέκρινε στις δράσεις του τομεακού προγράμματος, για όλους τους μελισσοκόμους που επλήγησαν από πλημμύρες ή πυρκαγιές το 2023.

Χαρακτήρισε το μέλι ελληνικό διατροφικό θησαυρό και υπενθύμισε ότι το μέλι είναι, ίσως, ο πολυτιμότερος καρπός της σοφίας της φύσης και η μέλισσα ο παράγοντας που εξασφαλίζει την ισορροπία στη φύση. Και τούτο, διότι το 35% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων παγκοσμίως επηρεάζεται από τους επικονιαστές. Επίσης, η παραγωγή φρούτων και λαχανικών θα ήταν μειωμένη έως και 90%, χωρίς την βοήθεια των μελισσών. Με λίγα λόγια, χωρίς τις μέλισσες και με δεδομένη την κλιματική κρίση θα υπήρχε και επισιτιστική κρίση.

[ΠΗΓΗ: https://cyclades24.gr/, 4/12/2023]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *