Ύδρευση και αποχέτευση στις Κυκλάδες: Όλα τα νησιά σε έναν φορέα;

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες ο «γύρος» των επίσημων τοποθετήσεων για το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις ΔΕΥΑ από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης στις 14 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί εντός Δεκεμβρίου, θα προβλέπει την απορρόφηση ΔΕΥΑ από τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αλλά και την δημιουργία 13 νέων περιφερειακών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, δημιουργούνται οι «Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης» και θεσπίζεται μηχανισμός μη δημιουργίας νέων χρεών.

Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, μεταξύ άλλων, επιχειρείται η δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές (πιθανόν Περιφέρεια).

Οι νέες επιχειρήσεις θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ, σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους.

Έρχεται ΔΕΥΑ Ν. Αιγαίου για τα νησιά;

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες και εφόσον οι συγχωνεύσεις προχωρήσουν σε επίπεδο Περιφερειών, δεν αποκλείεται να δούμε στην πράξη κάποιο αντίστοιχο μοντέλο όπως είχε συμβεί πριν από μερικά χρόνια με τους ΦΟΔΣΑ.

Σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα οι ΔΕΥΑ που λειτουργούν στους Δήμους οι οποίες ανήκουν στην’Ενωση Δημοτικών ΕπιχειρήσεωνΎδρευσης – Αποχέτευσης είναι οι παρακάτω:

  • ΔΕΥΑ Σύρου
  • ΔΕΥΑ Πάρου
  • ΔΕΥΑ Μυκόνου
  • ΔΕΥΑ Θήρας
  • ΔΕΥΑ Ρόδου
  • ΔΕΥΑ Κω
  • ΔΕΥΑ Καλύμνου
  • ΔΕΥΑ Σύμης

Αν συγχωνευθούν οι παραπάνω ΔΕΥΑ, θα δημιουργηθεί ένα σχήμα σε επίπεδο Αιγαίου, στο οποίο πάντως θα ενταχθούν και τα υπόλοιπα νησιά που δεν διαθέτουν ΔΕΥΑ.

Εν αναμονή των τελικών εξελίξεων, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και εντός του Δεκεμβρίου θα ξεκαθαρίσει η οριστική εικόνα για την ανασυγκρότηση των ΔΕΥΑ.

Και η Σέριφος;

Η Σέριφος δεν έχει ΔΕΥΑ, είναι γνωστό. Ίσως η ένταξη του τομέα Ύδρευσης -Αποχέτευσης του Δήμου σε ένα σχήμα επιπέδου Ν. Αιγαίου, λύσει και κάποια προβλήματα όπως αυτό με το υπερβολικά μεγάλο ποσό των 600.000 ευρώ «μη εισπρακτέα» τέλη που προβλέπονται ως δαπάνες μη ανταποδοτικού χαρακτήρα οικονομικού έτους 2024 στην εισήγηση του Δήμου προς την Οικονομική Επιτροπή, στις 22/11/2023 (Αριθ. Πρωτ.: 4239).

Το πρόβλημα είναι άλλο όμως… Αν κρίνουμε την όχι και τόσο αγαστή συνεργασία του Δήμου με τον ΦΟΔΣΑ, πως θα συνεργαστεί σε ένα παρόμοιο σχήμα το οποίο πιθανότατα θα βρίσκεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας; Ρητορικό είναι το ερώτημα… Ας προβληματιστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *